Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2020 13:41

Про відеоконференції судових засідань та порядок (або непорядок) ДСА

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Парламент надав процесуальну можливість через онлайн доступ здійснювати судочинство. Але чи все тут прозоро?

Сучасний світ створив технічні умови для дистанційного спілкування та обміну документами. Карантин примусив більшість людей скористатись такими технічними засобами для збереження здоров’я. Парламент проголосував за зміни в законодавство щодо надання процесуальної можливості в онлайн доступі до правосуддя в цивільному, господарському та адміністративному судочинствах.

Але, незважаючи на те, які гарні та корисні Закони буде приймати Верховна Рада України, багато залежить від їх виконання.

І тут поговоримо про наказ ДСА від 08.04.2020 року № 169 «Про затвердження Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду»
Порядком визначено термін Система відеоконференцзв'язку (далі – Система) – комплекс технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon», що забезпечує проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку. Також ознайомлення з самим Порядком викликає більше питань ніж відповідей:

1. Чому саме визначено лише одну програму, яка до цього часу не була відома громадянами України, а не інші більш популярні та безкоштовні сервіси (Zoom, Skype, MS Teams….)? Тим більше, трактування про цифровий підпис в законі не визначає обов'язковості входу в програму через цифровий підпис.

2. Світовий досвід говорить про те, що суди повинні працювати за допомогою всіх доступних засобів, а ДСА влаштовує монополію. Таку негативну практику слід припиняти!

3. Чи можливо встановити цю програму на планшет чи телефон?

4. Навіщо передбачено збільшення навантаження на апарат суду через запровадження додаткових посад?

5. ДСА не застосовує новітні методи зберігання та архівування інформації: все повинно зберігатись на CD-дисках. Тобто ДСА залишилось жити ще у 2000-х роках.

6. Система не дає можливості участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції неавторизованим учасникам – тобто судові засідання автоматично стають закритими, що порушує принципи здійснення судочинства.

7. На початку судового засідання “учасники, що беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, повинні показати свій паспорт або інший документ в розгорнутому вигляді на сторінці з фотографією в камеру для надання можливості Секретарю підтвердити особу кожного учасника" — це ПРОСТО ШЕДЕВР.

Тепер щодо самої програми: поки чіткої відповіді про права ДП ІСС (Інформаційні судові системи) або ДП ЦСС на цю програму я не отримав, тому направив депутатське звернення.

При спробі на сайті судової влади подивитись інформацію про відеоконференції мене перенаправило на сайт приватної компанії https://easycon.com.ua/

Далі інформація цікава, але не підтверджена.

Що це за ПО і як воно працює ніхто не знає, натомість є їхній сайт https://easycon.com.ua/, яким володіє ТОВ ІВОЛГА-2 (35486424).


Про неї відомо таке:

- саме вона виграла тендер ще у 2017 році на налаштування комп'ютерної програми "EASYCON-VP" — web-сервісу організації сеансів відеозв'язку засуджених, що перебувають в установах виконання покарань;

- саме у цієї компанії бенефіціари зареєстровані на офшорах;

- саме у цієї компанії 57 кримінальних справ;

- компанія хотіла замести сліди, зареєструвавши нову пусту ТОВку ТОВ ІЗІКОН ГРУП, та зазначила про це на сайті. Але кеш в інтернеті не почистили…

Далі мовою оригіналу:

➡️ Программа EasyCon не новая. Ей уже несколько лет. ДП ИСС уже давно использует программу EasyCon-VP. EasyCon-VP используют для обеспечения связи с осуждённым. Естественно, за это ИСС исправно перечисляет деньги.

➡️ Как нам говорят, программный продукт EasyCon продвигает ООО Иволга-2. Мало кто помнит, что именно эта компания была замешана в деле о разворовывании ДСА государственных средств в особенно крупных размерах.

➡️ Программный продукт централизированно ДСА не закупало. Планируют, что это будут делать ТУ ДСА или каждый суд сам. Другие программами пользоваться будет запрещено, ДСА доступ не планирует открывать.

А як вам таке? Цитати з інструкції EasyCon:

Замовити відеоконференц-прийом можуть зареєстровані користувачі сервісу EasyCon.

Для мобільних пристроїв Apple (у разі використання Skype), щоб потрапити на прийом необхідно:

Зарезервувати час прийому та заповнити заявку на прийом, коротко описати мету зустрічі та повідомити адміністратора, що для зв’язку будете використовувати Skype.

У разі потреби завантажити та встановити на свій комп'ютер Skype.

ПИТАННЯ: НАВІЩО ЗАХОДИТИ В SKYPE ЧЕРЕЗ EASYCON?

Вся ця інформація говорить про те, що законодавча гілка влади змушена додатково працювати в полях, щоб розуміти, як виконуються Закони. Я буду наполягати на терміновій зміні Порядку відеоконференцій та можливості їхнього проведення суддею та секретарем судового засідання всіма доступними технічними засобами та програмами, щоб не допустити припинення судочинства в державі під час карантину.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]