Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2023 13:51

Що дасть українцям закон про національну та громадянську ідентичність

Народний депутат України IX скликання (МФО "Розумна політика")

Вперше з часу незалежності України парламент ухвалив базовий системний закон, який регулюватиме сферу утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Понад 11 місяців після повномасштабного вторгнення держави-терориста, Україна на полі бою захищає свою державність, виборюючи власне право на існування та захищаючи демократичні цінності. Ворог наївно прагне знищити українців, стерти національну ідентичність і перетворити український народ на ще один «братній» - сурогат поневоленої території із населенням-манкуртами.

Для цього терористичний путінський режим задіяв усі наявні у нього ресурси, шукає по всьому світу зброю, мобілізував увесь біоматеріал на кшталт «зеків»-смертників, нищить своїми ракетами енергетичну та іншу цивільну інфраструктуру українських міст. А ще - готується до масштабної ідеологічної мобілізації всередині суспільства.

Росіяни силоміць вивозять з окупованих українських територій тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Далі їм готують долю сучаcних "яничарів", яких у майбутньому планують використовувати проти України. Режим рашистів сповідує методи сталінських часів: депортації, примусові масові переселення, асиміляція, знищення мови та культури поневолених народів, тощо.

Війна підсвітила й чимало проблем в українському суспільстві, яких раніше не помічали, а часом відверто ігнорували. Проросійські політичні партії, засилля колаборантів в органах влади і правоохоронних структурах, розгалужена агентурна мережа під прикриттям релігійних організацій, лобі проросійського бізнесу та масове поширення наративів російської культури... І це все відбувалося вже після 2014-го року - початку війни росії проти України.

Що може протиставити Україна в тилу, поки славетні ЗСУ відвойовують українські території, поступово виганяючи російських окупантів за межі кордону 1991-го року? Ми мусимо не просто перемогти ворога, а й не допустити подібних рецедивів у майбутньому. Маємо якнайшвидше налагодити системну роботу у впровадженні українських наративів в освіті, культурі, молодіжній політиці, сприяти розвитку системи національно-патріотичного виховання.

В цьому допоможе закон щодо утвердження української національної та громадянської ідентичності (№ 6341), ухвалений 13 грудня в цілому конституційною більшістю голосів народних депутатів. У кінці 2022-го року президент Володимир Зеленський підписав закон, з початку цього року він набув чинності. Вперше з часу незалежності України парламент ухвалив базовий системний закон, який регулюватиме сферу утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Про що закон?

1. Закон визначає завдання, пріоритети та ключові показники ефективності державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, прописує повноваження центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо її впровадження та реалізації.

2. Закон визначає національно-патріотичне, військово-патріотичне виховання, громадянську освіту складовими державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

3. Закон стимулює створення центрів утвердження української національної та громадянської ідентичності, до патріотичного виховання дітей та молоді залучатимуть ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та учасників Революції Гідності. Посилиться також роль військово-патріотичного виховання: участь у допризовній підготовці юнаків, підвищення престижності військової служби, забезпечення національно-патріотичного виховання та громадянської освіти військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, працівників сил безпеки і оборони.

До другого читання текст законопроєкту був доповнений ключовими індикаторами ефективності реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. Зокрема, йдеться про збільшення частки громадян України, які, за даними соціологічних опитувань:

- бажають, щоб їхні діти проживали в Україні;
- вважають неприпустимим для себе особисто застосування корупційних практик, у тому числі на побутовому рівні;
- готові захищати незалежність та територіальну цілісність України зі зброєю в руках.

Після ухвалення закону найбільшим викликом стане його втілення у практичній площині. Дуже важливо як будуть прописані підзаконні акти, який ЦОВВ буде визначений Кабміном як головний. Як ініціатор та співавтор законопроєкту зобов’язуюсь тримати руку на пульсі стосовно подальшої реалізації норм закону.

У 2022-му році українці стали сильнішими та згуртованішими, ми стали мудрішими. І для відбудови України та перетворення її на потужну, успішну державу маємо багато чого зробити. Немає сумнівів – ми пройдемо цей непростий шлях. Цього разу маємо врахувати усі ті помилки, які допускали протягом попередніх 30 років. Приємно усвідомлювати, що волю до позитивних змін демонструють самі українці, громадський сектор та інститути влади. Сподіваюсь, що цей потужний імпульс переросте у злагоджену системну роботу. Зокрема, у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]