Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2024 14:03

Борітеся – поборете!

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

У питанні протистояння сваволі силовиків важливими є стратегія дій та впевненість у власній правоті

Sportbank зумів довести помилковість претензій з боку ДБР та Офісу Генерального прокурора. Ті зняли претензій до юридичних осіб-засновників та бенефіціарів фінансової установи. Вражаючий насправді успіх, вражаючий насамперед своєю безпрецедентністю, адже після «маски-шоу» у виконанні БЕБ, ДБР чи СБУ більшість бізнесменів віддають перевагу ганебній капітуляції.

Протягом останніх місяців хвиля різноманітних претензій раз по раз накриває представників українського бізнесу. Претензії стандартні – «російський слід», «відмивання коштів», «просто ваш бізнес комусь нагорі сподобався». Так виглядає, ніби це навмисно руйнується віра в Перемогу, яка спирається на можливість нормально працювати.

У випадку з sportbank-ом це виглядає логічним, адже фінансова установа працює понад 6 років, активно кредитує та знайшла можливість не лише для ефективної реклами, але і для захисту власних інтересів. Цей випадок, вірогідно, допоможе sportbank зміцнити свої позиції на фінансовому ринку, адже понад 600 тисяч клієнтів побачили, що за їх інтереси (і гроші) можна успішно боротися.

Проте давайте оплески успішному юридичному поєдинку поки не переводити в овації. Причин для запаморочення від успіхів немає. Український бізнес різного масштабу продовжують «ощипувати», ігноруючи очевидний факт: для продовження боротьби з Росією нам потрібні працююча економіка, сплачені податки, сприятливий бізнес-клімат. На жаль,  в Україні з цим сутужно.

Формальні вибачення правоохоронців насправді не можуть компенсувати завдану шкоду та репутаційні збитки. «Війна все спише» - гасло, під яким вже скоєно чимало шкоди. І допоки у нас не буде презумпції невинуватості  прозоро працюючого бізнесу, захисту від безпідставних перевірок, бізнес у різних сферах буде лихоманити. А разом з ним лихоманитиме і всю країну.

Нам конче потрібен режим надзвичайної ситуації в бізнесі, який передбачатиме лібералізацію бізнес-клімату та запровадження прозорих і зрозумілих податків з мінімізацією сваволі правоохоронних та контролюючих органів. Фактично це одна з передумов виживання України у протистоянні з Росією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]