Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2019 10:35

Сфера ЖКП та становлення ОСББ як її самостійного учасника

Адвокат

Надано оцінку ролі ОСББ у сучасних умовах, наведено судову практику щодо ОСББ для підтвердження помилковості неринкового сприймання ОСББ його учасниками. Блог може бути цікавий учасникам ОСББ.

Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про житлово-комунальні послуги» не містять такого поняття як «сфера житлово-комунальних послуг міста», так само як і «сфера житлових послуг» чи «сфера комунальних послуг» як такі. Проблематика сфери житлово-комунальних послуг міста не отримала детального висвітлення саме з господарсько-правового ракурсу, оскільки, варто визнати, дане поняття є більш економічним, ніж правовим. «Правове регулювання господарських відносин у сфері житлово-комунального господарства» є однією із перших робіт, в якій надавалося тлумачення такої конструкція як «господарські відносини у сфері житлово-комунального господарства», було запропоновано сприймати їх у якості «урегульованої нормами господарського права системи суспільних відносин (господарсько-виробничих, організаційно-господарських, внутрішньогосподарських), що виникають при здійсненні господарської діяльності в житлово-комунальному господарстві (в першу чергу у сфері виробництва й надання житлово-комунальних послуг) та/або у процесі організації (управління) такою діяльністю  на ґрунті існуючого правового господарського порядку».

Тобто, доходимо висновку про те, що сфера житлово-комунального господарства складається із сфер виробництва, надання житлово-комунальних послуг, сфер організації діяльності у сфері житлово-комунального господарства та поєднує у собі як діяльність, так і суб’єктів, і предмет діяльності, є складовою частиною такого поняття як «галузь економіки».

Правовий статус об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (або ОСББ) проявляється через його права, обов’язки та відповідальність. Відповідно, правовий статус ОСББ як елемента сфери житлово-комунальних послуг міста представляє собою права, обов’язки та відповідальність ОСББ, його органів відносно інших елементів сфери житлово-комунальних послуг міста (СПМ).

Визначені Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (або Законом про ОСББ) його права, обов’язки та відповідальність мають своє «віддзеркалення» у  сфері житлово-комунального господарства (або ЖКГ), яка складається із сфер виробництва, надання житлово-комунальних послуг, сфер організації діяльності у сфері ЖКГ та поєднує у собі як діяльність, так і суб’єктів, так і предмет діяльності, є складовою частиною такого поняття як «галузь економіки». Також ОСББ є колективним споживачем, представником інтересів споживачів, працедавцем, та учасником господарських відносин.

У статті, підготовленій у співавторстві з Тарасевич О.В., зазначається, що «необхідно зміцнювати розуміння засновників ОСББ про те, що вони за власним бажанням, хоча і за ініціативою трьох осіб, створюють повноцінне підприємство, яке вимушене «виживати» в умовах ринкової економіки». Тобто, по суті робиться висновок про те, що сфера житлово-комунальних послуг міста перебуває у стані ринкової економіки, тобто має існувати відповідно до господарського правового порядку ринкової економіки. Отже, ОСББ розуміється як елемент ринкової економіки, а саме галузі житлово-комунального господарства в ринковій економіці.

ОСББ варто розглянути в аспекті його «зовнішньої» функції у якості рівноправної сторони господарських правовідносин у сфері ЖКГ, який має нести відповідальність за рівень задоволення своїх «власників» рівнем та якістю наданих житлово-комунальних послуг.

Відповідальність органів ОСББ перед його учасниками, а так само і контрагентами, заснована на постулатах договірного права, а не вимог актів публічно-правового характеру. До даних відносин необхідно, з врахуванням функціонування ОСББ саме в ринковій системі, застосувати ті загальноприйняті методи, прийоми, які діють у ринковій економіці. Зокрема, доцільно розглядати ОСББ як професійного учасника господарських відносин у сфері ЖКГ. Дана пропозиція обумовлена тим, що контрагенти ОСББ, вступивши з ним у господарські правовідносини, оцінюють його як рівноправного учасника ринкових правовідносин.

Окрім позиціонування ОСББ як неприбуткового підприємства, зазвичай, на заміну «професійним» житлово-експлуатаційним конторам (або ЖЕК), розуміння ОСББ як самостійного суб’єкта господарювання, який може бути визнаний господарським судом банкрутом, нашим співгромадянам не так очевидно на перший погляд.

Загалом, у Єдиному державному реєстрі судових рішень за період з 2006 по 2018 роки є 18 постанов місцевих господарських судів про визнання ОСББ банкрутами у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях, у м. Києві. Відповідно до даних ЄДРСР, очевидним рекордсменом є Харківська область за кількістю відповідних постанов.

Можливо, співвласники ОСББ оцінюють його на кшталт казенного підприємства, яке може працювати собі у збиток і не може бути визнане банкрутом? Проте ОСББ не лише отримує «внески» його учасників – ОСББ «збирає» собі господарсько-правові зобов’язання, укладаючи відповідні договори; може бути притягнене до адміністративної, фінансової відповідальності тощо (поширена підстава відповідальності – відсутність оформлений трудових відносин із працівниками ОСББ, наприклад, двірниками тощо). Таким чином, непрофесійний менеджмент в ОСББ збільшує його кредиторську заборгованість.

Приклад з можливою ліквідацією банкрута - ОСББ, тільки підтверджує тезу про те, що ОСББ є не лише суб’єктом управління спільною власністю для задоволення житлово-комунальних потреб співвласників, але і те, що ОСББ є повноправним учасником механізму ринкової економіки, а відповідно і елементом СПМ.

Отож, як повноправний учасник житлово-комунальних відносин, ОСББ виступає суб’єктом господарювання.

Наразі, починаючи з 2017 року відсутні законопроекти, які б вдосконалювали б діяльність ОСББ, зокрема шляхом внесення змін до Законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Це означає, що держава не має на меті супроводжувати становлення ОСББ як професійного учасника сфери житлово-комунальних послуг – залишаючи це питання на вирішення самим ОСББ. Для ОСББ існує доволі обмежена «група підтримки» у цьому питанні. Так, зокрема, важливими стейкхолдерами, якими є, зокрема, громадські організації створючі інформресурси типу «Proosbb.info», на яких пересічні громадяни можуть одержати необхідну, і що головне для більшості ОСББ, безкоштовну інформацію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]