Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2024 12:35

Архіви як джерело історичної пам’яті та інформації

Головний спеціаліст архівного відділу Голованівської районної військової адміністрації

Архіви відіграють важливу роль у сучасному суспільстві, зберігаючи культурну спадщину та забезпечуючи доступ до інформації для громадян і держави.

З початком епохи цифровізації багато яких галузей суспільства стають застарілими і їх значення дещо зменшується, але тільки не архіви. Так, безумовно, значення архівів сьогодні дуже велике, вони відіграють велику роль в нашому житті. Важко знайти людину, яка ні разу не зверталась до архівних установ. Учні, ще зі школи, стикаються з архівними установами при пошуку матеріалів для «перших» дослідницьких дій, без архівних документів та матеріалів практично неможливо завершити дипломний проєкт студенту… Навіть у поважному віці люди звертаються до архівних установ за довідками щодо інформації, що містяться в організаційно-розпорядчих документах органів місцевого самоврядування, установ та організацій різних форм власності.

Чим займаються архівні установи?

Ключовим завданням будь-якої архівної установи, відділу тощо є забезпечення поповнення Національного архівного фонду документами, що мають місцеве значення.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» Національний архівний фонд України є складовою частиною вітчизняної і світової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства, перебуває під охороною держави і призначений для задоволення інформаційних потреб суспільства і держави, реалізації прав та законних інтересів кожної людини. Документи Національного архівного фонду є культурними цінностями, що постійно зберігаються на території України або згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, підлягають поверненню в Україну. Юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечувати збереженість Національного архівного фонду та сприяти його поповненню.

Другим, не менш важливим і вкрай відповідальним завданням є приймання на постійне або тимчасове зберігання документів Національного архівного фонду від органів місцевого самоврядування, підприємств та установ комунальної власності, архівних документів громадських об’єднань, а також установ, що ліквідовуються без визначення правонаступників.

Так, згідно пункту 1 розділу 1 «Порядок переведення документів на постійне зберігання глави XIV «Передавання справ на постійне зберігання» Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5 державні і комунальні установи, у діяльності яких утворюються документи Національного архівного фонду, зобов’язані передавати їх на постійне зберігання до державних архівних установ, архівних відділів міських рад після закінчення граничних строків зберігання в архіві установи.

Перед передаванням справ на постійне зберігання архівом спільно з представником державної архівної установи проводиться перевіряння наявності, фізичного та санітарно-гігієнічного стану документів.

Окрім вищезазначеного, варто додати також надання архівними установами документів та довідкового апарату до них користувачам в економічних, наукових, культурних, політичних цілях, для забезпечення законних прав і інтересів громадян з урахуванням обмежень, визначених законодавством, виконання запитів громадян та установ (розділ XII «Користування документами архіву установи» Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5.

З чого утворена система архівних установ?

Відповідно до статті 23 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» систему архівних установ України становлять:

  • центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері архівної справи і діловодства;
  • центральні державні архіви України;
  • галузеві державні архіви;
  • Державний архів в Автономній Республіці Крим;
  • місцеві державні архівні установи;
  • архівні установи органів місцевого самоврядування;
  • архівні підрозділи державних наукових установ, музеїв та бібліотек;
  • архівні підрозділи державних органів, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ та організацій;
  • архівні підрозділи об’єднань громадян, релігійних організацій, а також підприємств, установ та організацій, заснованих на приватній формі власності;
  • архівні установи, засновані фізичними особами та/або юридичними особами приватного права;
  • науково-дослідні установи, а також підприємства та організації у сфері архівної справи і діловодства.

Висновки

Відкривши завісу діяльності архівних установ та коротко описавши їх діяльність і структуру, можна прийти до висновку, що архіви є вкрай важливими для нас. Вони є своєрідною «книгою життя» нашого суспільства, вони містять в собі багато таємниць та уособлюють правду нашого з вами життя. Адже зерна правди містять документи, що зберігаються століттями в наших архівах. Зберігши архіви ми збережемо пам’ять наших предків, їхню мудрість.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи