Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2020 12:38

Результати 2020 року – 2 мільйони українців є офіційними боржниками

Адвокат, директор ТОВ "ФК "Стандарт Кепітал"

Згідно даним статистики, понад 2 мільйони українців мають статус боржника. Спробуємо розібратися, чому так сталося

Одним з підсумків 2020 року стало зростання кількості боржників в Україні. Протягом року їх кількість підвищилася на 300 000 осіб, тобто на 18%. Наразі офіційними боржниками є більше 2 мільйонів українців.

Лідерами статистики є наступні категорії:

Стягнення коштів (кредити) – 759 862 людини (зростання за рік на 150 000, або 24%);

Стягнення коштів на користь держави – 629 532;

Штрафи за порушення правил дорожньої безпеки – 543 651 (зросло на 96 000 (22%));

Штрафи за адміністративні правопорушення – 402 748 (збільшилось на 70 000 (21%));

Заборгованість за комунальні послуги – 214 358 (зростання на 57 000 – 36%);

Аліменти – 167 933.

В чому ж причини цього істотного зростання кількості боржників? Безумовно, головною є карантин, який завдав потужного удару як по підприємцях, так і по звичайних людях. Опинившись в скрутному становищі, чимало з них звернулись до послуг дрібних фінансових компаній, які надають миттєві «швидкозайми» чи «інтернет-кредити». Звертаючись до таких контор, люди не розуміють, що підписуються під боргову кабалу, а віддати прийдеться в рази більше, ніж вони брали. Свою роль грає і те, що у більшості українців низька правова культура. Наприклад, нещодавно до нас звернувся клієнт, який чотири місяці тому взяв інтернет-кредит. Гроші були потрібні терміново, а отже він не став витрачати час вникаючи в умови договору і знайомитись з прихованими умовами кредиту, а лише клацнув опцію «прийняти». А тепер і його самого, і його близьких тероризують колектори, яким фінансова установа продала цей кредит.

Як «швидкозайми» продукують борги

Запровадженні обмеження проти боржників, такі як заборона на виїзд за кордон, блокування банківських рахунків чи заборона на продаж автомобіля чи нерухомості нерідко не допомагають людям позбутися боргів, а тільки усугубляють ситуацію. Бо щоб відновити обмежені можливості чимало громадян звертаються до «швидкозаймів». Показово, що завдяки ним кількість боржників не змінюється, а просто переливається з одного стовпчика в інший. Наприклад, людина бере кредит, щоб погасити комунальні борги чи виплатити аліменти. В результаті, позбавившись одного боргу, отримує ще більший борговий зашморг. Фактично це замкнуте коло. Прогнозую, що в подальшому році ситуація не покращиться, а навпаки – ще більше погіршиться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]