Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2015 00:54

І у Китаї, і в Африці, і в Євросоюзі

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Ми третя країна світу по виробництву зерна, а продаємо лише "труси і жуйки"...

На сьогодні ми бачимо, що АПК намагається шукатишляхи рішення нагальних проблем, але на прямі питання, які пов'язані зкорупційною діяльністю та совковою ідеологією вони нічого не відповідають, алише червоніють і ховають очі. Для того, щоб узгодити план подальшої роботигалузей Агропромислового комплексу 3 листопада 2015 року відбулася зустрічДепартаменту продовольства з керівниками галузевих формувань.

Підбиваючи підсумки заходу, з позитивних новин можнавиокремити наступні: аграрний фонд робить обмін цукру й буде видавати на ринокдешевший цукор; Міністерство АПК розробило свій логотип органічного продукту; дерегуляціїу виробництві біоетанолу на цукрових заводах (зменшиться відсоток шкідливихвідходів);  програма відправки сухогомолока до Китаю. На моїй пам'ятіце перший раз, коли АПК виступає зі звітом своєї діяльності, в першу чергу -необхідної для країни. Тому, треба віддати належне Директору ДепартаментуДмитрію Шульмайстеру, який організував перші кроки оприлюднення діяльностіАгропромислового комплексу. 

Розмова також стосувалася ринків Китаю, розширенняекспортних можливостей та необхідних дій підприємств. Чому Китай готовийвідкрити ринок для соняшникового шроту, а наші ніяк не можуть підписатипротокол? До того ж КНР не вимагає нічого зайвого і не ставить якісь надреальнізадачі. Єдиною умовою є підписаний протокол, що засвідчує відсутністьорганізмів карантинного призначення(себто різних жучків чи павучкі). Наприклад,присутня сьогодні на заході  начальниквідділу міжнародного співробітництва Держветфітослужби Ольга Шевченко маєповноваження підписати протокол цього роду і запустити співпрацю України зКитаєм. Але Кабмін, прикриваючись сформованим(нібито представниками, які можутьпрацювати на цих ринках)  внутрішнімдокументом, тримає це питання нерозв'язаним і не пускає нашу продукцію на ринкиКНР. Як можна призначати в середовищі вільної конкуренції окремих персон(якогосьПетра, Івана чи Михайла)? Хто хоче, той і працює. А вони зарегульовують цепереліком компаній, які їм подобаються(100% все сходиться на грошах). Корупційнепитання залишається відкритим, і ми будемо чекати конструктивної відповіді щодовирішення цієї проблеми.

Цікавим і привабливим для нас є ринок й Африки, темаякого також була залучена до обговорення на конференції. Презентація, що булазапропонована, має конкретну стратегію, якої не вистачає структурам, якірозробляють зовнішньоекономічну діяльність АПК. Україні треба відкриватизернові ворота в Африку. Ми третя країна світу по виробництву зерна, а продаємолише "труси і жуйки" , коли треба продавати українське зерно. Африканемає молока і ООН готова фінансувати молочні заводи, бо молочнокислі продуктиє профілактичними для захворювань африканських дітей. І замість того, щобнамагатися довезти в Африку скислу сметану, яка їде три тижні, краще звезтитуди племінне господарство південних українських корів, які мають змогувитримувати клімат. Це є реальною можливістю ефективно співпрацювати міждержавами.

Такі зустрічі відбуваються не просто так і владнимструктурам вже час звернути увагу на дієві способи виведення продукції АПКУкраїни на світовий ринок. Весь світ знає про якість нашої сировини, але майженіхто її не куштує. До того ж зв'язаніруки у нас своїми ж. Українська продукція МАЄ і ПОВИННА бути і в Китаї, і вАфриці, і в Євросоюзі. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи