Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2023 10:21

Міжнародні юридичні наслідки війни в Україні для росії

Ексзаступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції

Коли почнуться трибунали над винними в війні росіянами; коли росія почне платити за війну і чим

В нашому суспільстві весь час піднімається тема про створення спеціального трибуналу для представників російської федерації, винних у розв’язанні війни з Україною.

30 листопада Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії. Згодом однією з перших країн, що підтримала цю ініціативу, стала Франція. Також дану ініціативу було підтримано Комітетом Міністрів Ради Європи і Європарламентом. Тому можна однозначно сказати, що Трибуналу бути, я впевнена, вже у найближчий час.

Також хочу нагадати про історичне рішення, що було ухвалене щодо компенсаційного механізму в ООН. До того було аналогічне рішення Комітету Міністрів Ради Європи, в якому було зазначено і про компенсації,  і про створення трибуналу, тому що в нас немає іншої можливості притягнути до відповідальності політичну верхівку росії.

На жаль, якихось конкретних часових рамок поки що немає, тому що в міжнародній політиці абсолютно все спирається на забагато чинників і потребує значної підготовчої роботи. Однозначно ж, як ми можемо спостерігати, обидві історії почнуть реалізовуватися вже найближчим часом, зокрема, через активну роботу моїх колег - Ірини Мудрої, також заступниці міністра юстиції та Антона Кориневича, посла з особливих доручень МЗС України, котрі вже не перший місяць просувають на міжнародній арені цю ініціативу, співпрацюючи з кожною державою та міждержавною організацією окремо.

Наші міжнародні партнери надають Україні фінансову підтримку, за яку ми дуже вдячні. Треба розуміти, що вони зацікавлені у тому, щоб запрацював механізм компенсації, бо ж якщо в них є заморожені російські активи на мільярди доларів, то чому ці країни повинні платити, умовно кажучи, з власної кишені?

Тобто ми говоримо, що країна-терорист тероризує весь демократичний цивілізований світ, і при цьому боїмося застосувати  більш прогресивні міжнародні юридичні інструменти до неї. Нам тут потрібен ефект снігової лавини, але, як видається, перші сніжинки вже покотилися.

Я хочу сказати, що я налаштована досить оптимістично на створення Міжнародного трибуналу і запуск компенсаційного механізму. Більш того, я впевнена в тому що в нас все вийде. Я знаю, як довго і самовіддано мої колеги працювали над створенням цих юридичних механізмів і скільки часу вони витратили на переконання наших міжнародних партнерів у необхідності й юридичній можливості застосувати їх. А це не просто якесь одне рішення. Це певні зміни парадигм у міжнародному праві.

Ми не можемо просто так взяти і забрати заморожені активи російської федерації, тому треба було переконувати країни-союзники, що цей механізм -  один із можливих варіантів вирішення цієї історії.

Ми не маємо можливості притягнути путіна і його спільників-терористів до відповідальності за усе, що вони зробили, — і тут також необхідно було проводити багато адвокаційної роботи щодо того, чому це важливо і на часі.

Проте ми бачимо, що успіх – на нашому боці! І що навіть усілякі сімоньяни зі скабєєвими змінили риторику з “ми візьмемо їх за три дні” на “ми маємо перемогти будь-якою ціною, аби не було репарацій та трибуналів”. Результат очевидний – перемога буде за нами, репарації та трибунали – у них.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]