Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2019 10:30

Деякі ключові новації антирейдерського закону 1056-1

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

І які проблеми рейдерства це відбиває.

Припинення діяльності акредитованих суб’єктів — ривок у протидії рейдерству, адже у до 80% випадків ноги ростуть з КП.

Принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав (принцип одночасності) — відбиваємо випадки з ланцюжками з 2–3–4 реєстраторів, коли рейдерські регдії вчиняються останніми, але порушення порядку відбулись у перших ланках. Тому власне реєстраційні дії оскаржити малоймовірно. Відтепер, державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, одночасно із вчиненням такої нотаріальної дії, проводиться нотаріусом, яким вчинено відповідну нотаріальну дію.

Обов’язкова перевірка змісту довіреності, а не тільки її дійсності — Відбиваємо кейси коли регдія вчинялась на підставі довіреності “є? ну й неважно, що там написано”, ну наприклад реєструють розірвання договору оренди паю, хоч повноваження лише на укладення договорів оренди паїв. От кейс. А власне дійсність довіреності повинна тепер перевірятися за допомогою Єдиного реєстру довіреностей. Також перевірятись буде і використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

Крім того, субєкт державної реєстрації повинен здійснювати перевірку цивільної правоздатності та дієздатності фізичної особи.

Обов’язкове підвищення кваліфікації державних реєстраторів — де-факто закріплення ефективної практики (нині у пілоті) про довчання реєстаторів, які “нахомутали” в реєстрах, а не просто блок як покарання. Якщо точно, то направлення на обов’язкове підвищення кваліфікації державного реєстратора, крім нотаріусів, які здійснюють державну реєстрацію прав відповідно до покладених на них законом обов’язків. І так, ми пам’ятаємо про виправлення недоліків функціонування реєстрів, які певною мірою сприяють таким помилкам.

Широкі можливості подавати документи для реєстрації в електронній формі через портал електронних сервісів за умови ідентифікації заявника з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Доступ державного реєстратора до Єдиного державного реєстру здійснюється шляхом багатофакторної аутентифікації.

Нотаріальна таємниця не буде вважатися порушеною через внесення нотаріусами інформації — прибираєм суперечність.

Автоматичний моніторинг ризикових операцій — виключаємо людський фактор на користь бездушного штучного інтелекту ну або принаймні софту.

Передача рішень суду до ЄРСР в той самий день як обов’язок судів — і подальша взаємодія з ЄДР і ДРРП, мінус 80% рейдерства на підставі підробних рішень судів.

Підвищення розмірів відповідальності реєстраторів — а щоб зайвий раз думали))

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]