Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2023 12:36

6 кроків для створення онлайн-курсу на оцінку 5/5

Засновник Ed-tech компанії 0-100 та performance-маркетинг агенції Marketing 0-100

Ми розробимо курс, який “вирощуватиме” професіоналів.

Зайдіть в TikTok – там продаватимуть навчання. В Instagram ваш улюблений блогер запускає курс зі схуднення. Просто гортаючи стрічку Facebook, з ймовірністю 90%, ви натрапите на продаж знань онлайн. Знаєте, який відсоток із них справді якісний? Третина в найкращому випадку. Сьогодні я навчу створювати курси, які ввійдуть в ці 30% і принесуть вам і вашим студентам мільйони. Ми створимо навчання, яке оцінюватимуть на 5/5, як оцінюють моє. Ми розробимо курс, який “вирощуватиме” професіоналів.

Крок 1. Roadmap 

Якщо ми говоримо про те, з чого варто почати курс, то спершу думаємо “Отримати необхідні знання”. Це все через те, що переважна більшість безкоштовних уроків та статей кричить, що розпочати справді треба з цього. Але це не про створення онлайн-курсу. Це про розвиток тебе як фахівця. Розбудова онлайн-курсу ж починається з думки, що ти хочеш навчати, а тоді ти робиш перший крок. І перший крок – це roadmap. 

Як досвідчений фахівець, ти розумієш, що потрібно зробити новачку для того, щоб стати професіоналом і заробити (умовно) першу тисячу доларів. Тобто ти береш оцей шлях і розбиваєш його на етапи. Кожен наступний розвиває людину як спеціаліста все більше. 

Крок 2. Методологія

Ви берете roadmap і розбираєте кожен етап окремо. Обдумуєте оптимальний час, за який людина повинна пройти конкретну сходинку, скільки в ньому буде уроків, у якому вигляді буде домашнє завдання та за який термін людина має його відправити і тд. Тут треба розуміти факт того, що ми – створіння, яких потрібно мотивувати ще й ззовні. Обмеження в часі гарно працює для цього. В нас студент не може тягнути зі здачею домашнього завдання: після 7 днів він “злітає” з можливості отримати всілякі бонуси, а після закінчення терміну навчання домашні завдання взагалі не перевіряються. 

Крок 3. Зворотній зв’язок і наставники

Мабуть, найважливіший крок. Правильно підібрана команда, навіть зі слабким матеріалом та непропрацьованою методологією, зможе довести студентів до результату. Вашим клієнтам потрібні відповіді – дайте їм досвідчених кураторів. Студентам щось незрозуміло – поясніть спочатку індивідуально, а тоді швидко додайте це пояснення в сам курс. Клієнтам треба підтримка – знайдіть психолога, який буде проводити індивідуальні сесії, або запише блок. Найміть людей, що будуть на зв’язку 24/7 і працюватимуть на результат (і не лише ваш). 

Крок 4. Упаковка

Цей пункт не лише про “класний візуал і сайт”. Це і про додаткові матеріали: бонуси, чек-листи, записані відео, розбори і тд. Після того, як обдумаєте ці речі – займайтеся візуалом соцмереж та розробляйте сайт. Можна порівняти з машиною: в переважної більшості людей “упаковка курсу” це лише про гарну картинку, як яскрава плівка на авто. Але насправді це значно глибше. Це про ті деталі, які змушують авто рухатися. 

Крок 5. Запуск і продажі 

На цьому етапі вам треба розробити маркетингову стратегію. Так, це буває нудно. Так, цього не дуже хочеться робити. Так, інколи все йде не по плану і треба постійно вносити туди правки. Сприймайте її як шпаргалку. З особистого досвіду скажу, що найкраще продавати через особистий блог в Instagram. Люди купують у людей. А там ви як ніде можете транслювати свої цінності, якості та цілі. 

Крок 6. Відгуки 

Після першого запуску зберіть відгуки. Зважайте на хороші і на погані. Повірте, конструктивна критика інколи може дати вам вирішення неймовірної кількості проблем. Я також рекомендую після першого запуску переглянути результати студентів. Якщо вони не задовільні – внести правки в курс і запускати наступний потік лише тоді, коли ви будете певні, що зробили всі можливі покращення. 

Загалом секрет мого успіху в тому, що в мене ціль не продати і не заробити. Моя ціль – навчити і довести до результату. Коли ви ведете отакий екологічний бізнес, ви просто не можете бути в програші. Бо люди це відчувають, починають самі вже рекомендувати і продавати ваш продукт своїм знайомим, намагаються покращити ваше ж навчання порадами, конструктивними зауваженнями. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи