Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2013 12:01

Новели законодавства або чого очікувати 1 вересня?

Адвокат

До 1 вересня Верховна рада підготувала для українців ряд «подарунків» в вигляді внесення змін до деяких законів України. Чого ж чекати?

МРІЄТЕ ПРО ВЛАСНЕ ЖИТЛО АБО АВТОМОБІЛЬВИЩОГО КЛАСУ? 

      Згідноофіційного джерела 1 вересня стане чинною Постанова Національного банку України№ 210 від 06.06.2013 р. «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою».Головною метою даного нормативного акту є обмеження суми проведення розрахунківу формі готівки між фізичними особами до 150 тисяч грн. Окрім того, данийпідзаконний акт вводить ряд обмежень, а саме, встановлює граничну сумурозрахунків протягом одного дня для: 
- підприємств (підприємців) між собою в розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень; 
- фізичної особи з підприємством(підприємцем) за товари (роботи, послуги) у розмірі     150 000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень; 
- фізичних осіб між собою за  договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню,  у  розмірі  150 000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень. Відповіднодо пункту 2 вищезазначеної Постанови фізичні особи матимуть право здійснюватирозрахунки на суму, яка перевищує 150 000 гривень, лише шляхом перерахуваннякоштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахуваннякоштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточнийрахунок у національній валюті). нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000гривень. 
     Найбільше від даного підзаконногоакту, як завжди постраждає пересічний громадянин. Адже замість того, щобприймати діючі закони соціального спрямування: про доступне житло, продоступні кредити, Верховна рада України вирішила залізти в карман і так «бідномународу», який продовжує мріяти про власне житло. Адже тепер, покупка квартири,автомобіля, або будь-яка інша омріяна покупка, яка перевищує суму 150 000 грн.повинна бути здійснена безготівковим способом розрахунку,а отже, при такійпокупці потрібні додаткові витрати за послуги банку. 

ВИ ЩЕ НЕ ПЕРЕСТАЛИ МРІЯТИ ПРОАВТОМОБІЛЬ?

      Не менш ефективним для поповненнябюджету видався і Закон України  № 421-VII «Про утилізацію знятих з експлуатаціїтранспортних засобів» і закон № 422-VII «Про внесення змін до ПодатковогоКодексу щодо оплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатаціїтранспортних засобів ... », який вступає в силу з 1 вересня 2013 року. 
      Згідно цього закону, об’єктом табазою оподаткування податком за утилізацію знятих з експлуатації транспортнихзасобів є: 
- транспортнийзасіб, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту; 
- транспортнийзасіб, вироблений (виготовлений) в Україні для продажу на внутрішньому ринку України; 
-транспортний засіб, придбаний в особи, яка не є платником цього податку: дипломатичних представництв або консульських установах іноземнихдержав, міжнародних організаціях, які користуються привілеями та імунітетомзгідно із загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, а такожпрацівників таких представництв, установ, організацій та членам їх сімей; 
- транспортнийзасіб, придбаний в інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів; 
- кузов для транспортногозасобу товарної підпозиції 8707 10 згідно з  УКТ ЗЕД, що ввозиться на митну територіюУкраїни в митному режимі імпорту, за винятком кузовів товарної категорії 870710 10, ввезених на митну територію України "для промисловогоскладання" транспортних засобів відповідно до Митного тарифу України
     Ставка податку для легковихавтомобілів дорівнює 5,5 тис. грн., а для вантажних автомобілів, автобусів таспецтехніки - 38 тис. грн. Кінцева ставка утилізаційного збору буде залежативід об’єму двигуна та віку автомобіля, так, для нових автомобілів, залежно від об’ємудвигуна ставка варіюється в межах 4,73 тис. - 30,2 тис. грн.;  для автомобілів, яким понад три рокискладатиме в межах 29,1 тис. - 192, 5 тис. грн. За новенький автобус, вантажнийавтомобіль спецтехніку додатково потрібно буде сплатити від 19 тис. грн. до 110,2тис. грн., за стару техніку такого ж класу в межах 33,4 тис. - 448,4 тис. грн. 
      Такщо, якщо ви мрієте про покупку автомобіля, з 1 вересня 2013 року така мріястане дорожчою. 

А МОЖЛИВО ВИ ВЛАСНИК «БІЗНЕСУ»?

     За даними Міністерства доходів ізборів, бюджет України збагатиться на 20 млрд. грн., завдяки додатковим доходам,які надійдуть до бюджету в результаті дії Закон 408-VII від 4 липня 2013 р."Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертногоціноутворення", який вступає в силу теж з 1 вересня 2013 року. 
    Даний Закон не вплине на доходипересічного громадянина, адже ним встановлено нові правила для  платників податків, які здійснюють так звані“контрольовані” операції. Дані платники податків будуть зобов’язанізадекларувати свої податкові зобов’язання, використовуючи принцип звичайної ціни,крім того, надати деталізований звіт за такими операціями. 
Згідно норм даного Закону, “контрольованіоперації” - це операції платника податків з купівлі або продажу товарів, атакож послуг та робіт, що здійснюються за участю наступних осіб: 
  • пов’язаних сторін-резидентів України, якщо станомна початок податкового року такі пов’язані сторони: 
- використовували спеціальнийподатковий режим (наприклад, спрощену систему оподаткування)
-  застосовували ставки податку наприбуток або ПДВ, відмінні від звичайних; 
-  такі сторони не булизареєстровані як платники податку на прибуток та/або ПДВ;
- такі сторони задекларувалиподаткові збитки за минулий рік; 
  • нерезидентів, якщо: 
- такі нерезиденти пов’язані зплатником податків; 
- такі особи зареєстровані вкраїнах, де ставка податку на прибуток, що застосовується до таких осіб, ємінімум на 5 відсотків нижчою, ніж в Україні). 
      Також слід звернути увагу, щозазначені вище операції підлягають контролю лише за умови, якщо річний обсягоперацій обох контрагентів становить мінімум 50 млн. гривень. 

     Підсумовуючи дану статтю,хочеться мати надію, що дані збори дійсно наповнять бюджет України, а не «чиїськишені».
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи