Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 09:56

Куди рухатись банкрутству в Україні

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Відповідь надасть Зелена книга процедур банкрутства

Робоча група з питань банкрутства, що діє при Міністерстві юстиції обговорила  понад 50 проблемних питань у процедурах банкрутства, сформованих в межах підготовки ЗЕЛЕНОЇ КНИГИ БАНКРУТСТВА.

Положення Кодексу з процедур банкрутства через відсутність чіткого законодавчого регулювання не задовольняють або викликають неоднакове тлумачення у різних представників, причетних до цієї сфери.

Проблемні і дискусійні моменти були зібрані експертною групою за підтримки Проекту ЄС «Право-Justice» і сформовані у вигляді опитувальника. Він наразі розповсюджується  у професійних середовищах арбітражних керуючих, адвокатів, банкірів та фінансистів, бізнесу, суддівського корпусу, тобто усіх, хто стикається у своєму професійному житті із проблемами повернення боргів. Мета опитування – виявити різні варіанти вирішення виявлених проблем процедур банкрутства та встановити напрямки необхідних змін.

Додаткова ціль - отримати багатоманітність варіантів розв’язання однієї проблеми і узагальнення таких варіантів відкриє шляхи для якісного планування розвитку сфери банкрутства та нормативної бази. Погоджуюсь зі словами члена Робочої групи, адвоката Олександра Черних, який вважає, що опитувальник ставить питання, на які немає правильних чи неправильних відповідей. Це не статистичне дослідження, а лише збирання усіх точок зору.

Весь отриманий матеріал буде знову опрацьований та упорядкований, і ляже в основу Зеленої книги процедур банкрутства, над якою ми плідно працюємо з Проектом ЄС «Право-Justice»   з залучення фахівців - Олена Беляневич, Любов Лукашук, Олена Волянська та інші.

Якщо в когось є  бажання долучитись до цієї експертної роботи – то двері завжди відкриті!

Мета Зеленої книги – сформувати напрямки розвитку галузі банкрутства. Народним депутатам та урядовцям, які в своєму житті не мають практичного досвіду процедур банкрутства, буде набагато простіше побачити що, де і яким чином необхідно удосконалювати в  державній політиці у сфері неплатоспроможності. Зелена книга може стати посібником у формуванні єдиної постійної політики розвитку конкурсного процесу в Україні задля забезпечення саме  ефективності діяльності кожного суб’єкта підприємницької діяльності і підвищення гарантій повернення боргів.

Увага членів групи зосереджена на формуванні бачення майбутнього банкрутства в Україні,  на проблемах досягнення оптимального балансу захисту прав інтересів кредиторів та боржників, проблемі оподаткування в процедурах банкрутства, а також на негативній практиці застосування процедур банкрутства і виявлених зловживаннях.

 Пять найбільш дискусійних питань

1. Чи підтримуєте Ви про кредиторську модель банкрутства в Україні (без мети збереження ефективного суб’єкта господарювання) шляхом найшвидшого задоволення вимог кредиторів?

2. Вчинення яких дій може бути додатково покладено на арбітражного керуючого після відкриття провадження у справі? Які повноваження на цій стадії мають бути йому додатково надані?

3. Чи доцільно вводити обмеження прав кредитора у разі неналежного виконання/невиконання визначених Кодексом України з процедур банкрутства обов’язків або зловживання правами (зокрема, за безпідставне несхвалення звітів, за подання необгрунтованої заяви про відсторонення арбітражного керуючого від участі у справі, неявку в судові засідання, неприбуття на збори кредиторів/засідання комітету кредиторів тощо)?

4. Чи забезпечують норми Кодексу України з процедур банкрутства захист прав та законних інтересів добросовісних контрагентів боржника у правочинах, вчинених у підозрілий період?

5. Чи необхідно визначити у Кодексі України з процедур банкрутства «пов’язана особа»?

Не буду висловлювати поки тут свою думку по цих питання для чистоти дослідження Як і всі заповню опитувальник і поділюсь згодом з  вами  узагальненнями.

З усіма питаннями опитувальника можливо ознайомитись за посиланням.

І також можете подивитись предметні дискусії щодо обговорення  питань і пошуку шляхів вирішення проблем за посиланнями тут і тут.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]