Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2021 16:44

Успішний досвід співфінансування доріг загального користування територіальними громадами

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

На прикладі громад Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей

Протягом минулого місяця мною як експертом платформи TCP (Transport city projects) у рамках президентської програми «Велике будівництво» та як радником т.в.о. Голови Укравтодору було проведено ряд регіональних засідань з територіальними громадами.

Я відвідав громади Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей, під час наших зустрічей ми спілкувались з керівництвом громад щодо відновлення доріг, мостів в громадах та поширення досвіду співфінансування ремонтів автомобільних доріг, мостів загального користування державного та місцевого значення, що пролягають в межах територіальних громад.

Особливо складна ситуація виявилася з дорогами в громадах Чернівецької та Івано-Франківської областей, зокрема в Рукшинській ОТГ, Коломийській ОТГ. В цих областях критично не вистачає фінансування з місцевих бюджетів на вулиці і дороги комунальної сласності, не те що на співфінансування відновлення автомобільних доріг місцевого та державного значення в межах громад.

Тут цілком логічним і важливим постає збільшення частки фінансування з субвенції з Дорожнього фонду на комунальні вулиці і дороги місцевого значення. Зокрема, пропонується обласним державним адміністраціям спрямовувати до 20% субвенції на вулиці і дороги комунальної власності.

Проїхавши дорогами в ОТГ цих областей дуже відчутно, де є фінансування, а де його немає і нажаль без конкретних спільних рішень з боку центральної та місцевої влади – не буде.

 

Під час цих зустрічей було обговорено ряд ключових напрямків розвитку комунальних доріг та співфінансування ремонтів автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення в ОТГ цих областей.


Також, для учасників засідань мною було представлено результати співфінансування автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення зокрема досвід Бучанської ОТГ, Зазимської ОТГ Київської області та Дрогобицької ОТГ Львівської області.

Слід зазначити, що серед кількох десятків громад, з якими було проведено зустрічі, я був приємно вражений проактивною позицією в частині відновлення доріг загального користування в межах громад Закарпатської області – Тячівської та Вільховецької ОТГ.

Так, з моменту об’єднання в цих громадах був вкрай складний транспортно-експлуатаційний стан доріг, проте враховуючи їх прикордонний, транзитний, туристичний і гірський статус, керівництвом громад було спрямовано левову частку муніципальних бюджетів, це понад 70% - на відновлення доріг місцевого, державного значення та комунальної власності.

Відтак, наприклад у Тячівській ОТГ протягом 2016-2021 років було відновлено власним коштом 32 км доріг загального користування місцевого, державного значення, що пролягають в межах ОТГ. Вцілому, громадою за ці 5 років, в рамках співфінансування виділено понад 71,7 млн грн на дороги, з яких - 6,5 млн грн на ремонт автомобільного шляху національного значення Н-09, що проходить територією Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, також 7,6 млн грн на капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С 071101 Тячів – Округла – Вільхівці – Лази.

Вцілому, на відновлення автомобільних доріг в межах Тячівській громади було виділено понад 105 млн грн, з яких з державного бюджету – 33,3 млн грн.

Щодо наповнення місцевих бюджетів то, відповідно до пункту 16-1 та 16-2 ст. 64 Бюджетного кодексу з 2021 року 13,44 відсотків акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального спрямовуються до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

Так, в минулому році Верховна Рада знову спрямувала мільярдні акцизні збори (це понад 15 млрд грн у 2021 році) на місця. Ці кошти спрямовувались до Дорожнього фонду з тих джерел, які логічно пов’язані із інтенсивністю руху та безпосередньо впливають на стан всіх доріг.

На сьогодні, вказаний ресурс не має цільового призначення та може бути використаний громадами на власний розсуд, однак вважаємо за необхідне внести зміни до Бюджетного кодексу в частині спрямування 13,44 відсотка акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до доходів спеціального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на будівництво, реконструкцію, ремонт, проектування, утримання автомобільних доріг загального користування місцевого, державного значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах в межах громад.

 

Так, наприклад, в 2019 році надходження до місцевих бюджетів від акцизного податку склали 13,9 млрд грн, у 2020 факт – 14,43 млрд грн. Однак, наприклад в цьому році Агентством місцевих доріг Полтавської області на дороги місцевого значення недоотримало 300 млн грн на ремонт та обслуговування доріг, оскільки вказані кошти пішли на потреби місцевих бюджетів ОТГ. Оскільки без належного фінансування виконати ремонти доріг проблематично, вважаємо що методом співфінансування можливо вирішити цю проблему. І наскільки громади зацікавлені відремонтувати у себе дороги, чи готові чекати, коли в держави з'являться на це кошти - вирішує кожна ОТГ для себе самостійно. Всі громади різні - їх важко порівнювати, але підтримувати інфраструктуру потрібно, бо без цього не буде розвитку ні громад, ні області, ні держави.

Окрім належного фінансування доріг, має бути й належний контроль за їх експлуатацією. Так, разом з децентралізацією системи управління дорожнім господарством постає необхідність внесення змін до законодавчих актів та актів Кабміну щодо децентралізації повноважень Укртрансбезпеки, як органу, який здійснює габаритно-ваговий контроль. Чому я бачу саме такий вихід із ситуації, що скалася? Тому що, якщо вантажівка рухається дорогами загального користування державного значення, тут у нас контролюють вагу і габарити представники Укртрансбезпеки та  здійснюється автоматичний ваговий контроль WIM. Натомість, якщо водій вантажівки вирішив «об’їхати» пункти габаритно-вагового контролю дорогами місцевого значення або комунальними дорогами в межах громад, то від перевантажень ці дороги будуть зруйновані ще швидше. І ось тут має бути заінтересованість органів місцевого самоврядування і облдержадміністрацій, на балансі яких знаходиться місцеві та комунальні вулиці і автомобільні дороги.

Формула проста і справедлива - якщо ти їдеш перевантажений комунальною вулицею чи місцевою дорогою, відповідно, плати штраф до місцевого, чи до обласного бюджету. Якщо ти їдеш і порушуєш вагові норми дорогою державного значення, відповідно, плати штраф до спецфонду Держбюджету.

Відповідно, необхідно законодавчо надати повноваження інспекторам органів місцевого самоврядування та облдержадміністрацій складати адмінпротоколи за перевантажені вантажівки, та стягувати частину штрафів за перевищення габаритно-вагових норм до місцевих і обласних бюджетів. Відтак органи місцевого самоврядування та ОДА будуть зацікавлені у підтриманні доріг у належному транспортно-експлуатаційному стані, в контролі за їх збереженням, збільшенні надходжень до місцевих та обласних бюджетів і, відповідно, у збільшенні видатків на відновлення місцевих доріг і комунальних вулиць. Крім цього, це сприятиме збереженню підрядниками належних фінансових гарантій на період гарантійного терміну служби доріг відновлених в рамках програми Президента України «Велике будівництво», оскільки перевантаження не буде допускатися, а отже й підвищаться гарантійні терміни служби дорожнього покриття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]