Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.05.2019 00:48

Енергетична незалежність - ідеї та дії молодих науковців

Інновації для України важливі як ніколи. Реальне втілення нових ідей в екологічній політиці забезпечать якісні зміни в кожній галузі та допоможуть досягти цілей сталого розвитку

Нещодавно зустрілась з колегами, які, як і я свого часу, мали можливість відвідати Сполучені Штати Америки та вивичити досвід формування та реалізації екологічної політики в країні. Побували в Штатах, міста яких колись були на межі занепаду , але завдяки інноваційним рішенням енергетичного спрямування тепер мають міль -йонні - ярдні капітали.

Наведу два невеликі, але на мій погляд, яскраві приклади українських інноваційних рішень з отриманими патентами, які були розроблені українськими молодим науковцями у сфері забезпечення енергетичної незалежності .

№1. Впровадження безпровідної автоматичної системи керування та моніторингу вуличними мережами . Система призначена для здійснення оперативного керувавння вуличним освітленням без використання провідного зв*язку між світильниками, а отже відпадає потреба прокладання додаткових ліній зв*язку.Система дозволяє здійснювати роботу  як індивідуально, так і в автоматичному режимі, в залежності від зонішнього освітлення та заданого алгоритму роботи.  Як це працює ? - з ноутбука через інтернет можна керувати сітильниками вулиці, кварталу, району... Живлення для роботи надходить від сонячних панелей. Фішкою є можливіст встановлення датчиків моніторингу (наприклад моніторингу якості повітря) з іншої сторони світильників. Оціночний термін окупності 1 рік у порівнянні з газорозрядними світильниками та 2,5-3 роки у порівнянні з китайськими світлодфодним свіильниками .

№2 Без передісторії не просто розказати. Як в Україні знаходять інноваційні рішення ? Конкретно в даному прикладі, аспірант Інституту технічної теплофізики добровольцем пішов в армію. Було холодно. А в наметі піч , як у численних військових частинах сьогодення - піч окопна військова ПОВ - 57 зразка 1957 року. В документах значиться : піч чавунна опалювальна "буржуйка" призначена для опалювання житлових і допоміжних приміщень, приготування їжі, здатна підтримувати температуру в приміщенні до 30 м2. "Це конєчно вещчь !" А зараз 2019 рік. Окремі риси характеру пічки - 1957 стали обтяжливими для викликів сьогодення. Так, наприклад, для того, щоб "годувати" піч необхідно регулярно вирубувати дерева навкруги, а це демаскуючий ефект; труба ззовні має високу температуру і виносить клуби диму - знову демаскуючі ефекти; регулярно в піч треба закладати дрова - не поспиш міцно; зовнішні частини пічки накалені, така піч може на добру згадку залишити слід на одежі, взутті, шкірі. А ще, у 2019 році актуальним є питання підзарядки телефонів, ноутів, і т.д.  Отже, потреба в теплі залишилась, однак додались такі  потреби, як: енергоефективність, безпека, ощадливе використання навколишніх природніх ресурсів, комфорт. Слідуючи викликам , аспірант розробив нову модель пічки, яка стала частиною дисертації та отримав патент. Результат піч "Рекорд" тип ОВП - 1 подовженного горіння : дрова/вугілля закаладти 1 раз на 24 год; зовнішня труба має  температуру навколишнього середовища; є окремий контейнер для попелу, який працює до останнього підпримуючи потрібну температуру; з усіх сторін піч не обпече і не зіпсує взуття/одяг - передбачені окремі частини пічки (зйомні) для сушки взуття та одягу, є окремий резервуар для води кип*яченої для "пити" та виконує функцію постійної циркуляції енергії . Вишинька на торті  - піч має порт для підзарядки пристроїв :)

Цікаво, чим завершилась історія ? Вже не аспірант, а кандидат технічних наук запропонував свій винахід Міноборони  - відмовили. Рідна військова частина прийняла на "ура". Два місяці тиші. На третій пішли замовлення ( за приватні гроші, гроші волонтерів) на сьогоднішній день зробили 500 шт.різної комплектації. Приїхали китайці, пропонують продати патент повністю. Киайський ринок - це китайський ринок.

Замість висновків.

Відповідно до Інформаційної довідки Міненерговугілля про роботу паливно-енергетичного комплесу з початку травня 2019 року станом на 17.05.2019  виробничі показники наступні : 60% АЕС; 30% ТЕС; 6% ГЕС та 4% - інші.

До відома, під "інші" приховані різні види відновлювальних джерел енергії, конкретно у % даний показник не обраховується. З огляду на положення Угоди про Асоціацію та ту обставину, що в країнах ЄС екологічна політика є горизонтальною та всеохоплюючою , видається хибною подібна державна політика ЦОВВ. Адже саме інноваційні рішення у сфері екологічної політики мають вплив на кожну галузь, кожний ЦОВВ . Як ми бачимо із здавалось не суттєвих,  мінімальних прикладів вище -  Мінфнфраструктури, Міноборони,  Міненерго - впровадження українських інноваційних еко-рішень в технічній, управлінській сферах зробить наше життя комфортним, еко-дружнім і навіть китайсько-інвестиційно-привабливим :)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]