Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2022 19:13

Ключові ознаки фінансових пірамід

Спеціальний кореспондент маркетингової агенції МАВР

Фінансова піраміда є структурою, що виплачує дохід своїм учасникам за рахунок вкладів наступних вкладень.

Фінансова піраміда є структурою, що виплачує дохід своїм учасникам за рахунок вкладів наступних вкладень. Основними її ознаками можуть бути відсутність продукту для придбання або продаж товару за дуже високою ціною.

Фінансові піраміди ведуть свою історію, починаючи з XVIII століття до нашого часу, за цей час їх було створено близько ста тисяч. За приблизними підрахунками, у 2018 році працює близько 7 000 подібних систем. Сьогодні через велику популярність інформаційних технологій особливу популярність набирають фінансові піраміди в Інтернеті. Вони характеризуються:

- анонімність організаторів, які завжди залишаються в тіні,

- простотою розкручування проекту. У мережі Інтернет набагато легше, ніж в офлайн, організувати рекламну кампанію, для якої знадобиться лише певна грошова сума (5-10 тисяч доларів), уміння створення та запуску різних форматів реклами та наявність сайту;

- легкістю відбирання коштів. Можна розповідати які завгодно казки, перевірити їхню достовірність все одно ніхто не зможе.

Які ознаки створення таких фінансових схем?

Розглянемо основні.

Потрібно враховувати, що ця діяльність не ліцензується і для її здійснення не потрібно дозволів контролюючих органів. Але для того, щоб розвиток проекту був успішним, необхідно показати його законність. В офісах таких компаній розвішуються грамоти, сертифікати про отримання будь-яких гучних звань, подяки та інше. Якщо виникає питання про наявність дозвільних документів, кажуть, що його ось-ось буде доставлено до кабінету.

Людям має бути запропоновано таку величину доходу, проти якого складно було б встояти. Наприклад, у мережі існують схеми, які пропонують виплати від 2 до 5% вкладеної суми на добу. Враховуючи, що реальний дохід, запропонований банками за вкладами, може становити в середньому близько 10% на рік, будь-якій адекватній людині спаде на думку про можливості отримання доходу в таких проектах. Тобто наперед вони розраховані на вкладників, які або ніколи не стикалися з такими варіантами, або на підлітків, які не володіють інформацією і спокушаються великими прибутками.

Для швидкого розкручування піраміди необхідна інтенсивна реклама, яка обіцяє те, що особливо шанується у населення. Короткими тезами закидається інформація про величину доходу, про гарантоване отримання великих прибутків, про набуття значного статусу, про отримання цінних подарунків, які багато хто собі просто не може дозволити. Для потенційних вкладників заготовляються гасла, орієнтовані залежно від віку, рівня доходу, соціального статусу, статі.

При зверненні до такої організації необхідно звернути увагу на маніпуляції щодо відомих людей. Будь-яка згадка про них свідчить про створення іміджу респектабельності компанії, але не слід забувати, що навряд чи хтось погодиться на посилання свого імені у зв'язку з фінансовими вкладеннями. До речі, така інформація має статус комерційної та розголошенню не підлягає.

Діяльність фінансової піраміди передбачає активне залучення нових вкладників для отримання прибутку, який розподіляється між організаторами проекту та попередніми інвесторами. Мета кожного її учасника полягає у залученні нових структурних одиниць, за яких буде видано винагороду.

Дуже важливою складовою всього процесу побудови схеми є залучення нового учасника до різноманітних заходів організації, у яких відбувається зомбування людини. Причому вони мають проводитися регулярно, щоб він завжди був у процесі. Такими людьми легко керувати та нав'язувати їм свої правила та порядки. Тут людину оточують особливою увагою та турботою, обов'язково перебуває особа, яка здійснює постійні контакти з новим вкладником. На семінарах, зборах, лекціях відбувається навчання члена команди ідеям функціонуючої компанії, необхідної поведінки та побудови спілкування з потенційними претендентами.

Чому з'являються піраміди?

1. Можливість отримання великих доходів. Поява ринку цінних паперів та валютного ринку провокують появу таких організацій, які мають на меті шахрайство. Сучасне законодавство забороняє окремі операції фінансової діяльності, але не може зупинити побудову пірамід.

2. Поліпшення добробуту населення.

3. І, мабуть, найголовніше – людська жадібність. Бажання за короткий час отримати величезний дохід, нічого не роблячи, завжди буде змушувати людей нести свої заощадження у фінансові піраміди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]