Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2023 16:22

Злиття власних коштів і коштів бізнесу як поширена помилка молодих підприємців

Незалежна фінансова радниця з міжнародним досвідом для бізнесу та приватних підприємців

В моїй практиці фінанси підприємства та власні фінанси змішують 8 з 10 власників. Як це впливає на стан бізнесу?

Поширеною помилкою в управлінні фінансами бізнесу є нечітке розмежування грошей компанії та грошей власника. Особливо критичною ситуація може стати, коли бізнес оформлений як ФОП і виникає ілюзія, що всі гроші бізнесу це і є гроші підприємця.

Згідно з даними ДП «Національні інформаційні системи», на початок осені 2023 кількість ФОПів в Україні перевищила 2 млн. Тож проблема розмежування фінансів може стати ще більш актуальною.

Якщо говорити саме про малий бізнес - в моїй практиці фінанси підприємства та власні фінанси змішують 8 з 10 власників.  Враховуючи специфіку діяльності бізнесів в Україні, часто виникає потреба сплачувати частину бізнес-витрат з банківської картки, а не з корпоративного рахунку. Наприклад, таргетовану рекламу, домен сайту чи CRM систему. Тож власник бізнесу мусить виводити гроші з рахунку компанії на свою банківську карту, з якої потім оплачувати певні послуги бізнес-діяльності. 

Таке злиття грошей призводить до неприємних наслідків:

- викликає напругу та постійну необхідність контролювати залишки на карті з урахуванням і особистих витрат, і витрат бізнесу;

- нерозуміння скільки щомісячних витрат здійснює сам власник, а скільки витрачає бізнес у своїй операційній діяльності. Відповідно, складніше порахувати рентабельність бізнесу;

- ускладнюється фінансовий облік, адже зведення всіх витрат бізнесу, які були здійснені з особистої картки займає більше часу і виникає висока ймовірність щось пропустити і не включити в облік;

- підвищується ризик касових розривів в бізнесі (ситуація, коли наявних у підприємства грошей не вистачає на покриття запланованих витрат) у разі, якщо власник бізнесу вивів на власні рахунки більше коштів, ніж його дивіденди

Періодично в роботі з клієнтами я помічаю, що чимало підприємців взагалі не бачать тут  проблеми, і на це доводиться прямо звертати увагу. Щоб провести чітку межу між грошима бізнесу та особистими коштами достатньо зробити три кроки:

Заведіть окремий рахунок для витрат по бізнесу.

Це може бути звичайна особиста банківська карта, на яку з корпоративних рахунків будуть виводитися кошти виключно на оплату потреб бізнес-діяльності. Сюди не має потрапляти жодна гривня для особистого використання власника/власниці.

Завантаживши виписку з цього рахунку в кінці місяця, ви зможете чітко побачити скільки і на що витратили. 

Делегуйте управління своїми банківськими рахунками.

Функцію використання коштів з корпоративних рахунків можна передати бухгалтеру (на аутсорсі це буде дешевше), або ж вашому фінансисту чи бізнес-партнеру. Це однозначно має бути чітка і структурована людина. Тоді можливість вивести незаплановані кошти на власні потреби, зі свого рахунку ФОП буде не так просто. 

Пропишіть фінансовий план на найближчі пів року особисто для себе та для свого бізнесу.

Таке завдання допоможе  ясніше усвідомити, що ви та ваш бізнес – не єдине ціле. Так, ваші цілі певним чином пов’язані, але стратегії їх досягнення мають бути різними. Що варто зробити в бізнесі вже цього місяця, щоб у наступному місяці збільшити чистий прибуток? А що особисто вам варто реалізувати, щоб вирости в доходах на 10% найближчого місяця? Приділіть 20 хвилин брейншторму і ви будете вражені структурованим результатами. 

Це дуже прості поради, які зміг втілити кожен з моїх клієнтів, який мав проблеми зі злиттям бюджетів. Результат: прозорі та зрозумілі звіти, планування витрат, прорахована рентабельність та легкість, яка з’являється коли власник розставляє всі цифри по місцях. Рекомендую.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи