Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2016 13:30

Дискусійний клуб «НЕП»: пологовий будинок майбутнього

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Україна могла б сконцентрувати зусилля на розвитку біоекономіки і стати першою в світі країною органічного укладу життя.

Вчора провели надзвичайно змістовну зустріч.

Дуже стисло про найголовніше.

Східна мудрість радить: якщо ви висите над прірвою зі зв’язаними руками і ногами та тримаєтесь зубами за мотузку, у вас є один шлях для порятунку – вам слід прокинутись!

Тому, допоки ми не оцінимо ситуацію під принципово новим кутом зору, Україна не отримає шансів на розвиток.

Щодо доповідей.

 Проблематику розвитку в Україні альтернативної енергетики розкрив Президент вітчизняної асоціації відновлювальної енергетики, Перший заступник директора Інституту відновлювальної енергетики НАНУ Олександр Самокиш.

Головні тези – проектів існує багато, в асоціації існує відповідний досвід їх реалізації, зокрема, у сфері повітряної та сонячної енергетики. Для проектантів очевидна рентабельність цього бізнесу та наявність потенційних інвесторів (за умови політичної стабільності). Водночас, головна проблема – відсутність будь-якої державної підтримки та, більше того, жадібність бюрократії. Тому галузь фактично не розвивається.

Погодилися, що проблема не має тактичного вирішення. Розблокувати шлях для реалізації корисних ініціатив підприємницької спільноти можуть лише інституційні зміни, побудова нової державної моделі, в якій політики не матимуть змоги «приватизувати» бюджетні потоки.

Тематику змін філософії державного будівництва яскраво розкрив Президент Міжнародного проектно-інвестиційного консорціуму «Біоекономіка України» Юрій Сенюк.

На його думку, Україна не має жодних шансів наздогнати постіндустріальний світ у діючій матриці. Темпи відновлення традиційної української економіки завжди відставатимуть від темпів зростання розвинутих країн.

Проте, в Україні необхідно створити умови для розвитку на принципово нових засадах. В такому разі Україна могла б, приміром, сконцентрувати зусилля на розвитку біоекономіки майбутнього і стати першою в світі країною органічного укладу життя.

Цей процес займе час. Умовний «плід» має пройти усі відповідні стадії зростання. Але кінцеві результати, за умови належного догляду за молодим організмом, не розчарують і дозволять нашій державі зробити якісний «стрибок» у розвитку.

Конструкторські бюро нової України мають формуватися безпосередньо у суспільстві. Перший крок до цього – надання повноважень для вивільнення конструктивної енергії місцевих громад.

Унікальною конкурентною перевагою сучасної України є її геополітичне середовище існування – на стику трьох цивілізацій (східноєвропейської, західної та мусульманської).

Саме на нашій землі мають шанс народитися принципово нові ідеї, які стануть основою нового світового соціально-економічного укладу.

Динаміку дискусії, вже за традицією, задавала відомий український політик Інна Богословська. Саме за її активної участі народилася думка доповнити концепцію клубу «НЕП» ідеєю «пологового будинку майбутнього» України.

Детальну інформацію про перебіг дискусії згодом розмістимо у вільному доступі в інтернеті.

А наступної середи, 10 лютого, запрошуємо усіх послухати доповідь третього Президента України Віктора Ющенка на тему «Нова економічна політика: план Маршалла для України».

Буде цікаво!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]