Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2022 13:29

Шляхи прискорення: роль лазерного сканування у відновленні інфраструктури України

Засновник та СЕО технологічної компанії EverScan

Війна неминуче несе руйнування. Російська агресія перетворила житлові будівлі, лікарні та школи на попіл.

Вже зараз деякі міста практично припинили своє існування, і все, що від них залишилося, — це руїни. Але в чому ми можемо бути впевнені — так це в їх майбутньому відновленні. І те, що сучасні технології зіграють у цьому свою роль. 

Що таке лазерне сканування і як воно працює 

Без сумніву перше, на що варто звернути увагу — це лазерне сканування. На даний момент це найпростіший і найточніший спосіб передати розмір і форму об’єкта у вигляді тривимірного зображення. Під час сканування лазер випромінює сотні тисяч імпульсів, які відбиваються від стін і передають інформацію у вигляді точок. Разом ці дані складають так звану хмару точок — щільну групу точок, що відтворюють фізичний об'єкт у цифровому просторі. 

Точність відображення об’єкту залежить від типу сканеру. Від кишенькових та сканерів у смартфонах до професійних на штативах та дронах — від рівня сканеру залежить точність і щільність сканування. Ці параметри визначають придатність отриманої хмари точок до використання інженерами-проектувальниками. Так, наприклад, результати телефонного сканування не зможуть стати базою для детального проектування — вони потребуватимуть додаткових вимірювань. 

Існує безліч кейсів, де застосовується лазерне сканування — від підготовки до будівництва та після його завершення. 

Розглянемо поетапно. 

Крок перший: оцінити масштаби руйнувань 

Лазерне сканування допомагає зібрати дані про пошкодження — визначити його масштаби та серйозність. Завдяки скануванню можна швидко оцінити стан об'єкту, що, у свою чергу, допоможе побудувати план реконструкції. Післявоєнна відбудова не обов'язково передбачає знесення будівлі чи будь-якого іншого об'єкта. Деякі його елементи можуть залишатися цілими навіть після прямого потрапляння ракети і можуть бути збережені. А отже процес відновлення інфраструктури значно прискориться. 

https://everscan.com/uk/projects/creative-state-of-arsenal/

https://everscan.com/uk/projects/creative-state-of-arsenal/

До прикладу, візьмемо міст. Зводити його з нуля — робота не на один тиждень. Та якщо деякі опори збереглися у задовільному стані, можна значно заощадити час. Крім того, лазер дозволяє побачити відхилення у проектуванні, які непомітні для людського ока, але можуть спричинити руйнування і стати причиною нової катастрофи. 

Крок другий: проектування 

Отриману хмару точок можна використовувати для створення 2D-креслень або 3D-моделей. Кожен архітектор сам вирішує, яким має бути процес проектування, але немає сумнівів, що все це має ґрунтуватися на найточніших даних. 

Лазерне сканування — найпростіший і найточніший спосіб вимірювання. Отримані дані можна легко експортувати до свого програмного забезпечення для подальшої обробки і створення проекту.  Виміряти об’єкт можна і вручну, та це як пересуватися містом на конях — можливо, але дуже дивно. До того ж процес займає багато часу і не виключає людських помилок. 

Крок третій: контроль процесу будівництва 

Лазерне сканування стане у пригоді не лише перед початком будівництва — воно допомагає контролювати його хід. Перевага лазерного сканування ще й у тому, що це надзвичайно швидкий процес. Завдяки цьому, сканування будівництва можна проводити на будь-якому етапі і порівнювати його з проєктом «на папері», таким чином контролюючи процес і гарантуючи високу якість. Це дозволяє команді будівельників швидко виявляти помилки та виправляти їх, уникаючи потенційних переробок, які потребують додаткових фінансових вкладень і часу.

https://everscan.com/uk/projects/architecture-and-construction-lybedskaya-as-built-documentation/

 https://everscan.com/uk/projects/architecture-and-construction-lybedskaya-as-built-documentation/

Крок четвертий: фінальний технагляд 

Коли будівництво завершено, лазерне сканування допоможе перевірити об’єкт на його відповідність проєкту. Ви будете впевнені, що всі елементи розташовані правильно і  немає відхилень, які можуть з’явитись у процесі будівництва. Виконавче сканування може стати підґрунтям для коригування виконавчої моделі та буде цифровим двійником будівлі. Це дасть змогу використовувати її для обслуговування будівлі та стане джерелом всієї інформації для ремонту чи реконструкції в майбутньому.

 Робимо висновок 

Війна ще триває, але щоб почати повертати зруйновані міста до життя, не обов’язково чекати її завершення. Лазерне сканування може стати однією з ключових технологій в процесі відбудови, яка значно спростить і прискорить процес. І ми побачимо, як українці повертаються до своїх відбудованих домівок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]