Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2020 10:16

Закордон нам допоможе: з чого почати вихід бізнесу в інші юрисдикції

Фінансовий директор холдингу TECHIIA

Про причини виходу українського бізнесу в інші юрисдикції, нову виробничу економіку та фейкову цитату Конфуція

«Не дай вам Бог жити в епоху змін». Цю фразу приписують Конфуцію, але штука в тому, що в китайській мові такого виразу немає. Його в середині 30-х років ХХ століття придумали англійці, після чого воно під виглядом конфуціанської цитати перекочувало до нас. Однак у китайській усе ж є аналогічна сентенція: “Краще собакою прожити у часи спокійні, ніж у хаосі народитися людиною”. Звучить інакше, але сенс схожий — час змін обіцяє купу проблем. 

Ми з вами живемо якраз у таку епоху: українське законодавство змінюється дуже швидко, і бізнес змушений адаптуватися до нових умов. Один зі способів — вихід у нові юрисдикції. Для цієї теми потрібна ціла серія матеріалів. Я почну з самої основи — навіщо взагалі відкривати представництва в інших країнах і як нинішня епідеміологічна ситуація вплинула на можливості українських компаній. 

Питання №1 — навіщо? 

Вихід у нову юрисдикцію — популярний інструмент. На одному тільки Кіпрі зараз зареєстровано близько 3500 українських компаній, і, судячи з офіційної статистики Кіпрського державного реєстру, їхня кількість буде збільшуватися. Судіть самі: в минулому році на Кіпрі було зареєстровано 1149 іноземних компаній, а за 9 місяців цього року — вже 1189. 

Утім, цей інструмент підійде не всім. Перш, ніж відкривати представництво компанії в іншій країні, треба зрозуміти, навіщо бізнесу нова юрисдикція. Це дуже важливе питання, відповідь на яке залежить від бачення акціонерів і менеджменту. 

Наприклад, очевидні і зрозумілі чинники:

• прогноз інфляції від Мінекономіки для 2021 на рівні 7,3-7,5% і скорочення обсягу ринків збуту і купівельної спроможності клієнтів як наслідок;

• невизначена епідеміологічна ситуація;

• запит інвестора на збільшення норми прибутку;

• постійні зміни податкового законодавства та неоднозначні ініціативи регулятора;

• непрозорі рішення судової системи та питання до безпеки інвестиційного капіталу — і т.д. 

Відповівши на питання, навіщо бізнесу нова юрисдикція, ви зможете визначитися і з вибором місця для відкриття офісу, і з вектором розвитку компанії. 

Питання №2 — куди? 

А тепер уявімо, що концепція виходу на новий ринок продумано, аудиторію обрано, продукт створено. Ще донедавна цього було достатньо для того, щоб входити в нову юрисдикцію, але останнім часом усе сильно змінилося. 

Через пандемію бізнес, в основі якого лежить фізична взаємодія між людьми, сильно постраждав. IT- та фінтех-компанії, навпаки, опинилися в більш вигідних умовах. Сталося це тому, що такий бізнес може функціонувати без прив’язки до конкретної географічної локації: він без проблем перейшов на віддалену роботу. Цей хороший приклад показує, як можна вийти в нову юрисдикцію, практично нічого не змінюючи. 

Подивіться, як працює IT-аутсорсинг в Україні. 95% співробітників знаходяться тут. За кордоном тільки генеральний менеджер, CEO і топові сейлзи. Їм просто необхідно бути там: представляти компанію і особисто спілкуватися з клієнтами. Таким чином, ми отримали нову версію виробничої економіки, в рамках якої процес входу в нову юрисдикцію виглядає радикально інакше. 

Але деякі речі ніколи не змінюються: для правильного вибору нової юрисдикції потрібно чітко уявляти, що і кому ви продаєте. 

Завжди корисно запитати себе, навіщо вам саме ця юрисдикція. Можливо для вас важлива простота процедури реєстрації компанії, відкриття рахунку та проходження аудиту. Когось у новій юрисдикції приваблюють низькі податки, когось — прозорість у відносинах з регуляторами, що діють виключно в рамках своїх повноважень. 

Обов’язково поставте собі питання про те, до якого ринку ви хочете отримати доступ. Відповідь на нього багато прояснить. Якщо збираєтеся продавати продукт або послуги американцям, краще підбирати штат з оптимальним податковим навантаженням — Вайомінг, Південна Дакота, Флорида або Делавер, які вважаються найбільш сприятливими у США для реєстрації та ведення бізнесу форми LLC або C-corp. Якщо ви націлені на китайський ринок, варто звернути увагу на Хайнань. З іншого боку, навіщо відкривати компанію в США, Китаї або Гонконгу, якщо ви збираєтеся продавати SaaS-додатки, якими буде користуватися весь світ? 

Про те, як відкрити компанію в різних юрисдикціях і на що слід звернути увагу, я обов’язково розповім в наступних матеріалах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]