Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2021 13:24

Занадто довго очікувані зміни щодо коронавірусних закупівель

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Двадцять другого липня президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким повернув коронавірусні закупівлі у конкурентне середовище

Двадцять другого липня президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким повернув коронавірусні закупівлі у конкурентне середовище. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Двадцять третього липня текст Закону оприлюднено в газеті «Голос України», відповідно, Закон набув чинності з двадцять четвертого липня.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону визначено, що Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом необхідно :

‑ привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

‑ забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Закон також передбачає виключення. Окремі групи товарів і надалі можна буде закуповувати без аукціону.

Це:
‑ лікарські засоби, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати,
‑ розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19,
‑ медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19,
‑ системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Разом із медзамовниками з 24 липня чекаємо на новий Перелік та (можливо) Порядок, що регламентуватиме їх закупівлю замість затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225.

Станом на сьогодні в багатьох лікарнях закінчуються лікарські засоби, розхідні матеріали, що використовуються медиками для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Отже, варто поквапитись задля налагодження механізму ефективного забезпечення медзакладів всім необхідним. Адже, основне навантаження на систему охорони здоров'я і високу смертність експерти прогнозують у жовтні-грудні 2021 року.

По основних питаннях, що виникають у замовників та постачальників щодня, відмічу:

‑  Чи можна продовжити на час карантину договір, який був укладений за коронавірусною закупівлею? – Так, можна. 

‑ Як провести закупівлю лікарських засобів, засобів індивідуального захисту, медобладнання?  ‑  Обираєте процедуру залежно від очікуваної вартості відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

‑ Чи потрібно додавати вартість коронавірусних закупівель за відповідним кодом, проведених раніше, щоб обрати зараз процедуру закупівлі? – Ні, не потрібно.

Сьогодні – двадцять п’яте серпня. Місячний строк вичерпано. Питання щодо оновлених Порядку та Переліку лишаються...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]