Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2014 19:52

Арешт людини без суду - життя по-новому?

Сьогодні, 12 серпня, Верховна Рада прийняла неконституційний законопроект №4311а, яким надано право прокурору без рішення суду на 30 днів арештовувати підозрюваного в тероризмі на території проведення АТО. Невже мета виправдовує засоби?

Приймаючи законопроект №4311а, яким передбачається особлива позасудова процедура арешту (взяття під варту) людини в зоні АТО на строк до 30 днів, Верховна Рада України знехтувала висновком Головного науково-експертного управління ВРУ щодо неконституційності вказаних положень і їх невідповідності міжнародно-правовим зобов'язанням України, у тому числі статті 5 і 6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини. Невже мета виправдовує засоби, а іншого шляху, крім порушення Конституції, Парламент України не мав? На думку автора, і на перше, і на друге питання відповідь негативна.

Високої мети ніколи не досягнеш низькими засобами. Із зовнішньополітичної сторони, почнемо нехтувати європейськими цінностями та стандартами - втратимо підтримку й фінанси цивілізованого світу. Захід живе по праву, а ті хто не мають правди й суду - для них терористи, хунта, пірати, це вже кому як більше подобається. З внутрішньополітичного аспекту, хіба таке життя по-новому собі уявляли виборці чинного Президента? Арешти без суду, потурання Конституції та законів, розширення прав прокурора й інших правоохоронців, заочні судові процеси... Так і до "сталінських трійок" не довго дійти. А як тільки люди відвернуться від влади, впаде бойовий дух, почнуться рухи невдоволених і т.д., а війну виграє лише той, в кого серце народу б'ється з серцем лідера нації в унісон.

З юридичного боку, як відповідь на друге питання, замість очевидних порушень Конституції та міжнародних зобов'язань України, Парламенту просто потрібно було повернути військові суди та військових суддів. Передати військовим судам підсудність справ про військові злочини та тероризм у зоні АТО та виробити продуману спеціальну процедуру розслідування всіх, а не лише обраних, кримінальних справ у зоні фактичних бойових дій. Бо не лише тероризм, але й вбивства та згвалтування потрібно розслідувати в областях, охоплених вогнем війни. І все.

Натомість ВРУ вирішила, по-перше, неконституційно обмежити право громадян на доступ до суду, яке не може обмежуватися навіть у воєнний час і період надзвичайного стану, не те, що в непередбаченому Конституцією режимі АТО (стаття 64 Конституції України). По-друге, поклала на прокурора - сторону кримінального процесу, неконституційні повноваження заарештовувати людини до 30 днів (стаття 121 Конституції України). По-третє, у неконституційний спосіб делегувала органам виконавчої влади визначати територіальні межі істотного обмеження права людини на особисту свободу, адже області, де триває АТО визначаються не законом, а підзаконними актами, які можуть бути навіть таємними та такими, що не підлягають опублікуванню. І, по-четверте, штучно розділила злочини на важливі й не дуже. До такого рішення навіть Росія, під час другої війни у Чеченській Республіці не додумалася.

І окремо для тих "патріотів", які вважають, що у війну Конституцію та права людини можна відставити на другий план. Тероризм (стаття 258 КК України) - одна з найбільш "гумових" статей Кримінального кодексу України, під нього можна натягнути цілу купу дій, адже нікому не відомо, що таке інше порушення громадської безпеки. І прокурор може відносно кожного громадянина видати ордер на арешт, достатньо лише вказати, що цей громадянин знаходився в зоні АТО та вчиняв злочинні, на думку прокурора, дії. Перевіряти такі дані при затриманні не потрібно. І ніхто не каже, що затримувати підозрюваного обов'язково саме в зоні АТО, його туди можна потім вивезти й тримати там без рішення суду 30 днів... Чи може в нас вже прокурори й міліціонери стали інші, нові, з Місяця або Марсу привезені, які більше не зловживають своїми правами? І це вже не кажучи про Європейський суд з прав людини, де протиправно заарештовані прокурором безумовно отримають з державних коштів справедливу сатисфакцію.
  
  Сподіваюсь, Президент України П. Порошенко, як гарант Конституцій, прав і свобод людини, не підпише вказаний законопроект №4311а та натомість, виступить із законодавчою ініціативою створити вкрай необхідні військові суди.     
     
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]