Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.07.2020 15:19

Передача сільськогосподарських земель до комунальної власності ОТГ

Генеральний директор юридичної компанії "LEX ltd"

Територіальні органи Держгеокадастру передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність ОТГ

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 сіячня 2018р. №60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» доручено Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру починаючи з 1 лютого 2018 р. забезпечити, зокрема: формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в межах, визначених перспективним планом формування територій громад, шляхом проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності з подальшою передачею зазначених земельних ділянок у комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад згідно із статтею 117 Земельного кодексу України.

Отже, з 1 лютого 2018р. територіальні органи Держгеокадастру розпочали передачу усіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаних територіальних громад. У випадку ж якщо земельні ділянки не сформовані, Держгеокадастру доручено забезпечити їх формування шляхом інвентаризації.

Формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад дасть можливість чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевого бюджету в частині плати за землю та стимулюватиме територіальні громади до їх добровільного об’єднання.

Яка процедура передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність?

Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад має здійснюватись за рішенням територіальних органів Центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин (Головні управління держгеокадастру в областях), які наразі здійснюють розпорядження цими землями відповідно до своїх повноважень.

У рішенні територіального органу Держгеокадастру про передачу земельної ділянки у комунальну власність об’єднаної територіальної громади зазначаються кадастровий номер земельної ділянки, її місце розташування, площа, цільове призначення, відомості про обтяження речових прав на земельну ділянку, обмеження у її використанні.

На підставі рішення про передачу земельної ділянки у комунальну власність складається акт приймання-передачі такої земельної ділянки. Рішення про передачу земельної ділянки у комунальну власність разом з актом приймання-передачі такої земельної ділянки є підставою для державної реєстрації права власності територіальної громади на неї.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]