Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2021 15:43

Стартували податкові перевірки? Чи є шанс у платників податків на захист?

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Урядова постанова № 89, що дала «зелене світло» для податкових перевірок, набула чинності, проте не все так однозначно.

І. До 09.02.2021

До набуття чинності Постанови КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» за № 89 від 03.02.2021 (Постанова № 89), було можливим таке проведення податкових перевірок (див. п. 52-2 Підрозділу 10 Перехідні положення Податкового кодексу України (ПКУ):

(1) документальних позапланових:

- за зверненням самих платників податків,

- з підстав визначених підпунктами 78.1.7 (розпочато процедуру реорганізацію (крім перетворення), припинення) та 78.1.8 (подано декларацію на відшкодування ПДВ та/або з від’ємним значенням ПДВ, більшим аніж 100 тис. грн) ПКУ.

(2) фактичних перевірок, що пов’язані з операціями з підакцизними товарами (облік виробництво, зберігання, транспортування, обіг).

ІІ. Звідки повноваження взялися?

На думку уряду, повноваження щодо вирішення питань з мораторієм на перевірки йому були надані відповідно до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17 вересня 2020 р. № 909-ІХ “Про внесення змін до Закону України  “Про Державний бюджет України на 2020 рік”:

4. У період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, надати право Кабінету Міністрів України скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, прийнятими з метою запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, крім випадків, коли зазначене може призвести до обмеження конституційних прав чи свобод особи.

Постанова № 89 стосується виключно юридичних осіб, а тому фізичні особи-підприємці можуть спокійно видихнути.

ІІІ. Після 09.02.2021

Загалом, передбачається, що мораторій на проведення податкових перевірок знімається щодо:

(1) зупинених документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті та не завершені до 18.03.2020. Отже, слід очікувати на те, що планові перевірки 2020 року будуть податківцями завершені вже в 2021 році, а тому нова хвиля протистояння платників з інспекторами щодо допуску, накладання адміністративного арешту зачепить і суди,

(2) планових перевірок,

(3)  документальних позапланових з підстав, визначених пп. 78.1.1 та/або 78.1.4 ст. 78 ПКУ відносно суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків, визначених у межах роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України, утвореної відповідно до Постанови Верховної Ради України від 24 квітня 2020 р. № 568-ІХ). Тут відразу слід звернути увагу на те, що Тимчасова слідча комісія ВРУ працює з квітня 2020 року і нею було надано попередній звіт наприкінці грудня минулого року. Роботу цієї комісії було продовжено ще на шість місяців, а звіт має  бути заслуханий у парламенті до 15 травня цього року. 

У самій Постанові № 89 йдеться не про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії, з яким уже зараз можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України, тобто має за логікою повноцінний звіт. Навіть після ознайомлення з попереднім звітом, не знаходимо того переліку ризикових платників, робота з якими стане підставою для направлення податковою запиту в порядку пп. 78.1.1. чи п. 78.1.4 ПКУ.

 Отже, вважаємо, що для того аби податківці завітали до платника податків, з посиланням на цей пункт постанови, то має бути виконано одночасно декілька умов: по-перше, має бути оприлюднений повноцінний звіт слідчої комісії, а не попередній, як зараз, по-друге, цей звіт має містити перелік ризикових компаній, за рахунок яких платник податків формував податковий кредит.

(4) позапланових перевірок щодо дотримання граничних строків надходження товарів/виручки за експортними операціями, якщо надійшла інформація про такі порушення,

(5) документальних позапланових перевірок  щодо трансферного ціноутворення (пп. пп. 78.1.12, 78.1.14, 78.1.15, 78.1.16 пункту 78.1 статті 78 ПКУ). 

ІV. Підсумовуючи: позапланові перевірки згідно з пп. пп. 78.1.1 та 78.1.4 ПКУ на цей момент неможливо провести зважаючи на те, що звіту Тимчасової слідчої комісії ВРУ немає, а також немає переліку ризикових компаній, що має бути наведений в звіті цієї комісії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]