Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2019 14:10

Стягнення аліментів з осіб, які мешкають за кордоном

19 жовтня 2006 року Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном, яка була укладена 1956 року у Нью-Йорку та підписантами якої є 71 держава світу.

До 2006 р.було складно стягнути аліменти з осіб, які проживають за кордоном у зв’язку із відсутністю ратифікованих Україною відповідних міжнародних договорів.

19 жовтня 2006 року Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном, яка була укладена 1956 року у Нью-Йорку та підписантами якої є 71 держава світу. Метою даної Конвенції є спрощення процедури стягнення аліментів у випадках, коли особа, яка має намір стягнути аліменти, та особа, з якої необхідно стягнути аліменти, проживають у різних країнах.

З метою деталізації та роз’яснення процедури стягнення аліментів з осіб, які проживають за кордоном за зазначеною Конвенцією, Міністерством юстиції України наказом від 29.12.2006 №121/5 затверджено Інструкцію про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном., яка визначає  порядок  виконання  в  Україні.

Можна виокремити три способи стягнення аліментів з боржника, який проживає за кордоном, кожен з яких має свої юридичні особливості у реалізації. 

Позасудовий порядок

Найкращим шляхом у вирішенні питання стягнення аліментів є мирне вирішення спору і укладання договору утримання дитини. Дана домовленість може бути усною.Проте для гарантій виконання даних домовленостей батьки можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір про утримання дитини.

Судовий порядок

Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами.
З метою подальшого виконання рішення суду за кордоном, вимоги в позовній заяві про стягнення аліментів рекомендується ставити в твердій грошовій формі, а не у частці (відсотковій формі).

Після отримання рішення  суду і набрання законної сили, дане рішення потрібно визнати на території тієї держави, де проживає боржник. Адже виконати рішення в Україні  буде неможливо у разі  дійсної відсутності  майна боржника на території нашої держави.

Для цього необхідно подати отримане судове рішення разом із заявою та клопотанням про його визнання та виконання до територіального управління юстиції за місцем реєстрації позивача. Усі документи обов'язково подаються з перекладом на мову тієї країни, де рішення  має бути виконано. Всі отримані документи представник територіального управляння юстиції пересилає до відповідного органу іноземної країни для його виконання.

Третій спосіб стягнення аліментів за кордону – це звернення до суду іноземної держави і отримання рішення, яке безпосередньо буде виконуватися за місцем проживання боржника або знаходженням його майна.

Такий спосіб можна використовувати, коли немає рішення  суду України  про стягнення аліментів з відповідача, який проживає за кордоном ,коли рішення подібних суперечок здійснюється згідно із законодавством іноземної країни за місцем проживання відповідача, коли необхідно вирішити питання про збільшення розміру аліментів, а також у випадках, коли відсутній договір про правову допомогу між країнами, що унеможливлює виконання рішення суду України на території іноземної держави.

Теги: аліменти
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]