Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2016 19:46

TREE cycle. Теза друга – засмічена Україна

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Українські підприємці та громадськість не можуть залишатися байдужими до вирішення болючої екологічної проблеми.

Проблема раціональної утилізації вторинної сировини і відходів виробництва є для України однією з найгостріших, поряд з катастрофічним рівнем зношення основних фондів та об’єктів інфраструктури.

І якщо раптова аварія на одному з промислових об’єктів може мати локальні непередбачені наслідки, то щоденне безперервне «здобрювання» української землі різноманітним сміттям є свідченням екологічної катастрофи, що розгортається на наших очах і за нашої мовчазної згоди.   Сьогодні в Україні площа звалищ  (близько 6-7% території країни!) перевищує площу об'єктів заповідних зон. Щороку утворюється більше 10 тисяч нових несанкціонованих місць сміттєсховищ. За останні 10 років площа полігонів і звалищ для захоронення відходів зросла більш як удвічі.

Така критична ситуація прискорює деградацію ґрунтів та водного фонду, забруднює повітря, звужує ареал відносно комфортного та безпечного життя для українського населення. Сумна статистика щороку фіксує збільшення рівня онкологічної захворюваності та на хвороби дихальних шляхів в нашій державі.

Українські підприємці та громадськість не можуть залишатися байдужими до цієї болючої екологічної проблеми, механізми вирішення якої, на нашу думку, знаходяться у соціально-економічній площині.

Соціологи підрахували, що що пересічний американець з більшою ймовірністю піде здавати стару річ в переробку, ніж прийме участь у голосуванні на чергових виборах . Отже, питання у правильному стимулюванні соціальної поведінки?

Як ми вже згадували, Україна потенційно може збирати і переробляти до 20 млн. тонн вторинної сировини в рік. А відповідний позитивний вплив на екологічну ситуацію за рахунок зменшення звалищ і викидів шкідливих речовин у природне середовище важко буде переоцінити.

Тому нами і було прийнято рішення про запуск проекту раціонального господарювання « TREE cycle », концепцію якого ми відкриваємо для широкого загалу громадян України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]