Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.12.2020 15:15

Українці готові сортувати сміття, справа за законодавцями!

Генеральний директор видавництва "Ранок"

За переробку сміття проголосували 82% відсотків читачів книжок, які готові сортувати сміття.

Минулого року в Швеції для вторинної переробки було зібрано 164 930 тонн газет та журналів. Весь зібраний папір переробляється на шведських паперових фабриках. Паперово-картонна упаковка, гофрокартон сортується окремо. Для порівняння, у 2019 році було зібрано 151 052 тонни паперової упаковки. За рік кожен швед викидає близько 500 кг сміття.

При цьому обсяг сміття, яке надходить на полігони, становить менше 1%. Із загального обсягу сміття що переробляється -14% сміття є органічними відходами, які піддаються біологічному обробці, 35% сміття - це матеріали, які можна переробити. До таких відноситься скло, метали, пластик. 50% сміття - це відходи, що не підлягають переробці. Їх спалюють на спеціальних електростанціях, які, до речі, працюють на смітті і отримують з нього енергію.

Заборонено спалювати вторсировину, що переробляється. Врешті, лише 1% сміття - залишок, який, все ж, відправляється на звалища. На рік це 23 тисячі тонн. Шведов не влаштовує такий показник, і вони постійно думають, як звести кількість сміттєвих полігонів до нуля. Багато шведські компанії-гіганти активно підтримують ідею переробки відходів. Так, наприклад, Volvo Cars оголосила, що до 2025 року в своїх автомобілях будуть використовувати не менше 25% плаcтіка з переробленого матеріалу. H & M був одним з перших великих брендів, який запустив ініціативу збору непотрібного одягу по всьому світу. Компанія не тільки займається переробкою старих речей, а й створила кілька ліній одягу з переробленого пластику.

 Для порівняння в Україні переробляється всього кілька відсотків побутового сміття. Все через ті, що відсутня система роздільного збору використаної продукції. При тому, що, сьогодні, вже більш ніж 45% українських громадян підтримують обов'язковий роздільній збір заради майбутніх поколінь. Видавництво «Ранок» провело опитування серед наших замовників книжок. Нас вразило, що за переробку сміття проголосували 82% відсотків читачів книжок, які готові сортувати сміття. І це є показником свідомості любителів книги. Тепер справа за законодавцями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]