Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2020 14:06

Альтернативне вирішення спорів: інструменти та вдосконалення

Юрист та медіатор

Спробуйте взяти відповідальність за своє життя та сісти за стіл перемовин

Що ми знаємо про альтернативні методи вирішення конфліктів? Чому, щойно стикнувшись зі складностями, намагаємося перекласти відповідальність за свої вчинки на державу й суди? Сьогодні я пропоную вам ознайомитися з різновидами методів, що допоможуть вам екологічно вирішити ваш конфлікт, зберегти кошти, час і найголовніше – людські стосунки!

Для початку, що ж таке альтернативні методи та які різновиди альтернатив ви можете застосовувати, якщо у вашому житті відбулася конфліктна ситуація?

Альтернативні методи вирішення конфліктів – це процеси, за допомогою яких вирішують спори й конфлікти без звернення до звичайної нам судової системи. Їх поділяють на дві ланки – медіація та арбітраж. Тож поговоримо про них докладніше.

Медіація – це метод, що передбачає залучення посередника/медіатора, завданням якого є налагодження комунікації між сторонами конфлікту, та допомогу в докладному аналізі ситуації, що виникла між ними. Важливо зазначити, що посередник/медіатор не приймає рішення, не надає порад стосовно прийняття певного рішення та не консультує сторін, тобто в процесі медіації сторони лише самостійно обирають і приймають рішення, що влаштовуватиме й задовольнятиме інтереси обох сторін процесу.

– Комерційна медіація – сферою застосування такого методу є врегулювання спорів у сфері господарських правовідносин. Такий спосіб також передбачає залучення незалежного медіатора або кількох медіаторів, що допомагають зберегти не лише часові та грошові ресурси, а й партнерські відносини.

– Третейське судочинство (або внутрішній арбітраж) – основним завданням такого методу є захист майнових і немайнових прав та охоронюваних законом інтересів фізичних чи юридичних осіб шляхом усебічного розгляду та вирішення спорів відповідно до закону. Чи є цей метод аналогом звичайного судового процесу? Не зовсім так, основними перевагами цього методу є оперативність і швидкість, відсутність бюрократичних і корупційних проявів, конфіденційність третейського розгляду, негайне набрання чинності рішенням, можливість примусового виконання рішення, мінімізація витрат на третейський розгляд. Зверніть увагу, що звернення до постійно діючого третейського суду здійснюють тільки в разі наявності між сторонами письмової третейської угоди (третейського застереження в договорі) про передання всіх або окремих спорів, що виникають або можуть виникнути між сторонами з конкретних правовідносин, незалежно від того, мають вони договірний характер чи ні.

– Міжнародний арбітраж – такий метод застосовують у випадках, коли сторони або предмет спору перебувають у різних юрисдикціях; зазвичай сторони, що укладають договори/контракти про співпрацю, заздалегідь визначають у своїх угодах, до якого міжнародного арбітражного суду вони можуть звертатися в разі виникнення суперечки.

Тож, оскільки ми з'ясували різновиди альтернативних методів, можемо перейти до обговорення переваг і визначення основних цінностей застосування медіації як способу альтернативного вирішення вашого конфлікту. Це, зокрема:

Економія вашого часу – не секрет, що процеси судових розглядів можуть тривати роками й не завжди приводять до бажаних результатів. Щодо медіації, то цей процес може обмежуватися 2-3 сесіями, що тривають від 2 до 4 годин за одну сесію; у разі якщо сторони емоційно готові до комунікації на самому початку медіації, спір може бути врегульовано за одну зустріч.

Економія фінансових ресурсів – судові розгляди спричиняють не лише явку адвоката в суд, а й складання різних додаткових процесуальних документів, що однозначно впливає на вартість послуг адвоката. Крім того, у судовому процесі є багато різних додаткових витрат, як-от: судовий збір за подання позовної заяви, забезпечення доказів, оплата послуг експертів тощо. Тоді як у медіації витрати підлягають лише в межах послуг самого медіатора (посередника).

Можливість вплинути на результат – медіація є так званим діалогом із вашим опонентом вічна-віч, і ви можете завжди висунути свої умови й обговорити їх реалізацію, де поняття "альтернативи" вільно в застосуванні для вас. Адже, коли ваша справа вже на розгляді в суді, ви можете отримати або відмову щодо ваших вимог, або задоволення їх у повному обсязі, або ж у певних їх частинах – альтернативного варіанта в цьому процесі немає. Впливати на рішення суду можливо лише за допомогою принципу доказовості та змагальності сторін, але все ж таки рішення приймає лише суд.

Конфіденційність процедури – українським законодавством передбачено принцип гласності та відкритості судового процесу, а це свідчить про те, що, найімовірніше, ваш процес відбуватиметься у формі відкритих судових засідань, на яких мають право бути присутніми хто завгодно як вільні слухачі. Тоді як процедура медіації є тільки конфіденційним процесом, який підкріплюється спеціальною угодою, а тому сутність, деталі й сам факт наявності такого конфлікту не підлягає розголошенню, якщо інше не передбачено домовленістю сторін.

ВИСНОВОК: Якщо ви бажаєте зупинити конфлікт, який виник, зберегти ділові або ж сімейні відносини, а також зміцнити базу для подальшої співпраці, спробуйте взяти відповідальність за своє життя, сісти за стіл перемовин і вирішити конфлікт більш альтернативним та економічним методом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]