Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2024 10:09

Чи знаєте ви, чим займається Пенсійний фонд України?

Голова правління Пенсійного фонду України

Сьогодні Пенсійний фонд України виконує доволі широкий спектр функцій. Про роль, яку в сьогоднішньому українському суспільстві відіграє ця інституція, розберемо в цьому блозі.

У житті так часто трапляється, що ми оцінюємо роботу державного органу чи установи, спираючись лише на відгуки інших людей, свої особисті враження, не заглиблюючись у суть питання. Скажімо, якщо запитати людей на вулицях будь-якого українського міста, чим займається Пенсійний фонд України, дев’ять з десяти скажуть: виплачує пенсії. І матимуть рацію! 

Але це якраз та діяльність Фонду, яка лежить на поверхні. Та сьогодні функцій, які виконує Пенсійний фонд України, значно більше. Щоб було легше зрозуміти, яку роль у сьогоднішньому українському суспільстві відіграє ця інституція, й написані ці рядки.

Сучасні реалії

Сьогодні Пенсійний фонд України виплачує пенсії понад 10,2 млн пенсіонерів, забезпечує надання житлових субсидій та пільг від 1,9 млн одержувачів у неопалювальний період до 3,5 млн – в опалювальний, здійснює щомісячні страхові виплати більш ніж 161 тис. потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або в передбачених законом випадках – членам їхніх сімей.

Крім того, ми призначаємо та виплачуємо щомісячні грошові виплати 894 особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, здійснюємо щороку разові грошові виплати близько 825 тис. ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань до Дня Незалежності України.

Пенсійний фонд України щоденно забезпечує коштами роботодавців для надання страхових виплат за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності. 

Ми формуємо та ведемо реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якому міститься інформація про трудові відносини за період, починаючи з 2000 року, а в окремих випадках – з 1998 року. 

Створення дієвої системи

Ще кілька років тому Пенсійний фонд України виконував переважно функції з ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, реалізації питань пенсійного забезпечення. Ми призначали, перераховували та вплачували пенсії та наповнювали реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, даними якого під час призначення страхових виплат користувалися і Фонд соціального страхування України, і Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а органи соціального захисту – під час надання інших соціальних виплат та допомог.

Але процеси в суспільстві постійно вносили корективи до цієї базисної програми, ставили перед Пенсійним фондом України нові завдання, спонукали змінюватись, вдосконалюватись і розвиватись.

Для наближення послуг до людини у Фонді функціонує розгалужена мережа сервісних центрів територіальних управлінь, віддалених робочих місць у територіальних громадах тощо. 

Щоб «відв’язати» отримання послуги від місця проживання людини, було впроваджено принципи екстериторіального обслуговування відвідувачів та опрацювання документів, поданих для призначення виплат. 

Принцип екстериторіальності надав змогу звертатись за отриманням послуг незалежно від місця реєстрації або проживання: кожен пенсіонер одержав можливість самостійно обирати, до якого саме сервісного центру Фонду звертатися. І це стало нашою перевагою, яка допомогла подолати виклики, що постали перед системою після повномасштабного вторгнення та масової тимчасової зміни місця проживання пенсіонерів.

Екстериторіальність в опрацюванні документів, прийнятих для призначення або перерахунку виплат, дозволила їх опрацьовувати незалежно від того, в якому територіальному органі перебував на обліку пенсіонер, скоротити терміни прийняття рішень, забезпечити єдині підходи в застосуванні законодавства, мінімізувати корупційні ризики.

Для пришвидшення процесу руху коштів до пенсіонерів із квітня 2021 року в Пенсійному фонді України було запроваджено централізоване фінансування пенсійних виплат: з рівня центрального апарату безпосередньо до банків та АТ «Укрпошта». 

Свої уроки надав нам і ковід. Карантинні обмеження стали поштовхом для популяризації форм дистанційного обслуговування громадян. Завдяки вебпорталу електронних послуг і мобільному додатку Пенсійного фонду України люди отримали можливість одержувати послуги онлайн, взагалі не виходячи з дому. 

Розширення функцій

В умовах воєнного стану стало очевидним, що сформована Пенсійним фондом України модель дистанційного обслуговування, створені організаційна та інформаційна системи надання послуг і здійснення виплат продемонстрували значні переваги перед системами інших державних органів.

Тисячі людей, які змінили місце проживання та виїхали в безпечніші регіони нашої країни або за кордон, змогли без перешкод отримувати свої пенсійні виплати. 

Уряд ухвалив рішення про передання Пенсійному фонду України від органів соціального захисту населення функцій з виплати та призначення житлових субсидій і пільг, а Верховна Рада України визначила Пенсійний фонд України уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві.

Такі рішення зумовили низку переваг.

У чому позитив

По-перше, концентрація функцій з призначення та виплати пенсій, житлових субсидій та пільг, страхових виплат в одній установі, такій як Пенсійний фонд України, дозволила отримати економію коштів, що спрямовувалися раніше на утримання адміністративного апарату, а тепер використовуються на підвищення соціальних виплат. 

Нескладно порівняти: питаннями надання житлових субсидій та пільг в органах соціального захисту займалось понад 5 тис. фахівців, чисельність працівників Фонду соціального страхування на момент його ліквідації складала також близько 5 тис. осіб. Водночас кількість працівників органів Пенсійного фонду України після передання йому нових функцій була збільшена лише на 1350 осіб. 

Відтак, здійснивши елементарні арифметичні дії, можна зрозуміти, наскільки вигідним став такий крок для суспільства і скільки державних коштів дозволив заощадити.

По-друге, така акумуляція функцій за допомогою використання ІТ-системи Фонду дозволила забезпечити цифровізацію відповідних виплат, що мінімізувало ймовірність помилок, пришвидшило обробку інформації, дозволило не втрачати дані громадян, які мають підстави для отримання виплат. 

Зауважимо ще один безперечний плюс: завдяки централізованому фінансуванню скоротився час надходження коштів до отримувачів житлових субсидій та пільг. Нагадаю, що в органах соціального захисту цей процес був децентралізований і фінансування здійснювалося локально.

До того ж централізований порядок фінансування дозволив скоротити термін надходження роботодавцю страхових коштів для виплати лікарняних з 10 днів, як це було раніше, до 3 днів. При цьому у значній мірі такі виплати фінансуються Пенсійним фондом України «день у день».

Напрацювання

Але ніколи не рухатиметься вперед той, хто стоятиме на місці. 

Пенсійний фонд України, розуміючи, що майбутнє за цифровими технологіями, саме в цій галузі бачитьключовий інструмент оптимізації надання послуг громадянам. 

Ми розвивали і продовжуємо розвивати функціонал вебпорталу для тих, хто може ним скористатись. 

Застраховані особи через особисті кабінети на вебпорталі Фонду можуть отримувати персональні відомості з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, інформацію про заробітну плату, розмір сплачених роботодавцем на їх користь внесків, набутий страховий стаж, мають доступ до наявних відомостей своєї електронної трудової книжки та своїх листків непрацездатності, можуть сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування за себе або за інших осіб та робити благодійні пожертви до системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

 Водночас одержувачі виплат через свої кабінети мають можливість звертатись за призначенням або перерахунком пенсій, житлових субсидій та пільг, страхових виплат, відшкодуванням витрат на надання соціальної послуги догляду вдома та натуральної допомоги, одержувати та переглядати повідомлення від Фонду. 

Продовжується розвиток функціонала кабінетів страхувальників, управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг, центрів надання адміністративних послуг і територіальних громад, надавачів соціальних послуг, уповноважених осіб пошти та банків, які безпосередньо здійснюють виплати або надають послуги. 

Завдяки налагодженій взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами та реєстрам інших державних органів більшість інформації, необхідної для призначення виплат, збирається Пенсійним фондом України самостійно. Як результат – людині не потрібно отримувати довідки в різних інстанціях для подання їх до органу Фонду. 

А ще на базі наших технологічних розробок уперше впроваджено систему фізичної ідентифікації осіб шляхом відеоконференцзв’язку, що дає можливість отримувати виплати тим, хто має ідентифікуватись, але не може особисто відвідати орган Фонду, та забезпечує контроль за здійсненням виплат. 

Сьогодні електронними сервісами на вебпорталі Фонду користуються понад 20 млн осіб. 

Перспективи

Розвиток інформаційних технологій Пенсійного фонду України та доступність мережі надання послуг обумовлюють подальше розширення повноважень. 

Уже з 1 липня цього року Пенсійний фонд України призначає та здійснює виплати деяким категоріям осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, або працюють у спеціальних умовах, які раніше проводились органами соціального захисту населення.Це:

  • одноразова грошова винагорода особам, яким надано звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку; 
  • довічні державні стипендії учасникам бойових дій у період Другої світової війни 1939-1945 років, громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, яким призначено довічні державні стипендії відповідно до Указів Президента; 
  • довічні державні стипендії громадянам України, які рятували євреїв на території України під час Голокосту у роки Другої світової війни, 
  • одноразова грошова допомога членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та особам, які отримали тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі в зазначених акціях.

Ми не зупиняємось на досягнутому, думаємо про те, що і як можна поліпшити завтра. У нас є амбітні плани на майбутнє: зробити сервіси Пенсійного фонду України максимально зручними та сучасними.

Ми знаємо, що на цьому шляху будуть складнощі, перешкоди, ризики, сумніви, але те, як ми з ними впораємося, буде найважливішим показником того, чи досягнемо ми успіху.

P.S. Якщо вас колись запитають, чи знаєте ви, чим займається Пенсійний фонд України, сподіваюсь, що прочитавши цей текст, ви не вагатиметесь із відповіддю.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи