Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2021 12:05

Замок Штамма: як врятувати унікальну архітектурну пам’ятку під Києвом?

Секретар Бучанської міської ради

Буча має архітектурну перлину, яка може стати візитівкою нашого міста - Замок Штамма: двоповерховий будинок, зведений інженером Євгеном Штаммом на початку ХХ ст., відновлення якого прагне громада

Розвиток місцевого туризму, охорона культурної спадщини, створення туристично привабливих об’єктів, подивитись на які приїдуть жителі столиці та інших регіонів України – лише частина планів, які нині обговорюються на рівні влади Бучанської громади.

Адже в Бучі є справжня перлина, яка може стати візитівкою нашого міста - це так званий Замок Штамма. Двоповерховий будинок, зведений на початку  ХХ століття радником правління Києво-Ковельської залізниці колійним інженером Євгеном Львовичем Штаммом, навіть зараз чи не найбільше приваблює туристів. А за умов реконструкції він здатен бути повноцінною історичною пам’яткою, розташованою за 20 хвилин їзди від Києва.

Зведена в неороманському стилі садиба має площу 676 кв.м., прикрашена двома вежами з декоративними бійницями, оздоблена цегляними елементами, що робить будівлю схожою на справжній лицарський замок. Збудувавши залізницю, Штамм у березні 1910 року купив у новоствореному дачному містечку Буча ділянку площею на майже 20 гектарів, де й побудував цю садибу та ще п'ять невеликих будинків від 35 до 116 метрів квадратних.

Тоді домоволодіння розташовувалася посеред парку, до садиби вела широка під’їзна алея, проте у 20-х роках минулого століття Штамму довелося покинути свій дім, після чого в ньому розмістили будинок дитини.

У 1982 році будівля перейшла до дитячого спеціалізованого санаторію «Дружній», який функціонував у Бучі до 2004 року, допоки в будинку Штамма не спалахнула пожежа і не знищила всю внутрішню частину споруди. З того часу прекрасна садиба, яка є архітектурною окрасою Бучанської громади, стоїть пусткою через невизначений правовий статус та відсутність проектів з ревіталізації цього простору.

На даний час Будинок Штамма з обслуговуючими приміщеннями перебуває у користуванні недіючого дитячого спеціалізованого санаторію «Дружний» та є комунальною власністю територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради, яка не готова вкладати кошти у відродження об’єкту.

Натомість, громада Бучі, зацікавлена у відновленні Будинку Штамма, не може цього зробити, бо не є власником об’єкту. Це якраз той випадок, коли наші бажання не співпадають з можливостями.

Водночас другий десяток років Будинок Штамма руйнується – будівля знаходиться в занедбаному стані, не використовуються за функціональним призначенням, а власник не вживає жодних заходів щодо  її відновлення та утримання в належному стані. Виявилося, що є законодавчий шлях врегулювання навіть такої непростої ситуації.

З метою збереження історичної будівлі, враховуючи численні звернення громадськості, депутатів Бучанської міської та Київської обласної ради, Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації наказом № 67 від 25.07.2019 року внесло Будинок Штамма до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Київської області і звернулось до власника об’єкту – Київської міської ради  –  з вимогою про укладення охоронного договору. Це був перший і надзвичайно важливий крок в напрямку збереження архітектурної пам’ятки.

Адже згідно вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» саме Київська міська рада як власник об’єкту зобов’язана утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення, а також укласти з Управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації охоронний договір, де має бути зафіксовано особливості режиму використання пам'ятки, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт,  робіт з упорядження її території,  інших пам’яткоохоронних заходів,  необхідність  яких  визначається   відповідним   органом охорони культурної спадщини.

Щоправда за неповні два роки, як виявилося з відповідей на мої депутатські звернення, Київ так і не уклав охоронний договір на об’єкт культурної спадщини “Будинок Штамма”. Попри те, що Управління культури Київської ОДА ще в минулому році повідомляло Київраду про необхідність це зробити, чому є документальні підтвердження.

Виявивши порушення вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини, Бучанська міська рада звернулась до окружної прокуратури з проханням зобов’язати Київську міську раду – відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» – в судовому порядку укласти охоронний договір для збереження Будинку Штамма.

Одночасно ми звернулися до уповноваженого контролюючого органу з охорони культурної спадщини області – Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації  – з вимогою про:

1)  забезпечення захисту об'єкту культурної спадщини – Будинку Штамма  – від загрози знищення, руйнування або пошкодження;

2)  видати розпорядження та зобов’язати власника об’єкта – Київську міську раду - привести пам'ятку до належного стану, зокрема: змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування  (на підставі ст. 27 Закону України «Про охорону культурної спадщини»);

3)  застосувати  фінансові санкції відносно власника об’єкту культурної спадщини – Київської міської ради – за ухилення від підписання охоронного договору. Згідно вимог статті 44,46  Закону України «Про охорону культурної спадщини» мова йде про штраф у розмірі від 1700 до 17 000 грн. для власника об’єкту.

Як би жорстко не звучали всі ці наші вимоги, головною метою процесу в жодному випадку не є бажання «знайти крайнього» чи покарати винного в руйнуванні розташованого в Бучі Будинку Штамма. Ми лише  прагнемо використати весь інструментарій, який дає нам законодавство, для збереження і відновлення архітектурного шедевру нашої громади.

На наше тверде переконання, від відновлення Будинку Штамма Бучанська громада виграє відразу у кількох напрямках: ми матимемо нове місце відпочинку для мешканців і гостей, дамо новий поштовх розвитку туризму й відповідної інфраструктури, а відтак залучатимемо кошти відвідувачів до місцевого бюджету, сприятимемо формування сприйняття нашого міста як місця для затишного заміського відпочинку.

Якщо власник об’єкту – Київська міська рада – не має намірів витрачатися на відновлення будівлі, муніципалітет Бучі готовий прийняти історичний будинок у комунальну власність. Ми усвідомлюємо, що від відновлення цієї пам’ятки архітектури виграють всі, бо  кияни, як і раніше,  зможуть приїздити в гості до Штамма на прогулянку, фотосесії, послухати історію будівлі чи просто відпочити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]