Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2023 15:41

Передноворічні привітання від нашої держави. Або де тут європейські цінності?

Адвокат. Керуючий партнер Schendler Law Firm

Різдво ми святкуємо, як у Європі. А Законопроєкти у нас чомусь зовсім не європейські.

Через декілька днів вся країна, хто у затишній квартирі, а хто на передку,  святкує новий рік. Ну як святкує, ми просто перегортаємо календар з 31 грудня 2023 року на перший день нового 2024 року.

Кабінет Міністрів України перед новорічними святами оприлюднили проєкт Закону України № 10378 та № 10379, які повинні удосконалити питання мобілізації, демобілізації та посилити відповідальність за військові правопорушення.

Оприлюдненню цих двох Законопроєктів передувала пресконференція Президента України Володимира Зеленського, на якій 19 грудня 2023 року Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України зазначив, що військове керівництво держави пропонує мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей, а мобілізаційні закони повинні надати відповіді передусім йому та суспільству.

Після детального ознайомлення із змінами та доповненнями, які пропонуються Законопроєктами № 10378 та № 10379, я був дуже здивований, при цьому не тільки як адвокат, а перш за все, як звичайний громадянин своєї країни.

Тепер я не знаю, яка мета переслідується військовим керівництвом держави. Особисто я та впевнений сотні тисяч мешканців України по-вселенські вкрай вдячні нашим хлопцям, які захищають нашу країну, захищають за будь-яку ціну… Я також вдячний і волонтерам, і пересічним громадянам України, порядним бізнесменам, які систематично допомагають бригадам, батальйонам і ротам військових. Я також вдячний вчителям, викладачам, лікарям, касирам магазинів, бухгалтерам, менеджерам, охоронцям, водіям, працівникам заводів та фабрик, які, як і просила влада нашої держави, працюють та підтримують економіку України.

Водночас зміни, що очікуються вже на початку 2024 року, обмежують і до того обмежені воєнним станом наші конституційні права.

Так, буде скасована відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації осіб з інвалідністю III групи, що є абсурдом. Пояснювати думаю не потрібно. Як говориться, не жили багато, нєхєр починати.

Згідно з запланованими змінами тепер непотрібно бігати за чоловіками або пакувати їх до бусиків, щоб доправити до ТЦК. Тепер кожен призовник та військовозобовʼязаний буде зобов’язаний зареєструвати електронний кабінет, куди будуть надсилатися повістки.  А чому держава зобов’язує кожного реєструватися у такому додатку? Навіщо мені отримувати повістку до ТЦК (військкомату) електронним способом? І ще, можливо хтось не знає, але на жаль не у кожного чоловіка призовного віку є такий мобільний телефон, на який можна встановити якийсь додаток.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в нинішній редакції зобов’язує військовозобов’язаних спочатку лише прийти до ТЦК і провести звірку даних. Цей же Закон в новій редакції № 10378 зобов’язує військовозобов’язаних ще й обов’язково пройти медичний огляд на підставі рішень військово-лікарської комісії, щоб визначити придатність або непридатність до військової служби.

Не будуть мобілізовувати й діючих народних депутатів. Так, так, саме «діючих», а не всіх колишніх нардепів.

Крім того, посилюється адміністративна та кримінальна відповідальності. Військові адміністративні правопорушення хочуть прирівняти із кримінальними злочинами, а санкції за такі правопорушення є непомірними у порівнянні навіть з зарплатами у Швеції та Норвегії.

За порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку буде передбачений штраф у розмірі від 8 500 грн. до 17 000 грн. (нині 850 грн. – 1 700 грн.).

За порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію у воєнний час буде передбачений штраф у розмірі від 153 000 грн. до 204 000 грн. (нині від 3400 грн. до 8 500 грн.). Такі гроші середньостатистичний українець заробляє лише за рік, про що нашій державі достеменно відомо…

Додатково вводиться ще одне жорстке нововведення: осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення - до трьох діб.

І найголовніше, може бути запроваджена кримінальна відповідальність, увага, за відмову від проходження медичного огляду під час мобілізації, за що санкцією статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Окрім посилення відповідальності до військовозобов’язаних, які не уточнять в ТЦК свої облікові дані, будуть застосовуватися тимчасові заходи:

- заборона виїзду за кордон;

- заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;

- обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;

- обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;

- відмова в укладенні кредитного договору, договору позики;

- призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Цікавим тимчасовим заходом є заборона виїзду за кордон, адже такий захід апріорі стосується далеко не кожного.

Отож, такі зміни у воєнному законодавстві призведуть до великої кількості адміністративних затримань, судових спорів, скарг, кримінальних проваджень і надмірного навантаження на судові та правоохоронні органи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]