Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2016 10:12

Подвиг молоді під Крутами!

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Українські патріоти завжди пам’ятали подвиг Героїв Крут і докладали зусиль для належного вшанування їх пам’яті.

В бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року, загинули молоді сини нашої Вітчизни. Ще зовсім юними, взявши до рук зброю, вони врятували життя майбутній Українській державі. За час правління більшовицької влади монументи молодих героїв були знищені, а місця їх поховання – забуті.

Цієї осені нами була проведена низка пошукових робіт з метою знаходження братської могили студентів, які були перепоховані на Аскольдовій могилі. Головним орієнтиром було історичне фото поховань, що знаходились на верхній терасі парку між церквою та колишнім будинком грабаря 19-го століття.

Про це свідчать й видання тих років. В газеті "Київська Думка" Г. Грушевський першим звернувся до влади, підтримавши батьків загиблих: "Родители этих юношей возбудили перед Радой ходатайство, чтобы тела погибших были перевезены в Киев для похорон на Аскольдовой могиле, на братском кладбище". Це стало неабияким поштовхом для українського суспільства і 12 травня 1918 року газета "Нова Рада" публікує повідомлення про панихиду: "На Аскольдовой могиле в понедельник, 13 мая будет отпета панихида по казакам студенческого куреня, убитым на Крутах".

Того року в Києві почали активно збирати кошти на пам'ятник, який підтримав гетьман П. Скоропадський. Та не довго спомин про крутян панував серед людей, вже за місяць ця ж газета опублікувала повідомлення щодо занепаду місця пам'яті: "... совсем забросили. На земле лежат венки, от влаги ржавчиной беруться, надписи на ленточках выцветают".

Українські патріоти завжди пам’ятали подвиг Героїв Крут і докладали зусиль для належного вшанування їх пам’яті.

Місце поховання наших Героїв було забуто і занедбано. Забуто до цього року. Зусиль у пошуку було докладено немало, та з'ясувати місце знаходження трун і їх розташування не вдавалося. Але 28 вересня ц. р. наші активісти віднайшли на території Аскольдової Могили братське поховання 27 Героїв Крут.

Наступним кроком для детальнішого дослідження та розкопок стане залучення важкої техніки та детальне обстеження шару цементу, знайденого на місці поховань.

У цій важливій роботі сподіваємося на підтримку влади та патріотичної української громади.

Урочисте та шанобливе перепоховання вічно молодих Героїв Крут є нашим святим обов’язком!   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]