Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2015 22:35

Нова загроза для виборчої реформи: кількість законопроектів зростає

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Хід конем: нардеп Микола Федорук, колишній мер Чернівців, зареєстрував свій проект закону про місцеві вибори. Чому Федорук зробив дурницю, яка зменшує шанс здійснити виборчу реформу?

Хід конем: нардеп Микола Федорук, колишній мер Чернівців, зареєстрував свій проект закону про місцеві вибори. Самого тексту на сайті Ради ще немає, але номер відомий: 2831-1. 

Чому Федорук зробив дурницю? Тому що законопроект про виборчу реформу для місцевих виборів, який відповідатиме Коаліційній угоді (відкриті списки, вибори мера у два тури) й має шанс отримати голоси Коаліції готує група експертів Реанімаційного Пакету Реформ та нардепів під керівництвом Олександра Черненка. Вчора голова ВРУ Волоимир Гройсман вже анонсував його внесення. 

Кожен новий законопроект - це привід для окремих фракцій сказати "ми не голосуватимем за коаліційний проект", і таким чином знайти недолуге виправдання своєму невмінню домовлятися. Ми маємо наглядний приклад - так минулого року провалили виборчу реформу для парламентських виборів: сперечалися навколо шести законопроектів.

Крім Федорука, свій "сепаратний" законопроект зарестрували представники фракції "Батьківщина": в ньому звичайні закриті списки називають "відкритими", більше того - партія може міняти список на свій розсуд після підрахунко голосів. Ще один проект, як говорять у кулуарах, завтра зареєструє Руслан Князевич: в ньому, ймовірно, запропонують приховану мажоритарку під соусом "відкритих списків".

Якщо цього разу депутати не домовляться про виборчу реформу - вони збережуть усе корупційне, феодальне, кумівське та зрадницьке зло, яке зараз наповнює місцеві ради.

Федоруку треба нагадати, що він і сам від такого зла постраждав - в 2011 році "тушки", обрані до Чернівецької міської ради під брендом "Батьківщини", підтримали регіоналів у недовірі міськради до мера Федорука. Сьогодні підриваючи процес підготовки Коаліційного законопроекту про місцеві вибори, Федорук ставить сотні мерів та місцевих рад під загрозу повторення такого сценарію: виборче законодавство може не отримати жодних змін, через імітацію суперечки навколо різних законопроектів, відповідно і якість нових рад теж не зміниться.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]