Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2022 13:00

Працювати без світла неможливо? Українські бізнесмени доводять зворотне

Засновник Fibermix та Savex Minerals

Підприємці винаходять лайфхаки як бути автономними, інвестують в енергогенеруючі прилади та навіть переобладнують виробничі лінії.

Бізнес по-українськи – справа із багатьма змінними та невідомими. Сьогодні констант немає. Є гнучкість, швидкість у прийнятті рішень та адаптивність до нових реалій. Впродовж місяця ворог атакує енергосистему України. Щодня нашими містами прокочуються віялові відключення світла. Чи заважає це бізнесу? Авжеж!

Та чи спиняє це бізнес? Аж ніяк.

Світло – наше все

Кожного дня у нашому офісі працюють 10-12 людей. Через війну частково перейшли на віддалений режим роботи. Та все ж таки – в офісі основний робочий процес. Тут шумно, людно, багато дзвінків, працює оргтехніка. Ми навчилися ощадливо використовувати енергоресурси. Та працювати без світла – ні. Коли немає електрики зупиняється і виробництво, і продажі, і бізнес-справа в цілому. 

Здавалося б – це всього на 4-6 годин. Але це 4-6 робочих годин! І така вимушена пауза може призвести до занадто великих фінансових та репутаційних втрат. Тож необхідно думати як нівелювати ризики.

Подібну до нашої, ситуацію має кожен перший підприємець, що залишився в Україні. 

Що робити? Обрав вкластись в автономну електрику

Вкласти кошти в генератори, портативні зарядні станції та акумулятори – це не просто зважене рішення компанії. Це вимога українського сьогодення. Купуйте! 

Автономними станціями здається, запаслися всі – великий, середниій та малий бізнеси. Навіть невеликі вагончики з кавою мають поруч джерело живлення.

Аби підтримати виробництво, ми також придбали декілька генераторів від 3 до 6 кВт та більш потужний генератор на 15 кВт.  Це звичайно, не закриє всі потреби в електриці. Але дозволить частково функціонувати підрозділам виробництва. Якщо цього виявиться не досить, будемо добирати необхідну потужність завдяки оренді (маємо досвід користування генераторами на 180 кВт). Що ж до офісу – в кабінет генератор не поставиш – сюди закупили зарядні станції та павербанки, а ще акумуляторні діодні лампи. 

Загалом на пристрої, що забезпечують автономною електрикою, витратили майже 400 тисяч гривень. Але ця інвестиція далекоглядна, як на мене. Адже не залишить компанію без роботи в темряві. 

Знайти обладнання – той ще квест

Замовити енергогенеруюче устаткування та джерела струму ще не означає їх отримати. Враховуйте це у закупівлях. Легким шлях не буде – на підтвердження мій власний досвід.

Другу половину жовтня присвятив вивченню обладнання, шукав на маркетплейсах та оформлював заявки. Але попит перевищив пропозицію. Товари розліталися із такою швидкістю, що менеджери на встигали змінювати статус на “відсутній на складі”. Були такі дні, коли отримував на день до 8 дзвінків зі скасуванням замовлень.   

Пам’ятаю, як шукав акумуляторні лампи для офісу. Наявні у продавця скінчилися, тож мені запропонували придбати налобні ліхтарики для кожного працівника. Свою лампу я врешті знайшов та придбав в автомобільному магазині. Як не дивно. 

Енергогенеруюче устаткування – страховка від зупинки бізнесу

Якщо ви підприємець і за якихось причин ще не встигли придбати пристрої, що забезпечать компанію електрикою, раджу неодмінно це зробити. І скоріше. Адже далі через високий попит, інфляцію та дефіцит товарів, ціни на обладнання тільки зростатимуть. Моє переконання: краще зараз заплатити дорого, ніж потім дуже дорого. Генератори та акумулятори нам всім точно знадобляться цієї зими. А далі – можуть стати в нагоді у побуті.

Отож, варто готуватися до роботи за різних умов. Зі світлом та без. Відповідно до бюджетів, підприємці винаходять різноманітні рішення, аби їхній бізнес не зупиняла темрява.  Ми свої електрогенеруючі гаджети у компанії вже протестили – змінимо джерела живлення, але продовжимо працювати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]