Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2023 01:10

Енергоощадне житло – енергонезалежна країна

Директор Фонду енергоефективності

Програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності – чотири роки: як вона допомагає модернізувати житло

Енергонезалежність — слово, яке під час повномасштабної війни набуло особливого звучання. Коли й енергетика перетворюється на зброю, вкрай важливо шукати дієві шляхи подолання залежності від ресурсів агресора, формувати інститут відповідального власника та впроваджувати енергоефективні заходи у житловому секторі. Важливе місце у цьому процесі має діяльність Фонду енергоефективності. Працюючи у співпраці з урядами України та Німеччини, Європейським Союзом, Світовим банком, IFC, GIZ, ПРООН, він надає інструменти для термомодернізації багатоквартирних будинків.

Майже від початку своєї діяльності, з 2019 року, Фонд реалізує Програму «Енергодім». Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які беруть у ній участь, отримують гранти, що компенсують до 70% вартості енергоефективних проєктів. За отримані кошти ОСББ можуть повністю модернізувати будинок: встановити індивідуальний тепловий пункт, провести балансування гідравлічної системи та теплоізоляцію трубопроводів в неопалювальних приміщеннях, провести комплекс робіт з теплоізоляції стін, даху та підвальних перекриттів, замінити двері та вікна в місцях загального користування. Як результат — знизити вартість комунальних послуг, підвищити комфорт проживання в квартирах та їхню вартість, зменшити витрати на ремонт будинку і продовжити термін його експлуатації, знизити споживання енергії та потурбуватися про довкілля.

Протягом чотирьох років Програма «Енергодім» впевнено демонструє свою ефективність: тисячі родин тепер мешкають в енергоощадних квартирах, маючи змогу регулювати температурний режим залежно від погодних умов. За чотири роки ОСББ повністю завершили будівельні роботи на 123 проєктах, а це біля  62,6 тис домогосподарств. Ще на 286 об’єктах роботи завершені частково. У межах Програми Фонд енергоефективності компенсував ОСББ майже 900 млн грн.

Про зміни в умовах повномасштабної війни

До початку повномасштабної війни ОСББ могли вибрати один з двох пакетів енергоефективних заходів Програми «Енергодім». Впровадження заходів за пакетом «Легкий» в середньому забезпечує 20% економії на опаленні. ОСББ, які вибрали пакет «Комплексний», економлять на опаленні до 60%. Після 24 лютого 2022 року реалізовували проєкти могли ті ОСББ, які приєдналися до Програми до початку війни. Фонд призупинив прийом нових заявок: статутний капітал не поповнювався з об’єктивних причин, велика частина коштів вже була зарезервована за ОСББ. Ми детально аналізували ситуацію і шукали інструменти, які дозволили б не зупиняти термомодернізацію житлового фонду. Так ухвалили рішення вивільнити кошти, заброньовані за проєктами ОСББ, які не реалізували їх у встановлений термін.

Щоби якомога ефективніше задіяти ці кошти і надати можливість якнайбільшій кількості ОСББ підготуватися до опалювального сезону, Фонд енергоефективності спростив пакет «Легкий» Програми «Енергодім» і у липні розпочав прийом заявок. У межах спрощеного пакету ОСББ слід виконати лише два заходи: встановити або модернізувати індивідуальний тепловий пункт, за необхідності — встановити вузол комерційного обліку тепла. Максимальний термін реалізації такого проєкту — шість місяців з можливістю продовження ще на три місяці. Фонд компенсує ОСББ до 40% вартості проєктів, але не більше 500 000 грн. Сподіваємося, що з появою нового банку-партнера, який надаватиме кредити, більшість ОСББ зможуть взяти участь у Програмі.

Встановлення індивідуального теплового пункту — один з найбільш швидкоокупних та ефективних заходів зниження споживання теплової енергії у багатоповерхівках. Зменшення споживання енергії досягається, зокрема, завдяки регулюванню температури теплоносія відповідно до зміни температури вуличного повітря. Залежно від технічних особливостей будинку та режиму роботи теплової мережі, ІТП може забезпечити від 10 до 30% економії тепла. ОСББ, які зараз подадуть заявки на участь у Програмі, встановлять обладнання і проведуть необхідні роботи вже цього року. 

Про подальші перспективи розвитку

Фонд енергоефективності змінює Програму «Енергодім», враховуючи реалії сьогодення. Так, невдовзі Фонд надаватиме аванс на рівні 30% — кошти перераховуватимуться до початку робіт, що прискорить реалізацію проєктів. Крім того, вдвічі зменшиться обов’язковий власний внесок ОСББ, що в складних економічних умовах вкрай важливо. Зараз обов’язковий внесок ОСББ за пакетом «Легкий» становить 40%, за пакетом «Комплексний» — 20%. 

Знайшов Фонд і нового партнера у банківському середовищі, який кредитуватиме ОСББ і в умовах воєнного часу. ГЛОБУС БАНК надаватиме кредити учасникам Програми вже з 6 вересня. Кредитування банків — популярний інструмент, який до повномасштабної війни використовували ОСББ для залучення додаткових коштів на витрати, які не покривав розмір гранту Фонду.

Необхідне розширення програм підтримки ОСББ на місцевих рівнях, а також розвиток револьверних фондів. Фонд вже налагодив співпрацю з револьверним фондом Асоціації «Енергоефективні міста України», який надає кошти ОСББ для початку робіт за проєктами. Зараз діють і 137 місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів. Зокрема, під час повномасштабної війни такі ініціативи з’явилися в Охтирці Сумської області, Борисполі Київської області та у Луцьку. Місцева влада покриває витрати ОСББ, наприклад на розробку проєктно-кошторисної документації — це вагома фінансова підтримка. 

Вже закінчується підготовка України до нового опалювального сезону, напрочуд непростого в умовах війни. Значно пошкоджена обстрілами ворога енергетична інфраструктура ставить перед нами складні задачі та спонукає до пошуку нестандартних рішень. На шляху побудови енергонезалежного майбутнього важлива позиція всіх громадян країни. Знизити навантаження на енергосистему і покращити умови життя у власних квартирах можуть мешканці всіх будинків, у яких створені ОСББ. Фонд робить все можливе, щоби надати дієві механізми для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків. Чекаємо на заявки ОСББ — завжди готові допомогти. Долучайтеся до Програми «Енергодім» — тільки разом зможемо побудувати по-справжньому енергонезалежну країну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]