Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2021 13:11

Коронавірусні закупівлі. З якими особливостями та змінами переходимо у 2022 рік?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Рік, що минає, був багатим на події. Ми звикли до життя в умовах пандемії, до карантину, до особливостей проведення закупівель у зв’язку із пандемією коронавірусу.

Рік, що минає, був багатим на події. Ми звикли до життя в умовах пандемії, до карантину, до особливостей проведення закупівель у зв’язку із пандемією коронавірусу.
З якими особливостями та змінами переходимо у 2022 рік та що необхідно пам’ятати.

Двадцять четвертого липня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель» (далі – Закон 1599).

Законом 1599 встановлено, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Цим же Законом 1599 передбачалось, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", закупівля товарів (крім зазначених вище) та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, встановленому для спрощених закупівель.

Згідно з подальшими змінами в коронавірусних закупівлях (Закон 1901, набув чинності 05.12.2021),  із застосуванням спрощеної закупівлі проводяться закупівлі  робіт та послуг, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових).

Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1012, закупівля лікарських засобів, що необхідні для боротьби з пандемією, здійснюється згідно з Порядком та з Переліком, що затверджені Постановою 1012.

Щодо інших товарів, закупівля яких відповідно до Закону 1599 здійснюється поза аукціоном, за прямим договором, їх перелік законодавчо не встановлений. Тобто обґрунтування потреби в таких товарах та вибір процедури закупівлі покладається на замовника.

Теж саме стосується застосування порядку, визначеному для спрощених закупівель, у разі закупівлі товарів та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Оскільки виключного переліку товарів та послуг не існує, саме замовник має обґрунтувати необхідність проведення певної закупівлі для боротьби з пандемією. 
Закупівля робіт, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових) теж проводиться із застосуванням спрощеної закупівлі.

Порядок проведення закупівель лікарських засобів, що затверджений Постановою № 1012 від 22.09.2021, передбачає проведення ринкових консультацій та аналіз ринку.

Так, закупівлі лікарських засобів здійснює уповноважена замовником особа, яка проводить попередні ринкові консультації з потенційними постачальниками та здійснює аналіз ринку задля визначення найбільш економічно вигідної пропозиції.

Звертаю увагу на те, що замовник має і провести попередні ринкові консультації, і здійснити аналіз ринку, а не обрати щось одне.

Крім того, замовник має перевірити надійність особи, з якою планується укласти договір про закупівлю, зокрема шляхом встановлення наявності документально підтвердженого досвіду здійснення, аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);а також перевірити доброчесність особи, з якою планується укласти договір про закупівлю.

Нагадаю, що необхідність провести ринкові консультації, аналіз ринку та перевірку потенційного постачальника стосується виключно закупівлі лікарських засобів.

Оподаткування.

Незважаючи на численні зміни, Постанова Кабінету Міністрів України № 224 від 20.03.2020 залишається чинною.

Постановою № 224 затверджено перелік товарів, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Це лікарські засоби, медичні вироби та/або медичне обладнання, що необхідне для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Зауважую, що від оподаткування податком на додану вартість звільняється операція з постачання конкретного товару, але не суб’єкт господарювання як платник податків. Товар звільняється від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто його виробляє, постачає чи закуповує на всіх стадіях його постачання.

І під час закупівлі засобів індивідуального захисту не забувайте, що медичні маски, халати ізоляційні медичні одноразові, костюми біологічного захисту (комбінезони) повинні мати документи про їх відповідність певним ДСТУ.

Не варто забувати, що можливість надання попередньої стовідсоткової оплати замовниками під час закупівлі товарів, робіт та послуг скасовано. І при проведенні так званих коронавірусних закупівель також. Але є виключення: попередня оплата інших товарів, робіт і послуг, якщо розмір такої оплати не перевищує 30 відсотків вартості їх річного обсягу на строк не більше трьох місяців. (Постанова Кабінету Міністрів України № 641 від 22.07.2020). Тобто передоплата не 100 %, а 30 ‑ можлива.

У разі, коли до кінця року договір повністю не виконаний, продовжити його дію ви можете лише у випадку, якщо в тексті договору буде зазначено щось на кшталт: «… договір діє до повного виконання його сторонами…», саме таке формулювання дасть вам можливість продовжити дію договору на початок наступного року.

При укладанні коронавірусних договорів на 2022 рік не забувайте, що згідно Закону 1599 така можливість надається «…на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину». А карантин подовжено до 31.03.2022, пам’ятайте це при укладанні договорів.

Щодо звітування, законодавство в сфері публічних закупівель передбачає оприлюднення звітів про виконання договорів протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання.

Якщо строк дії договору встановлено 31.12.2021,  договір не продовжувався то двадцятий робочий день після вказаної дати – 01.02.2022.

Щасливого Нового року!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]