Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2021 19:58

Деякі практичні рекомендації щодо списання ЄСВ

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Менше місяця залишилося для того, щоб скористатися можливістю списати недоїмку з ЄСВ, але якщо навіть є виконавче провадження або ж триває судове оскарження, шанси для списання є.

Епопея з можливістю списати нарахований з 01.01.2017 єдиний соціальний внесок (ЄСВ), мабуть, завершиться, 1 березня і у підприємців-загальносистемників, що фактично не здійснюють підприємницької діяльності з 01.01.2017,  є останній шанс позбутися недоїмки з ЄСВ, подавши до податкового органу, за місцем своєї реєстрації, такі документи:

 (1) підтвердження з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про припинення підприємницької діяльності. А що робити, коли з тих чи інших причин, відомостей про підприємця немає в реєстрі. Податкова рекомендує включити відомості до реєстру і потім внести запис про припинення (див. ІПК ДПС України від 06.11.2020 за № 4591/ІПК/99-00-04-05-03-06 «Щодо списання боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»),

 (2) заяву в довільній формі про списання недоїмки,

 (3) звіт з ЄСВ за Формою № Д5 (річна), якщо він не подавався раніше. Цей звіт заповнюється наступним чином:

 у графі 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації / Самостійно визначена сума доходу / Частка розподіленого доходу» таблиці 1 Звіту в рядках у розрізі кожного календарного місяця протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску, проставляються прочерки у разі неотримання доходу;

 графа 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Звіту заповнюється згідно з вимогами абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ (див. ІПК ДПС України від 11.11.2020 за № 4649/ІПК/99-00-04-05-03-06 «Щодо списання боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

 Загалом, у податкового органу буде 15 робочих днів на проведення камеральної перевірки та прийняття відповідного рішення. Відмовити в списанні податківці можуть лише у двох випадках:

 1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року;

 2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом.

 Отже, недоїмка з ЄСВ має бути несплаченою, тобто існувати на момент звернення до податкової, більше того, не буде перепоною  для списання і те, що вже розпочато виконавче провадження або ж триває судове оскарження вимоги зі сплати ЄСВ. Податкова «обіцяє» про списання ЄСВ повідомити виконавчу службу, але знаючи державних виконавців доведеться заплатити витрати за здійснені виконавчі дії в розмірі приблизно 200 грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]