Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2024 15:36

Цифрові технології для освітнього процесу – безпечно, сучасно, зручно

СЕО компанії Accord Group

Організація продовження навчального процесу під час війни потребує неабияких зусиль та зміни підходів.

Організація продовження навчального процесу під час війни потребує неабияких зусиль та зміни підходів. І тут свою позитивну роль зіграла цифровізація, яка почалась ще під час пандемії COVID-19. Вона виявилась одним із чинників, який фактично втримав нашу освітню систему, надав їй стійкості.

В контексті шкільної освіти цифровізація - це не лише розповсюдження широкосмугового інтернету чи оснащення шкіл комп’ютерними класами. Це також впровадження в освітній процес на всіх рівнях сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, що не тільки сприяє розвитку навичок аналізу достовірності отриманої інформації, застосуванню критичного мислення, але й робить навчальний процес безпечним, цікавим та більш ефективним завдяки використанню, зокрема, ігрових та інтерактивних методів навчання.

Серед прикладів таких зручних та доступних освітніх рішень - Всеукраїнська школа онлайн для учнів 5-11 класів, мобільний застосунок «Вивчаю - не чекаю» для учнів 1-4 класів, система електронних журналів тощо. Незалежно від місцезнаходження, дитина може підключитись до навчання на визначеній учителем навчальній платформі. Головне - доступ до надійного інтернет-з'єднання. Вчителі ж не обмежені у виборі майданчика для організації навчання.

Проте, сьогодні, з огляду на виклики воєнного часу, фахова спільнота в один голос заявляє, що мова вже має йти не про окремі рішення для різних задач, а про збалансоване та комплексне інтегроване навчальне середовище у хмарах – доступне, конфіденційне та безпечне з точки зору інформаційної та кібербезпеки.

Школа у хмарах

З цієї точки зору, ще до широкомасштабної війни українська школа накопичила достатній досвід впровадження комплексних рішень для дистанційної освіти та змішаного навчання - від облаштування відповідних комп’ютерних класів до розгортання шкільних освітніх хмар.

Крім того, широким попитом користувались такі офлайнові опції, як лінгафонні кабінети, різне мультимедійне обладнання, а також демонстраційне та лабораторне обладнання для предметів природничо-математичного циклу, спеціалізовані меблі, стаціонарні комп’ютери різних формфакторів, якісна оргтехніка та периферія до них. Сьогодні більш затребуваними стали хмарі технології та інші рішення для дистанційної освіти. Одним з найбільш поширених в освіті сьогодні є, зокрема, цифрові продукти Microsoft Office 365.

І це не дивно, адже ця платформа включає повний спектр опцій, необхідних для організації навчання, як то: корпоративна пошта, календар чи хмарна флешка для кожного учня. Діти також можуть обмінюватись враженнями, відео та фотоматеріалами, не виходячи з навчального цифрового середовища. У застосунку Publisher можна створювати дизайни, Loop дозволяє працювати над спільними проєктами, не перемикаючись між різними програмами, а інтегрований Copilot допоможе з генеруванням ідей і їх реалізацією. Для проведення уроків чудово пристосована програма Teams. У блокноті OneNote весь клас може працювати одночасно, вчитель бачить одночасно всі виконані завдання, і помилки, які робить учень, та може швидко реагувати на них. Але що найбільш важливо - навіть в безкоштовній версії тут вже вбудована потужна функція кібербезпеки, а це означає, що сторонні особи більше не матимуть жодного шансу втрутитися в спілкування учнів, батьків та педагогів, отримати доступ до їх персональних даних або іншим способом зашкодити освітньому процесу чи загрожувати безпеці дітей та викладачів.

Кібербезпека стосується всіх

У воєнний час кібербезпека — це те, що стосується не лише державних ресурсів, системних банків чи інфраструктурних об'єктів. Будь-які месенджери, застосунки чи поштові сервіси вже не можуть вважатися безпечними з точки зору інформаційної безпеки та можуть становити небезпеку для дитини ще й через шкідливі контакти, кібербулінг, фішинг чи вороже ІПСО.

Особливо жахливою є статистика кібератак на підприємства критичної та соціальної інфраструктури України за останні 2-3 роки, що дає підстави говорити про широкомасштабну кібервійну проти української держави та українців.

Саме тому для організації навчального процесу слід користуватись виключно рішеннями, рекомендованими Міністерством освіти України, а також ознайомитись та слідувати вказівкам директиви CERT.UA (спеціалізованого структурного підрозділу Державного центру кіберзахисту) щодо безпекових аспектів використання месенджерів та публічних поштових сервісів

З чого починається цифровізація школи

Як і будь-який виклик, що створює можливості, ковід та війна в Україні призвели не тільки до величезних освітніх втрат серед учнів середньої та старшої школи, масової міграції родин з дітьми за кордон та фактично переміщення освітнього процесу в гібридну та дистанційну форму навчання через загрозу фізичній безпеці дітей та викладачів.

Ця ситуація також надала стійкості українській системі освіти, показала шляхи ефективної цифровізації освітнього процесу та згуртувала державу, соціально-відповідальні компанії України та міжнародних донорів довкола кращих світових практик освіти майбутнього. Сьогодні навчання більше не сприймається як нескінченний потік теоретичних знань, але перш за все – як проєкт з дослідження світу на різних дисциплінах та за допомогою сучасних технологій.

Розуміючи цей принцип, ми стаємо на крок ближче до якісної цифровізації кожного закладу освіти в Україні. І рушієм цього процесу можуть бути як небайдужі керівники освітніх закладів, педагоги, учні та їх батьки, так і громада міста, села чи селища, громадські організації та активісти.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи