Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2013 09:26

Вони домовляються, вона торгується

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Відтепер можливість винайдення компромісного вирішення питання Тимошенко заради підписання угоди про асоціацію значно звузилася

Учорашній візит опозиціонерів в харківську лікарню до Юлії Тимошенко приніс ряд несподіваних відкриттів. Чи не головним меседжем стало те, що Юлія Тимошенко вже, виявляється, вже не бажає виїжджати на лікування до Німеччини, а вимагає чи то амністії, чи то помилування, чи то декриміналізації статей КК, за якими засуджена. Всі ці вимоги єкс-прем*єра озвучив Арсеній Яценюк, який також заявив: «Будь-які інші спроби щодо того, щоб у наручниках вивезти Юлію Тимошенко на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її, як того вимагає ЄС, є неприпустимими». Він також додав, що виїзд пані Тимошенко на лікування без нівелювання чинного вироку є тимчасовим рішенням та означає лише «перерву у репресіях».

Примітно, що ще кілька днів тому - на початку жовтня – у своєму відкритому листі голова «Батьківщини» висловлювала бажання виїхати на лікування в клініку «Шаріте» задля розрядки ситуації напередодні самиту Східного партнерства у Вільнюсі. «Для врегулювання питання з політичними в'язнями в Україні працює спеціальна місія Європарламенту на чолі з Петом Коксом та Олександром Квасьнєвським, які в постійному режимі ведуть переговори з Віктором Януковичем щодо мого звільнення. Я їм безмежно за це вдячна, як і всім світовим лідерам, які їх делегували, вручили їм відповідний мандат та підтримують їхню роботу. Пет Кокс та Олександр Квасьнєвський передали мені пропозицію стосовно виїзду в Німеччину на лікування, - написала вона. - Я публічно приймаю цю пропозицію. І не тому, що я не довіряю українським лікарям...Я не довіряю не лікарям, а режиму, який готовий і здатний зробити все заради того, щоб мене позбутися. Я боролася, борюся й боротимуся за свою повну правову реабілітацію, зняття з мене всіх абсурдних, від "а" до "я" сфальшованих звинувачень, за повернення до повноцінного політичного життя. Ясно, що виїзд на лікування не вирішує цієї проблеми повною мірою. Але я вірю в те, що такий крок розрядить ситуацію напередодні саміту Східного партнерства. Тому заради успішного Вільнюсу і успішної України, заради історичної та доленосної Угоди з ЄС я готова прийняти таку пропозицію».

Після появи цього листа навіть представники фракції Партії регіонів (!) запропонували прийняти в парламенті спеціальний закон, який би зробив можливим її виїзд до Німеччини, чого за ними раніше ніколи не спостерігалося.

То що ж сталося? Звідки і, головне, чому саме напередодні запланованого на вчора звіту місії Кокса-Квасьнєвського з*явилися ці нові вимоги і фактична відмова від вже ніби погодженого усіма сторонами компромісу? Зрозуміло, що після цього звіт делегації Європарламенту був відкладений, а місія продовжена на місяць. Тепер усім зацікавленим сторонам – представникам Європи, української влади та інших інституцій – доведеться шукати нове вирішення «питання Тимошенко». Яка, схоже, усвідомила свою роль головного фактору для успішного Вільнюсу і намагається виторгувати собі найбільше.

Ще один висновок, до якого прийшли більшість провідних українських експертів з євроінтеграції – відтепер можливість винайдення компромісного вирішення питання Тимошенко заради підписання угоди про асоціацію значно звузилася. І не в останню чергу – через найвідомішого в*язня харківської лікарні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]