Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2021 17:09

Фінансове плече. Чому транш від МВФ важливий для України саме зараз

Економіст, засновник та голова GROWFORD INSTITUTE

Відновлення програми МВФ і отримання нового траншу є вкрай важливим для продовження співпраці України з іншими міжнародними кредиторами і донорами.

Ми зможемо отримати планову суму ресурсів від МВФ ($3 млрд дол.) у 2022 році, що передбачено проєктом бюджету на наступний рік. Це фінансове плече, яке стане  в нагоді  Україні найближчим часом і ось чому. 

Енергетичний шок 

Україна входить в зону чергової турбулентності, що наближається на тлі нової світової енергетичної кризи та наслідків шоків пандемії. Тобто з одного боку  на нас чекає невизначеність застосування нових карантинних обмежень та втрат вітчизняної економіки, з іншого - шок від лихоманки на газовому ринку, їх наслідки для пересічних споживачів, виробників теплової енергії, сільського господарства та промисловості, навіть в умовах намагання державою  врегулювання цін на газ, в той чи інший неринковий спосіб.   

До речі,  глава місії МВФ в Україні Іванна Владкова-Голлар  виступає за «зниження фіскальних ризиків, пов'язаних із квазіфіскальними операціями, зокрема в енергетичному секторі». І саме зараз європейські країни переглядають власні енергетичні стратегії. Світ не стоїть на місці і пережити кризу зможуть найбільш адаптивні та гнучкі підходи в управлінні державами. Країни, які здатні підтримувати власні економіки. 

Фактично, ми можемо потерпати від  декількох негативних хвиль, що будуть накладатися одна на одну, максимальні критичні показники яких можуть збігатися в часі.   

Стрибок світових  цін на енергоносії  до $2000 тис. куб на газ і нафти до $84 за барель марки Brent (експерти оцінюють перспективу зростання до $100 вже цієї зими) призведе до глобальної  фінансової кризи, в умовах  якої дуже важливо мати доступ до недорогих фінансових ресурсів для підтримки власної економіки.  

Співпраця з МВФ = економічна стабільність 

В наших реаліях  відновлення програми МВФ  означає підтримання доступу України до позик і грантів офіційних кредиторів, включаючи МВФ, дозволить помякшити наслідки прознозованого на наступний рік пожорсткішання умов глобального фінансового ринку. Навіть в останні місяці поточного року спреди за зовнішніми борговими зобовязаннями країн з ринками, що формуються, підвищувалися під тиском вищих темпів інфляції в цих країнах і зростання дохідності американських облігацій. 

А на наступний рік більшість експертів прогнозують «нормалізацію» (пожорсткішання) монетарної політики у провідних розвинутих країнах, що спричинятиме помітне зростання світових відсоткових ставок і здороджуватиме вартість ринкового фінансування для України. Фахівці МВФ оцінили, що зростання дохідності 10-річних державних облігацій США на 1 відсотковий пункт викликає підвищення строкової премії для позичальників з ринків, що формуються, на 1,4 відсоткових пункти упродовж 4-х місяців.  

В таких умовах наявність буферу зовнішнього офіційного фінансування для України у вигляді ресурсів МВФ зменшуватиме ризики зовнішньої фінансової вразливості для національної економіки і сприятиме утриманню стійкості державних фінансів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]