Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2022 12:42

Настав час імпакту. Чому бізнесу України варто звернути увагу на соціальне підприємництво?

Український венчурний філантроп та імпакт-підприємець

Розповім про те, у якому напрямі йдуть зміни та як підприємці справляються з викликами часу.

Військовий конфлікт вдарив по всіх галузях української економіки, включно з підприємництвом. Бізнес перебудовується під нові реалії, змінюючи свою спрямованість та пріоритети. Розповім про те, у якому напрямі йдуть зміни та як підприємці справляються з викликами часу. 

Що таке імпакт-підприємництво, і як із ним справи у світі 

Імпакт-підприємництво має на меті не тільки прибуток, але й позитивний вплив на оточуючий нас світ. Основна відмінність соціального підприємництва від благодійних проєктів — останні фінансують свою діяльність коштом пожертвувань. Імпакт-проєкти, з іншого боку, можуть надавати послуги, реінвестуючи прибуток у свій бізнес, щоб і далі надавати соціальний вплив та вирішувати реальні проблеми суспільства. 

Імпакт-підприємцям важливо якомога активніше поширювати ідеї соціального підприємництва, щоби надихнути весь бізнес на принесення користі суспільству, а не тільки грошей. 

Говорячи про світ загалом, хотілося б зазначити, що орієнтація на соціальні та екологічні цінності стала можливою завдяки поліпшенню рівня життя. Підвищення якості життя дає змогу задуматися про здоров’я, освіту та вплив на довкілля. Зараз усе більше людей звертають увагу на етичність компаній-виробників та на користь бізнесу. 

На жаль, на сьогодні основна частка імпакт-інвестицій припадає на США й Канаду, а Східна Європа — країни Балтики, Україна, Польща, Чехія, замикають рейтинг. Імпакт-підприємництво присутнє й  у нас, але ми поки тільки шукаємо шлях залучення таких інвестицій. 

Як війна вплинула на соціальне підприємництво 

Імпакт-бізнес зустрічає свої труднощі в умовах масштабних криз, адже замість довгострокового впливу необхідно змінювати напрям бізнесу тут i зараз. Так геополітична напруженість змушує багатьох підприємців звертатися до сфери благодійності та пожертвувань на потреби населення. 

Наприклад, компанія Epic Game передала $144 мільйони як гуманітарну допомогу Україні, а Google — $25 мільйонів. До них приєдналися крипто-біржа Binance та освітня платформа Grammarly, які пожертвували 10 і 5 мільйонів доларів відповідно. 

Як відомо, будь-яка криза б’є насамперед по незахищених верствах населення — сироти, малозабезпечені сім’ї, інваліди тощо. Саме вони потребують матеріальної, а часом та психологічної підтримки, тому важливо, щоби їм допомагала не тільки держава, а й бізнес. І impact-підприємництво цілком відповідає таким цілям. В Україні зараз активно створюються благодійні фонди, які підтримують  як людей, так і тварин. 

У країні вже є Українська соціальна академія, яка запустила програму Акселератор соціального підприємництва. Мета програми — допомогти учасникам удосконалити свою пропозицію, прокачати підприємницькі компетенції, а також навчитися стабільно заробляти, вирішуючи водночас конкретну соціальну проблему.  

Я глибоко переконаний, що кожен підприємець своїм прикладом та своєю роботою мусить заражати активних людей імпакт-підприємництвом. Заражати в хорошому сенсі цього слова. Я свого часу у 2017 році заснував благодійний фонд «Острівець Добра» в Харкові. Одним із головних завдань якого стоїть освіта, навчання та надання роботи для людей з обмеженими можливостями. Наприклад, в Україні лише приблизько 26 % людей із таким статусом було працевлаштовано на кінець 2021 року, і війна лише посилила цю проблему. 

Тому й зараз у воєнний час ми не змінили своїх цілей — я щиро вважаю, що саме освіта та можливість роботи в поточний час забезпечить ту здорову ментальність та розвиток українського суспільства в майбутньому. 

Саме це розуміння соціальної відповідальності перед суспільством дає нам, імпактам, велику перевагу в порівнянні з традиційною системою ведення бізнесу, яка могла б просто припинити існувати під час важких часів. Імпакт — це не просто благодійність, це ті дії, які спрямовані на зміни суспільства в майбутньому. Не просто швидкоплинне вирішення грошового питання, а викорінення проблеми в майбутньому. 

Перспективи соціального підприємництва 

Імпакт-підприємці ставлять за мету як фінансові обіги, так і вплив бізнесу на суспільство. Але як виміряти ефективність імпакт-бізнесу? Ефект можна оцінити, наприклад, за кількістю людей, які отримали допомогу, сумах, пожертвуваних на благодійність, кількістю працевлаштованих людей з інвалідністю тощо. Важливо розуміти, що знайти систему оцінювання ефективності такого бізнесу знайти можна, незважаючи на, здавалося б, незмірні дані. 

Ідея благодійності необхідна, щоби люди знали про своє соціальне навантаження та відповідальність. Якщо ми позиціонуємо себе незалежними та самостійними, то ми зобов’язані думати про тих, хто кого потрібно соціально підтримувати. 

Соціальне підприємництво можна порівняти з конструктором: воно дає змогу одночасно підлаштовуватися під вимоги часу та залишатися вірним своїм цілям. Беріть «деталі», звідки завгодно, та представляйте проєкт у тому вигляді, яким вам хочеться його бачити. Буває, що цікавий та важливий проєкт залишається тільки на рівні ідеї. Так відбувається, коли творці не можуть чітко поставити мету та донести важливість ініціативи до інвесторів. Потрібно заявляти про себе якомога «голосніше», але не тиснути не жалість. 

Я переконаний, що вже через 10 років будь-який бізнес у світі може стати соціальним. Зараз він починає займати невелику, але важливу нішу, коштом того, що творці не бояться говорити про себе. Для мене важливо заразити світ «епідемією» імпакт-підприємництва, щоби кожен бізнесмен усвідомлював свою відповідальність та цінність допомоги тим, хто потребує підтримання. 

Скажу більше — моя мета, насамперед, просувати ідею та місію імпакт-підприємництва серед ділової та бізнес-спільноти. До того ж, розповідати про соціальну відповідальність на рівні вищих навчальних закладів, де навчаються майбутні бізнесмени, підприємці, політики. Тільки так можна зробити світ кращим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]