Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2013 16:51

Кокс без Квасьнєвського

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Хтось вирішив занадто пізно, хтось дуже вчасно натиснув... А хтось з відповідальних за ідеологічний супровід, як завжди, проспав, хтось не догледів, а хтось, очевидно, й банально забухав :)

Очевидно, що українська влада не зробила все, аби "по-нормальному" розрулити ситуацію у Вільнюсі і завчасно донести до української громади та європейських партнерів власну аргументацію, чому не хочуть підписувати угоду саме зараз і саме у Вільнюсі. Хтось вирішив занадто пізно, хтось дуже вчасно натиснув... А хтось з відповідальних за ідеологічний супровід, як завжди, проспав, хтось не догледів, а хтось, очевидно, і банально забухав :).
 
Так само очевидно, що подібні "прососи" багато в чому й призвели до щирого невдоволення громадян, передусім, молоді, яка, як бачимо по історії взаємостосунків двох майданів, майже однаково ставиться як до влади, так і до "офіційної опозиції" з її прапорами та гаслами. 

Всі акцентують на тому, що Україна не підписує угоду саме у Вільнюсі. І це логічно, адже саме влада в останній рік, і особливо останні півроку, агітувала за підписання, в тому  числі і своїх соратників, серед яких і, наприклад, Ігор Марков. І якось дивно в останній момент змінила свою думку.

Але більшість спостерігачів забуває ще одну тезу, яка, як здається, є очевидною -- ми, слава тобі, Господи, не приєднуємося ні до якого Митного союзу! Про жодні поступки Росії та її кремлівським карликам наразі не йдеться. Думаю, найголовніший з цих карликів на прізвище Путін зараз так само подумки материть Януковича, як той же ж Фюле, чи, скажімо, Кокс без Квасьнєвського.

Попри загальну істерію щодо неподписання угоди про асоціацію саме на Вільнюському самиті, серед висловлювань європейських політиків є і цілком тверезі. Наприклад, ті, що робилися вже під час самиту і подаються нижче, без купюр, сайтом "Українська правда".

"Президент Польщі Броніслав Коморовський не вважає, що його український колега Віктор Янукович його ошукав.
Про це він заявив в інтерв'ю польському радіо RMF24.
Як пояснив польський президент, він знає Януковича уже багато років і тому був готовий до усякого розвитку подій.
"Це взагалі дивне поняття в політиці (обман – ред.), де одразу передбачається, що у кожній ситуації можуть бути приховані наміри. Я президента Януковича знаю кілька років, з часу, коли він ще був в опозиції, і знаю одне – він завжди керуватиметься своїми інтересами, свого оточення і своєї країни, тобто не має місця для чогось такого як обман", - сказав Коморовський.
"Звичайно можна, і всі хотіли б, щоб у рамках асоціації отримати якнайбільше сьогодні, натомість і президент Янукович і більшість українців знають, що угода про асоціацію – це великі переваги у майбутньому", - каже Коморовський.
Він також вважає, що не слід говорити про те, що Янукович керується виключно своїми інтересами.
"Якщо ми приймемо таку точку зору, що йдеться про найбільший зиск, то дуже скоро громадська думка в Україні буде розчарована, як уже тепер розчарована віддаленням європерспективи", - пояснив Коморовський.
Він також додав, що саме "Янукович домігся збільшення рівня підтримки західного напрямку для України", який досяг уже більше 50%".

"Відмова України від асоціації з Євросоюзом пов'язана, серед іншого, з недостатньою готовністю ЄС надати цій країні необхідну допомогу.
Таку думку висловив голова Європарламенту Мартін Шульц в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk, повідомляє ИТАР-ТАСС.
"Вважаю, що ми недооцінили драматизм внутрішньополітичної ситуації в Україні", - заявив він.
На думку Шульца, "Україна в економічному і насамперед у фінансовому відношенні перебуває у глибокій кризі з моменту встановлення демократії".
"Їм терміново необхідні гроші, вони наполегливо потребують надійного газопостачання", - зазначив голова Європарламенту.
На його погляд, Євросоюз не був готовий надати допомогу Києву тією мірою, як Росія.
"Допомагати державам, які перебувають у кризі, в Європі не особливо популярно... А Україна отримує, якщо подивитися на пропозиції з Москви, короткострокову допомогу, яку ми, європейці, в цій формі не можемо чи не хочемо надати", - зазначив Шульц.
"Це є однією з причин, з якої уряд (України), перебуваючи під цим гігантським тиском, зрештою зважилося на кооперацію з Росією", - підсумував він.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]