Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2017 21:33

Антикорупційний суд: йес від ЄС

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Точний і зручний для сприйняття переказ позиції Венеційської комісії щодо антикорупційного суду в Україні.

Про судову реформу в Україні: непогано.


Реформа в цілому комплексна, включає багато законодавчих актів, вже реформовані Вища рада правосуддя і Вища кваліфікаційна комісія суддів. Також, новий Верховний суд заповнюється суддями шляхом прозорого конкурсу, що включає перевірку на доброчесність. Процес реформування системи правосуддя наразі є обіцяючим і похвальним.


Чи є Вищий антикорупційний суд таким, що не передбачено Конституцією: ні.


Не існує чітких визначень спеціальних, спеціалізованих чи екстраординарних судів ні в законодавстві України, ні правових актах Ради Європи. ЄСПЛ зазначив, що боротьба з корупцією і організованою злочинністю може вимагати спеціальних засобів, процедур і інституцій. Підсудність всіх корупційних кримінальних правопорушень певних характеристик (за тяжкістю чи суб’єктами) виключає спеціальність чи екстраординарність суду. Є приклади Німеччини (Суди етики адвокатів) та Албанії (Спеціалізована кваліфікаційна палата Верховного суду). Також, ВАС не отримує жодних спеціальних повноважень і не керується окремими процедурами. Більше того, Комісія вважає суди першої інстанції в Україні неспроможними належним чином розглядати особливо складні (і важливі) корупційні справи. На думку Комісії, ВАС може вважатись спеціалізованим судом, що відповідає Конституції, за умови дотримання окремих її положень щодо конкурсу.


Добір суддів ВАС: давайте комісію.


Потрібен прозорий конкурс у такий спосіб, що забезпечить доброчесність й незалежність обраних суддів, причому провести його швидко. При цьому, такий спосіб не повинен суттєво відрізнятись від звичайної процедури добору суддів, задля уникнення підстав для неконституційності. У Конституції передбачено додаткові кваліфікаційні вимоги для спеціалізованих судів, але не передбачено окрему процедуру. Суддів може обирати незалежна Комісія, яка формується з числа відповідних номінантів від різних органів влади. Однак, для повної аполітичності краще, якщо Комісію з добору суддів буде формувати ВККС, або взагалі без комісії конкурс має провести ВККС, за умови залучення представників міжнародних донорів. Участь іноземців не є загрозою суверенітету, і є виправданою в контексті України. 


Про ГРД: навряд право вето це хороша ідея.


У контексті наділення ГРД правом вето щодо кандидатів, члени ГРД так само можуть бути під тиском, і не можна передбачити склад ГРД в мабутньому, і є недоліки у методологіях ГРД. Тому ГРД не може вважатись правовим запобіжником для процедури добору до органу влади.  


Президенту України: внесіть від себе розроблений на основі 6011 законопроект про ВАС.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]