Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2021 10:48

Відновлення лісів і оптимізація лісгоспів

Голова Державного агентства лісових ресурсів України

Перші 100 днів роботи оновленого Держлісагентства.

Відтворення лісових насаджень з урахуванням зміни клімату, збільшення площі заповідних лісів, висадка майже 8 мільйонів дерев та старт реформи управління лісовим господарством – перші 100 днів на посаді голови Держлісагентства не були легкими та жоден  із них не пройшов дарма. І це лише початок. Поки всі обговорюють реалістичність ідей з висадки мільярда дерев, що безумовно можливо при плановій роботі, ми крок за кроком відроджуємо українські ліси і реанімуємо галузь лісництва.

Відновлення «живих легень» країни

З моменту мого обрання на посаду ми багато уваги приділили адміністративним і управлінським питанням і досягли тут чималих зрушень. Однак почати свій звіт мені хотілося б з того, що найбільше цікавить людей – відновлення лісів. Це безумовно - пріоритет. І одразу хочу поділитись гарною новиною - незабаром на повну потужність запрацює Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр з вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Він займатиметься відтворенням лісу стійкими до зміни клімату породами дерев. В умовах глобальних кліматичних змін, які спостерігаються по всій планеті – це надзвичайно актуальне питання.

Також весною розпочато будівництво аналогічного насіннєво-селекційного центру в Лимані Донецької області. Його робота  дасть змогу відновлювати понад 200 га лісу в рік. І плануємо подвоїти  потужності.

Не може не радувати те, що за останній рік до природно-заповідного фонду додатково віднесено 7 тис. га лісів і заповідну площу  плануємо розширювати.   

Також ми розпочали роботи із запобігання всихання соснових насаджень і запустили процедуру приєднання до лісогосподарських підприємств  самозаліснених територій. На розгляд Міндовкілля уже направили нормативи оптимальної лісистості різних регіонів. Це зроблено аби підвищити екологічну функцію лісових насаджень і посилити інтеграцію України в міжнародні процеси захисту та відтворення лісів.

Ми ініціювали проведення національної інвентаризації лісів. Працюємо над змінами до законодавства. Хочемо відійти від практики суцільних рубок і поступово перейти до використання  вибіркових і комбінованих типів рубок. Це дасть змогу максимально наблизитись до природного лісівництва.

Весною ми взяли участь у глобальній акції «Озеленення планети»,  яка встановила світовий рекорд – за один день у 110 країнах світу більше 2 млн людей висадили 5,5 млн дерев та саджанців. Приємно, що Україна стала одним із лідерів у цьому процесі. Тільки наші лісівники по всій країні 10 квітня висадили більше 3 млн дерев.

Окремо в рамках програми Держлісагентства «Створюємо ліси разом» висадили 4,8 млн дерев на площі 957,2 га по всій Україні.

Боротьба з незаконними рубками

В Україні, на жаль, залишається попит на незаконно заготовлену деревину. Завдяки підвищенню прозорості і діджиталізації процесів ведення лісового господарства нам вдалось зменшити обсяг незаконних рубок до  2,4 тис. куб. м. Для розуміння, торік за аналогічний період було незаконно зрубано понад  50 тис. куб. м.  Зрушення звісно суттєві, але показники несанкціонованих рубок ще надто високі і ми працюємо над тим, щоб звести їх до нуля.

Держлісагентство розробило проєкт постанови Кабміну, яка дозволить посилити державний нагляд у цьому питанні.

Ми розуміємо, що унеможливити контрабанду, незаконні рубки і зловживання можна  лише тоді, коли для усіх учасників ринку деревини будуть діяти  єдині, чіткі і прозорі правила. Тож не чекаючи схвалення необхідних законодавчих змін починаємо застосовувати відкриті ринкові інструменти – зокрема 100% аукціонних торгів. Нам вдалось вперше реалізувати пілотний проєкт щодо продажу на аукціонах продукції переробки державних лісогосподарських підприємств.

Завдяки забезпеченню рівного доступу до ресурсу та створенню конкурентних цін, реалізація лісоматеріалу зросла на  2 млрд грн. Тобто приріст склав 36%.

Охорона лісів від пожеж

Торік вся країна стала свідком катастрофічних пожеж. Відповідні служби виявились до них не готовими. Ми чітко розуміємо наскільки важливі роботи з попередження пожеж, раннє виявлення осередків займань та оперативне реагування. За 5 місяців 2021 року  лісгоспи  суттєво оновили матеріально-технічну базу, в тому числі і необхідну для протидії пожежам. Зокрема закупили нові пожежні автомобілі і модулі, збудували пожежно-спостережні вежі та телевізійні системи спостереження, запустили радіостанції та придбали інший пожежний інвентар.

Також з ініціативи агентства цього року започаткували проведення спільних навчань протипожежних підрозділів із залученням 2-3 обласних управлінь лісового та мисливського господарств. Це дозволяє відпрацювати злагоджені дії під час гасіння лісових пожеж. Завдяки постійній роботі і оновленню основних протипожежних засобів, площа лісових пожеж порівняно з 2020 роком зменшилася в 64 рази.

Реформа галузі і діджиталізація

З перших днів мого головування розпочато підготовку до реорганізації державних лісогосподарських підприємств. Ми провели широке обговорення цього питання, напрацювали оптимальну модель,  прорахували економічний ефект та можливі ризики. Остаточне рішення щодо кількості підприємств, які залишаться в кожній області, буде визначено указом президента.

Розраховуємо підвищити ефективність роботи підприємств, конкурентоспроможність продукції і продуктивність праці. Адміністративні витрати зменшаться на 17%, при цьому скорочення персоналу буде не більше 6%.

Щоб отримати максимальний ефект від оптимізації лісгоспів потрібно змінити підхід до податкового навантаження галузі. Податок має працювати як ринковий інструмент раціонального лісокористування і доходу підприємства. З цього доходу левова частка має йти на роботи  з відновлення лісових насаджень, їх вирощування, охорону і збереження. Тому Держлісагентство ініціює зменшення  відрахувань до державного бюджету чистого прибутку від діяльності підприємств з 80% до 30%.

Ми уже завершуємо роботи з діджиталізації роботи галузі. Плануємо надавати адміністративні послуги в онлайн-форматі, зокрема видавати лісорубні квитки і  сертифікати про походження лісоматеріалів через державну систему «Дія».

Створюємо і наповнюємо Єдиний Інтернет-портал, в якому міститиметься моніторинг внутрішнього споживання деревини. Тут же будуть реєстри лісорубних квитків,  постійних лісокористувачів, сертифікатів походження деревини. Також міститиметься інформація про електронні аукціони з продажу деревини, карта місць рубок та інтерактивна публічна карта державного лісового кадастру.

Агентство розробило концепцію системи Електронного Обліку Деревини 2.0. Завдяки цьому можна буде перевірити походження та історію будь-якої окремо взятої партії деревини незалежно від її стану. Ліс, який буде зрубаний за «чорною» схемою, не матиме електронного ідентифікатора. Це допоможе  звести до мінімуму незаконну вирубку дерев.

Сподіваємося, урядовці та законодавці підтримають наші ініціативи з наведенням ладу в галузі та спільними зусиллями ми зробимо її відкритою, прозорою і вийдемо на якісно новий рівень відновлення українських лісів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]