Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2019 16:43

Обов’язкові умови для підтвердження статусу податкового резидента в Україні

Юрист та медіатор

За останні роки роботи з іноземним елементом, ми неодноразово зустрічали випадки, коли особа, що не має статусу громадянина України, отримали відмову в підтвердженні статусу податкового резидента.

За останні роки роботи з іноземним елементом, ми неодноразово зустрічали випадки, коли особа, що не має статусу громадянина України, отримали відмову в підтвердженні статусу податкового резидента.             

Розберемося в понятті хто ж такий податковий резидент, та які умови передбачає для нас законодавство для набуття такого статусу. 

Відповідно до ст. 14.1.213 Податкового кодексу України, резиденти - це:

- юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;

- дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

- фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні. 

Однак, щодо фізичних осіб законодавець визначає деякі уточнення, оскільки не на всіх фізичних осіб, що мають місце проживання на території України, поширюється право на набуття статусу резидента.           

Фізична особа має право на набуття статусу податкового резидента у випадках:

- якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні;

- у разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року;

- достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності;

- також, достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому Податковим кодексом України, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Також слід зазначити, що відповідно до Закону України “Про Імміграцію”, посвідка на постійне місце проживання в Україні є лише дозволом на постійне проживання в Україні і не підтверджує факт постійного проживання іноземця в Україні, а тому не може підтверджувати право на набуття статусу резидента України. 

У разі, якщо ви отримали від податкового органу відмову в підтвердженні статусу резидента, але вважаєте таку відмову невмотивованою, рекомендуємо вам повторно звернутись до органів ДФС та надати документальні підтвердження, які стверджують про ваші тісні особисті чи економічні зв'язки в Україні або ж підтверджують ваше перебування в України протягом встановленого законом терміну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]