Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2021 17:05

Як довго український шоубіз буде ходити "у жебраках"?

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Україна потребує сучасної державної політики та прозорих правил розподілу роялті на підтримку авторів

Ще влітку 2018 року було прийнято Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників в сфері авторського права і (або) суміжних прав», яким Верховна Рада України започаткувала реформу колективного управління в Україні, але… 30-річчя Незалежності українська шоу-індустрія зустріла зі збитками.

Головних причин дві:

1) досі не завершено акредитаційну процедуру творчої індустрії,

2) існує «схема» дерибану навіть тих внесків, що їх зараз вже сплачують ТРЦ, ресторани та бари.

Як так трапилося?

По-перше, згідно із Законом про роялті, ще 17 грудня 2020 року Комісія з акредитації організацій колективного управління у складі 8 поважних фахівців провела конкурс та ухвалила рішення про акредитацію українського лідера виплат роялті за останні роки — Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами (ОКУАСП)». Саме ця організація отримала право збирати «справедливу винагороду, спільну для виконавців та виробників фонограм (відеограм), за публічне виконання фонограм і зафіксованих у них виконань чи публічну демонстрацію відеограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою».

Другою акредитованою організацією того ж дня стала громадська спілка «Автори та видавці». Термін для потенційного оскарження цього рішення Комісії з акредитації збіг 11 січня 2021 року.

Але! Мінекономіки досі не видало наказу про затвердження рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління. Проігнорували у високих кабінетах і звернення омбудсмана та членів Комітету ВР з питань економічного розвитку. Свідомо відмахнулися чиновники й від Спеціального звіту 301 Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance), у якому прямо вказується, що «процедура акредитації організацій колективного управління має бути завершена» і що «це необхідно з метою уникнення втрати доходів учасників ринку». Рішення двох судів — Окружного адміністративного і Шостого апеляційного адміністративного, — які вступилися за законне прагнення українських авторів і видавців мати цивілізований європейський ринок роялті чиновники Міністерства економіки України відверто теж не виконують.

По-друге, не можуть не турбувати новини минулого тижня, коли за повідомленням Офісу Генерального прокурора був затриманий голова ОКУАСП, що намагався надати народному обранцю - голові одного з підкомітетів Верховної ради України пропозицію - 100 тис доларів США неправомірної вигоди за вчинення дій із блокування розгляду законопроекту зі змінами до Закону України  «Про ефективне управління майновими правами право власників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»!

В СБУ додали, що користуючись монопольним становищем на ринку, зловмисник створив декілька «компаній-прокладок». Кошти проходили через них і виконавці отримували відсоток не від початкової суми, а від фінальної, що зменшувало прибуток музикантів у декілька разів. Оскільки у Верховній Раді вже знаходиться законопроект №5572 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який фактично ліквідовує вказану схему, її керівник й пішов на підкуп народних депутатів.

Що робити далі?

1. Розробити нові правила акредитації (і власне провести її) авторських організацій колективного управління (можливо, передати акредитацію під управління Національного органу з питань інтелектуальної власності).

2. Забезпечити прийняття проєвропейського Закону "Про авторське право і суміжні права" №5572.

3. Забезпечити можливість захищати права авторів та виконавців у професійному профільному суді — Вищому суді з питань інтелектуальної власності.

Україна потребує сучасної державної політики та прозорих правил розподілу роялті на підтримку авторів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]