Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2019 15:35

Що може зробити Нацбанк для активізації бізнесу та росту ВВП?

Політичний діяч, PhD in Economics

Національний банк знову дає поганий прогноз для української економіки. Причина очевидна – НБУ фокусується не на тих завданнях і цілях, які мають бути пріоритетними.

Національний банк знову дає поганий прогноз для української економіки. Причина очевидна – НБУ фокусується не на тих завданнях і цілях, які мають бути пріоритетними.

За даними центробанку, економічне зростання в нинішньому році уповільниться до 2,5%. Це станеться через жорстку монетарну політику, до якої він вдається, щоб приборкати інфляцію.Середньострокова ціль – досягти інфляції на рівні 5%.

Гальмуючим фактором для росту економіки є також стримана фіскальна політика, викликана тим, що Україна має здійснити суттєві виплати по зовнішньому боргу.

Разом з тим, основним чинником росту ВВП, як і в минулому році, залишиться внутрішній попит – споживчий та інвестиційний.

Прискорення росту економіки, за прогнозом Нацбанку, можна очікувати в 2020-2021 роках. Це станеться через пом’якшення монетарної політики і пожвавлення інвестиційної активності.

У мене виникає запитання: чому Нацбанк не бачить потреби стимулювати економіку вже в цьому році?

Тим часом НБУ, обравши хибні пріоритети, женеться за показниками інфляції.

Але ж ця установа має велику роль – відповідає за всю банківську систему країни. Нацбанк має забезпечувати цінову і фінансову стабільність з головною метою – сприяти економічному розвитку держави.

А що дозволить економіці зростати? Перш за все, можливість бізнесу брати кредити та доступність споживчих кредитів для громадян. Відкрити шлях доступному кредитуванню Нацбанк може через пом’якшення монетарної політики. Це – в його повноваженнях.

На жаль, зараз НБУ йде іншим шляхом. Він женеться за сповільненням інфляції. Тому веде стримуючу монетарну політику.Це не призводить до підвищення рівня життя українців. Отже, Національний банк повинен створити умови, за яких працюватиме кредитування, розвиватиметься економіка, буде рости ВВП і, врешті решт, підвищиться рівень життя кожного українця.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]