Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2022 13:51

Верховна Рада України на максималках. Чи можна було б краще?

Адвокат, старший партнер Адвокатського об’єднання "INTERLEGUM"

Результати роботи ВР за 5 місяців повномасштабної війни.

В сучасному вирі законодавчих змін та ініціатив можна легко загубити щось важливе та цінне. Щось що може просковзнути перед Вами непоміченим. І це природньо – акцент нашої уваги та свідомості наразі сконцентрований, в більшій мірі, на питанні війни, допомоги армії та країні у цей складний час.

Тому, наша команда вирішила підбити невеличкий підсумок роботи Верховної Ради і коротко розповісти про найбільш важливі та цікаві результати роботи Ради за 5 місяців після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Лютий

24.02.2022 року затверджено Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Нікому не потрібно пояснювати важливість цього закону, адже, це стало початком змін не лише у країні, а й у законотворчій діяльності депутатів загалом.

Березень

1. № 7117 – внесено зміни до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», якими передбачено що у разі неможливості здійснення правосуддя тим чи іншим судом з об’єктивних причин (у тому числі наслідки воєнного стану) може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду. Це важливо, адже дає людям можливість захищати власні права в умовах військового стану, а судам – продовжувати роботу.

2. № 7122 – прийнято закон, який визначає порядок націоналізації Україною активів, що належать РФ чи державам агресорам. Примусове вилучення активів росіян, звичайно, з мотивів суспільної необхідності і без жодного відшкодування – що може бути краще. РНБО – strong!

3. № 2173-IX - ВР ухвалила закон який забезпечує підтримку громадян та бізнесу в Україні на період воєнного стану. Передбачено:

- можливості фізичним особам-підприємцям та юридичним особам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів;

- для фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї груп сплата єдиного податку є добровільною;

- зменшення ПДВ до 7% та звільнення від акцизу з пального;

- зупинення дії норм, які надавали право іпотекодержателю виселяти з іпотечного житла його мешканців, набувати право власності на предмет іпотеки, або продавати його;

- звільнення від ПДФО допомоги постраждалим від військової агресії РФ.

4. № 7151 - розширено коло осіб віднесених до числа учасників бойових дій та до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Відповідний статус матимуть добровольці Сил територіальної оборони Збройних Сил України та особи, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади та особи, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону.

Квітень

1. № 7229 - встановлено винагороду за добровільно передану Збройним Силам України придатної для застосування бойової техніки держави-агресора. Не знаю, скільки техніки було здано громадянами добровільно, але не думаю, що багато, адже робоча техніка і у господарстві може знадобитись.

2. № 7198 – встановлено механізми отримання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації. До речі, подати заявку на пошкоджене майно можна через «Дію». Механізм робочий і апробований десятками тисяч громадян України.

3. № 7232 – на 50% піднято оподаткування компаніям, пов’язаним економічними зв’язками з РФ. Працюєш на агресора – плати більше.

4. № 7228 - зупинення перебігу строків для вчинення дій, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав. Продовжуються строки дії свідоцтва на торговельні марки, промислові зразки, а майнові права інтелектуальної власності залишаються чинними, а з дня, наступного за днем скасування воєнного стану, перебіг усіх строків продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення.

5. № 7276 – Постанова ВР щодо схвалення Заяви Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні". Засвідчення факту здійснення росією ще одного акту геноциду щодо українського народу, за котрий вона, безсумнівно, понесе жорстоке покарання.

6. № 7186 - Верховна Рада ухвалила законопроект про запровадження кримінальної відповідальності до 12 років в'язниці за допомогу державі-агресору. Як на нашу думку, то мало і довічне – в самий раз. Але, най буде.

7. № 7244 – з’явився новий Уповноважений, але з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. А з ним і запроваджено функціонування відповідного Реєстру таких осіб, уточнення їх правового статусу, обліку та розшуку, а також соціального захисту їх близьких родичів та членів сім’ї. Це буде важливим для людей, котрі не можуть знайти своїх рідних та близьких і тепер знатимуть до кого звернутись за допомогою.

Травень

1. № 6521 - надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій. З урахуванням багатьох проблемних ситуацій, пов’язаних з ТРО та відправкою їх на фронт ВР урегулювала дане питання, а також встановлено, що порядок утворення, комплектування, функціонування, підстави та порядок розформування добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) визначаються Положенням про добровольчі формування територіальних громад, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

2. № 7304 – цим законом Кримінальний процесуальний кодекс доповнюється розділом, у якому прописується процедура та принципи взаємодії з Міжнародним кримінальним судом (МКС). Дуже скрупульозно прописано усі нюанси співпраці з МКС що є важливим у подальших судових процесах проти російського агресора. Хоч росія й відкликала свій підпис з під установчого договору про даний суд у 2016 році, але це їй точно не допоможе.

3. № 7312 - включено до переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу  та на судовий захист дітей, жінок, чоловіків, людей похилого віку та інших осіб, які постраждали від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час повномасштабного воєнного вторгнення Російської Федерації, воєнних дій та збройного конфлікту, а також осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. На жаль, актуально для великої кількості українців.

4. № 7172-1 - розширено перелік підстав для заборони (примусового розпуску, ліквідації) політичних партій, а саме - діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення в Україні державного ладу, знищення і підміни національної ідентичності її громадян; при цьому депутатські фракції заборонених судом політичних партій підлягатимуть розпуску, а депутати - ставатимуть позафракційними. Бувайте ОПЗЖ та інші проросійські помийки.

5. № 2136-ІХ - спрощено умови отримання статусу безробітного для внутрішньо переміщеної особи, а також осіб, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем.

6. № 6173 - забезпечує безперервне обслуговування електронних підписів незалежно від припинення діяльності надавача таких підписів та надає можливості віддаленої ідентифікації особи онлайн без особистої присутності під час отримання кваліфікованого електронного підпису. Передбачається використання у якості електронного підпису наступних засобів електронної ідентифікації: електронний носій (CardID), мобільний електронний підпис (MobileID), банківська електронна ідентифікація (BankID), а також електронна ідентифікація за допомогою мобільного застосунку у смартфоні або планшеті (SmartID). Це пришвидшить інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу і максимально наблизить положення національного законодавства до європейських вимог у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. І, звичайно, полегшить життя громадянам та бізнесу.

7. № 3774 - удосконалено механізм протидії рейдерству, удосконалено процедуру розгляду скарг, усунуто положення, які дозволяли недобросовісним особам блокувати розгляд скарг Міністерством юстиції України, запроваджено обов'язковість оприлюднення прийнятих Міністерством юстиції України рішень на офіційному веб-сайті. Це доволі вагомий внесок у боротьбу з рейдерством, котрий належним чином можуть оцінити ті, хто стикався з рейдерством «в живу», особливо у сфері сільського господарства, а також – багатостраждальні власники земельних ділянок.

8. № 7214 - Закон про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну. Заборонено сумнозвісні Z та V.

9. № 5876 - звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг. Для мене, як активного користувача книг такого формату, це приємна новина, адже це дасть поштовх до розвиток сфери україномовних аудіокниг та підтримає поширення української мови загалом.

10. № 4225 - передбачено створення Національного військового меморіального кладовища та визначення особливостей його правового статусу на законодавчому рівні. Нарешті, ми долучимось до найкращих світових практик увіковічнення пам’яті та слави наших героїв.

Червень

1. № 7459 - заборонено ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з рф, білорусі, тимчасово окупованих територій України, посилено обмеження щодо ввезення і розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту. Це сприятиме недопущенню руйнівного впливу Росії на український книжковий ринок зсередини, а для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, - запровадить дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з росії. Більше книжок українською, більше нових та сучасних видавництв.

2. № 7273-д - визначено поняття національного музичного продукту, запроваджено програми його підтримки та розвитку, в тому числі шляхом грантування, заборонено публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які здійснені співаком (співачкою), який після 1991 року був громадянином держави-агресора або зареєстрованим у росії фізичним/юридичним особам (крім колишніх, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають або не мали на момент смерті рф-громадянства). Законом збільшено до 40% частку пісень та до 75% добовий обсяг ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення. Законом заборонено проведення гастрольних заходів виконавцями/співаками - громадянами росії (крім тих, які засуджують агресію проти України та внесені до відповідного Переліку). Одним словом – потужно!

3. № 6287 - передбачено з 2023 року надання державної субсидії (у розмірі до 20% доходу) для відшкодування витрат на оренду нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи (який продаватиме книги українською мовою, мовами ЄС та корінних народів з використанням РРО), а також встановлено надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг на 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 800 грн). Це стане запорукою стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки.

4. № 7398 – запровадження побудови мережі надійних укриттів, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак. Так як у Ізраїлі і це, на жаль, життєво необхідно.

5. № 7310 - запроваджено спрощений порядок встановлення фактів народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан.

6. № 5650 - ускладнює процедури зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення та інших лісовкритих площ, закладає умови для збереження сіножатей від розорювання, але не від переведення таких земель в категорію "рілля", передбачає необхідність консервації земель, які еродовані чи використовуються з порушеннями, а також можливість викупу земельних ділянок за кошт бюджету для лісорозведення чи природньо-заповідного фонду. Питання лісів є актуальним у нашій країні і нашу законодавчу базу бажано підвести під стандарти Скандинавських країн, а саме – Фінляндії.

7. № 5688 та № 5689 - передбачаються податкові та митні стимули для індустріальних парків (звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД; звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності; право органів місцевого самоврядування надавати пільги з місцевих податків тощо). Логічне продовження реалізації концепції індустріальних парків в Україні. Можемо лише вітати такий крок.

8. № 7418 - повернення ввізного мита та ПДВ на імпортні товари, в тому числі, автомобілі з 01 липня 2022 року. Даний закон наробив галасу і відкрив портал в «пекельну дискусію» щодо необхідності його прийняття. Невеличким позитивом є те, що даним документом звільняється від сплати збору до Пенсійного фонду електромобілі під час їх першої реєстрації.

Липень

1. № 5616 (перше читання) – запроваджено правову охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів. Хоча цей законопроект прийнято лише у першому читанні, але він є важливим моментом для захисту прав інтелектуальної власності на території України. Сподіваємось на швидке прийняття вцілому.

2. № 6146 (перше читання) - врегулювати питання надання батьками згоди на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16-річного віку, зокрема шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян безпосередньо одним із батьків.

3. № 7378 – визначено, що оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності. Разом з тим, у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог щодо своєчасності та повноти оприлюднення такої фінансової звітності разом з  відповідними аудиторськими звітами. Трішки видихаємо.

4. № 6405 (перше читання) – скасовується державне регулювання щодо: (1) сертифікації підприємств та організацій, які здійснюють наземне обслуговування; (2) суб’єктів, які провадять діяльність, пов’язану з наданням послуг з продажу повітряних перевезень вантажів; (3) суб’єктів, які надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень, а також суб’єктів, що здійснюють підготовку персоналу з організації та/або продажу повітряних перевезень. Також, спрощується процедура видачі уповноваженим органом з питань цивільної авіації сертифікату льотної придатності і дозволу на виконання польотів для окремих імпортованих в Україну повітряних суден. Усе це спрощує доступ українських компаній на європейські ринки авіаційних перевезень і послуг з наземного обслуговування шляхом, адже відбувається адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Це той самий «авіаційний безвіз».

5. № 5795 (перше читання) – даний законопроект врегульовує дозвільну систему для працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні та встановлює рівні умови оплати праці, як для громадян України, так і для іноземців. Як не як а зайві робочі рук після перемоги нам не завадять.

6. № 6320 (перше читання) – спрощує подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, прискорює перевірки поданих відомостей, створює систему методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності. Це полегшить життя багатьом підприємцям, юристам, реєстраторам та нотаріусам, котрі часто стикаються з відповідними труднощами, особливо у питанні трастів. Хочемо нагадати, що граничний строк подання інформації про кінцевих бенефіціарів – 11 липня 2022 р. Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця.

7. № 7422 (перше читання) - пропонується регламентувати допуск іноземних медичних працівників та фахівців з реабілітації до здійснення відповідної діяльності в Україні. З урахуванням міграції великої кількості медичних спеціалістів за кордон цей законопроект є дуже актуальним.

8. 7436-д - змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо спрощення процедури звільнення від покарання засуджених, підозрюваних, обвинувачених, якщо їх включено у списки на обмін як військовополонених. Сподіваємось, це допоможе пришвидшити процес обміну наших хлопців та дівчат, котрі наразі знаходяться у полоні агресора.

9. № 7441-1 (перше читання) - пропонується в залежності від місцезнаходження майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень визначати дії як позичальників, так і кредиторів, внаслідок яких кредит буде або "заморожено" до отримання передбачених законодавством компенсацій, або списано (у випадку, коли зруйноване єдине житло позичальника або його єдиний автомобіль). Це фінансово підтримає та захистить позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок війни.

10. № 7444 (перше читання) – пропонується встановити заборону медичним працівникам призначати лікарські засоби, що мають відпускатися з аптечних закладів за рецептом, без оформлення відповідного рецепта, а також надати можливість медичним працівникам виписувати електронні рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. Це посилить контроль за випуском лікарських засобів, як у Європі, але й не без відповідних труднощів.

11. № 7464 – забезпечує рівні можливості матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період. Також, усуває законодавчі прогалин, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною і створення передумов для посилення ролі батька у процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні. Чудовий законопроект – в очікуванні на прийняття в цілому.

12. № 7550  - закон передбачає встановлення тих самих прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, що були надані українським громадянам згідно ухваленого 12.03.2022 Закону Республіки Польща «Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни». Це – знак безмежної вдячності польському народу за солідарність та підтримку України.

13. № 5371 – запровадження договірного регулювання трудових відносин, що по своїй суті передбачає можливість укладення окремою категорією працівників та суб’єктів господарювання трудового договору на умовах, оговорених сторонами (виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпПУ). Даний особливий режим регулювання трудових відносин можна запроваджувати між працівником та роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників не більше 250 осіб, або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних заробітних плат (наразі це 52 000 гривень). Навколо даного закону буде зламано багато списів у різних дискусіях. Єдине, що можна зазначити чітко, так це те, що життя роботодавця полегшиться. Що ж стосується працівника – тут потрібний комплексний підхід до створення договору і постійний аналіз потенційних ризиків. Ми ще напишемо про це окремо та розлого.

14. № 7251 - найважливішою новеллою цього Закону є скасування збереження виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам. Все закономірно – економіка не гумова.

15. № 7548-1 - передбачає звільнення від оподаткування ввізним митом імпорту в Україну мішків, рукавів для зберігання зернових та олійних культур та обладнання для їх наповнення, завантаження, розвантаження. Логічний і правильний вчинок, особливо в умовах постійної блокади чорноморських та азовських портів. 

Загалом, за період 5 місяців, Верховна Рада прийняла чимало законів, котрі стосуються різноманітних сфер життя держави загалом та кожного українця зокрема. Вищезазначений перелік є далеко не повним, але метою даної статті було висвітлення найбільш актуальних та значимих зміни в українському законодавстві, котрі безумовно впливають на нас з Вами. Підводячи підсумок питанням "Чи можна було б краще?" я залишу це на Ваш розсуд. Як на мене законотворчий механізм, наразі, діє так злагоджено як ніколи раніше, а актуальність прийнятих законопроектів, без сумніву, відповідає сучасним викликам як в середині України, так і у світі вцілому.

Сподіваюсь, Ви знайдете для себе тут щось цікаве та корисне, а ми, в свою чергу, будемо продовжувати тримати Вас у курсі законодавчих змін та нововведень у цей складний для країни час.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]