Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2021 17:36

Велика подорож: що потрібно врахувати при запуску "зеленого" стартапу

Проєктна менеджерка освітньої платформи Greencubator.Academy

Хочеться підсумувати свій досвід та поділитися головними вивченими пересторогами. Адже стартувати й вистрелити можна фактично з нуля, але для успіху краще все ж мати план.

За три останні роки свого професійного життя я запустила п’ять освітніх курсів про започаткування бізнесу для жінок та створення соціального підприємництва. Зараз я працюю вже над шостим курсом — цього разу про запуск власного “зеленого” стартапу. 

Я бачила, як стрімко народжуються стартапи і так само стрімко помирають, ледь відірвавшися від старту. Тож на порозі запуску Greencubator.Academy хочеться підсумувати свій досвід та поділитися головними вивченими пересторогами. Адже стартувати й вистрелити можна фактично з нуля, але для успіху краще все ж мати план. 

Знайте свої ризики. Думати про ризики — річ неприємна. На старті натхненний своєю ідеєю підприємець може не приділити  достатньо уваги цій частині роботи. А проте думати про ризики важливо на будь-якому етапі бізнесу. І тут можна бути максимально дріб’язковим. Звертайте увагу на все: від  коливання курсу валют до зміни орендної плати, від зростання вартості послуг підрядників до всіх логістичних моментів, від можливої тривалості лікарняних у команді за рік до кількості залучених на аутсорсі фахівців, від очікуваних сезонних коливань ділової активності до чергових локдаунів як глобальних факторів впливу. І звісно ж уважно подивіться на ринок та дізнайтеся чи не готується прямо зараз десь до виходу аналогічний продукт конкурент.  

Рахуйте свої гроші. Здається, це найочевидніше, адже немає грошей — немає бізнесу. Проте не зайвим буде нагадати, що рахувати на старті потрібно не тільки потенційні витрати та прибутки, але й такі постійні статті бюджету як оренда приміщень для офісу/виробництва, зарплатня персоналу і собі як засновнику, комунальні та офісні витрати, гонорари залучених спеціалістів, купівля патентів та сертифікатів тощо. 

Розбирайтеся з юридичними питаннями. Марудна, але важлива справа — зрозуміти, як житиме стартап як юридична сутність. Чи буде він зареєстрований як ПП, ТОВ, чи може взагалі ФОП або ГО? Кожна форма власності передбачає певні можливості й обмеження у дільності так само, як і у отриманні прибутку та оподаткуванні. Наперед подумайте, а краще проконсультуйтеся із спеціалістом, яка форма юридичного оформлення найбільше відповідатиме вашому продукту та підійде для того, щоб поставити свій стартап на бізнесові рейки якомога швидше.  

Відділяйте себе від продукту. Типова помилка засновника стартапу закоханість у свій продукт, що може стати фатальною. Сліпа закоханість призводить до небажання бачити реальний ринок — нерозуміння, як він працює. Закоханість завадить поставити правильні запитання — а чим ваш продукт буде корисний користувачу та ринку? Закоханий фаундер дивиться на свій продукт тільки з точки зору його класних характеристик, що, можливо, не будуть такими важливим клієнту, який дивитися на все це з точки зору свого болю.  Як наслідок такої злої любові, стартап випускає на ринок продукт, який нікому не цікавий, або у якого вже існують чимось кращі аналоги.  

Думайте про команду. Люди є наріжним каменем створення бізнесу. Звісно, клієнти важливі, але не менш важливо розібратися з людьми всередині команди. Поширена помилка стартапів з кількома засновниками — не проговорити моменти прийняття рішень і систему управління стартапом. Вас точно чекатиме купа проблем, якщо ви не розподілите рамки відповідальності на самому початку.

Наступний момент — це сама команда. Часто на початку стартап тримається на  домовленостях із друзями, знайомими, майже на волонтерстві. Проте з ростом стартапу виникає питання постійного залучення. Тож важливо відразу розуміти, коли, кого та за які гроші ви будете наймати працювати у власний стартап. 

Для “зелених” стартапів особливо важливою є ідеологічна складова, тобто перебування з командою в одному ціннісному полі, наявність спільної великої мети як то звільнення планети від сміття чи порятунок бджіл від вимирання.  

Звісно, перерахованими вище пунктами не обмежується чекліст екопідприємця, який твердо вирішив запускати в Україні власний “зелений” стартап. Ця робота вимагатиме фактично цілодобової зосередженості на меті та стовідсоткової віддачі. Проте, знання хоча б цих базових пунктів вже допоможе вам краще провести домашню роботу перед тим, як випускати свою ідею у велику бізнес подорож. А бізнесова освіта з акцентом на “зелене” підприємництво стане надійним підгрунтям для розбудови власного, дружнього до довкілля бізнесу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]