Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2020 12:59

Нові правила розкриття кінцевих бенефіціарів

Невдовзі розкривати бенефіціарів потрібно буде за новими правилами. Що змінюється та кого ці зміни стосуються - читайте у цьому матеріалі.

28 квітня 2020 року набере чинності новий Закон № 361-IX від 6.12.2019, який передбачає нові правила розкриття кінцевих бенефіціарів юридичних осіб. 

У разі реєстрації юридичної особи або внесення змін до відомостей, що вже містяться в ЄДР, потрібно буде подавати документи, що у достатньому обсязі розкриватимуть структуру власності компанії. При цьому, нововведення стосуватимуться і тих юридичних осіб, які були створені до набрання чинності новим законом. 

Що розповісти реєстратору? 

Для розкриття структури власності потрібно буде подати 1) власне структуру власності, 2) виписку, що підтверджує реєстрацію у країні резидентства (для юридичних осіб) або нотаріальну копію паспорта (для фізичних осіб). 

При цьому, як саме виглядатиме "структура власності" наразі невідомо, оскільки її форму та зміст має затвердити Державна служба фінансового моніторингу України за погодженням з Міністерством юстиції України. 

Інформацію про бенефіціарів потрібно буде вказувати навіть тоді, коли всі засновники – фізичні особи. Наразі подавати інформацію про бенефіціарів у такому випадку не вимагається. 

Коли подавати інформацію? 

Юридичні особи, зареєстровані до 28 квітня 2020 року, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника за новими правилами протягом трьох місяців після набрання чинності актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. 

Окрім цього, інформацію про кінцевого бенефіціара потрібно буде постійно оновлювати. Кожного року, упродовж 14 календарних днів від дати реєстрації, потрібно буде подавати не тільки заяву на підтвердження відомостей про бенефіціара, але й повний пакет документів, передбачений у випадку первинної реєстрації чи внесення змін, – структуру власності, виписку для бенефіціарів-юросіб або нотаріально засвідчену копію паспорта для бенефіціарів-фізосіб. 

Якщо у інформації про  бенефіціара сталися зміни – потрібно повідомити про такі зміни державного реєстратора упродовж 30 робочих днів з дня їх виникнення, а також подати документи, які підтверджують такі зміни. 

Яка санкція за порушення? 

З 28 квітня 2020 року на керівника юридичної особи накладатимуть штраф у розмірі від 17 000 до 51 000 гривень. Карати будуть за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про бенефіціара або про його відсутність, а також за неподання документів для підтвердження таких відомостей. 

Складається враження, що від цього нововведення найперше постраждають ті, хто вчасно не дізнається про нові правила гри. Ті, хто цілеспрямовано не бажає розкривати інформацію про бенефіціара, швидше за все, готові заплатити передбачений законом штраф аби і надалі залишатися в тіні. 

І наостанок нагадаю, що наразі суб'єкти фінмоніторингу також мають право накласти на керівника юридичної особи штраф у розмірі 5 100 – 8 500 гривень за неподання інформації про кінцевого бенефіціара. І застосування цієї санкції завжди було швидше винятком, ніж правилом. Нас чекають зміни?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]