Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2019 10:55

Аби уникнути відповідальності, в ДАСУ обвинувачують у помилках звільненого

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Система Державної аудиторської служби України потребує невідкладного реформування.

Виявилось, щоб уникнути відповідальності, керівники в ДАСУ обвинувачують у невідповідній роботі працівників, які звільнились.

Нещодавно бурхливе обговорення викликала новина про майбутню реформу органів державного фінансового контролю (яка вже не те що назріла, а перезріла) та про заплановане в рамках цієї реформи можливе істотне скорочення працівників – йдеться про скорочення у вісім разів.

Спільнота розділилася на два табори – одні стверджують, що зміни потрібні і давно вже на часі, інші запевняють, що це стане просто катастрофою, оскільки призведе до втрати кваліфікованих спеціалістів, тому здійснювати державний фінансовий контроль за закупівлями просто не стане кому.

В сьогоднішній день два роки тому мене було обрано для створення центру реагування на порушення в закупівлях медичних установ міста Києва та Київської області. За цей період як ніколи занурилась в цікаву та наповнену порушеннями сферу. Окрім Києва додались ще два регіони - Львів та Одеса.

Виходячи із моєї постійної взаємодії з органами ДАСУ, вважаю, що так як цей орган звик працювати, більше працювати не можна.

Північний офіс Державної аудиторської служби. 

Історія про порушення закупівельного законодавства при проведенні Київським пологовим будинком № 6 послуг з поточного ремонту, почалася ще в далекому 2017 році.

Пологовий будинок оголосив три допорогові закупівлі на поточний ремонт коридорів таким чином, що очікувана вартість кожної із трьох закупівель не перевищувала 200 000 грн. Замовник «ремонтував окремо» коридори другого та третього поверхів, а коридор другого поверху ще розбив на дві частини й провів як дві різні процеудри.

Таким чином, замовником було уникнено проведення процедури відкритих торгів. Направивши звернення до органу фінансового контролю (Північний офіс) в січні 2018 року, дочекалась проведення перевірки Пологового будинку аж в ІV кварталі 2018 року. Та ще й якої перевірки! Із висновками, що порушень не встановлено!

Розглянувши мою скаргу та оцінивши дії своїх підлеглих, вище керівництво ДАСУ визнало, що порушення таки мало місце, та доручило притягнути до відповідальності винних осіб Північного офісу.

На невиконання посадовими особами Північного офісу своїх прямих обов’язків я скаржилась вже не вперше, в них як не одні перешкоди в роботі, так інші: то персональні дані отримати не можуть, то свідомо затягують час для притягнення винних осіб до відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Отже, з нетерпінням чекала, як саме Офіс виконає безпосередню вказівку вищого керівництва та яку відповідальність понесуть винні працівники органу фінансового контролю, які свідомо (вважаю, що після неодноразових звернень про порушення, що було викладено в максимально роз’ясненій формі, саме свідомо) «не побачили» уникнення проведення Пологовим будинком процедури відкритих торгів.

За результатом проведеного дисциплінарного провадження, мене повідомили, що «невірний висновок про відсутність порушень» зроблено провідним державним аудитором, який звільнився. Отже, немає вже крайнього.

Однак, передивившись надані на мої запити документи, я встановила, що звільнився цей «винуватий» працівник за понад півроку до проведення перевірки.

Цікаво, як саме звільнений працівник міг впливати на дії аудиторів, що перевіряли Пологовий будинок, і чому ми з вами зі своїх кишень маємо платити заробітну плату державним службовцям за такі «невірні висновки», які вони роблять «за допомогою» звільнених колег?

Начальника відділу контролю у сфері закупівель, який (можливо) таки приймав участь у згаданій перевірці Пологового будинку позбавлено премії за вересень за здійснення недостатнього контролю.

Вважаю, керівництво держави має покласти край такому свавіллю та безкарності працівників Державної аудиторської служби. Якщо державні службовці не виконують покладених на них обов’язків, їх має бути звільнено із займаних посад.

Щодо взаємодії із Західним офісом ДАСУ.

Один із найскладніших регіонів щодо проведення державних закупівель, в якому практикують монополію юридичних консультантів, за послуги яких мають платити переможці торгів.

Замовники уникають проведення відкритих торгів на закупівлю юридичних консультацій, пояснюючи це укладенням договору на користь третьої особи. Медустанови бідкаються, що змушені залучати кваліфіковану допомогу інших юридичних осіб чи інших контрагентів для якісного виконання покладених на заклад охорони здоров'я основних функцій, в тому числі надання медичної допомоги населенню.

Західний офіс із серпня й до сьогодні так і «не розгледів» уникнення, їм недостатньо інформації в системі публічних закупівель, оскільки поділ предмету закупівлі вони можуть встановити лише під час ревізії у замовника, а коли цю ревізію проводити вони ще не вирішили.

Штатна чисельність установи – 233 посади, з них заповнено – 216. За 9 місяців поточного року проведено 8 перевірок та 321 моніторинг закупівель. Отже, на кожного фактичного співробітника припадає всього по півтора проведених моніторинги (точніше, 1,49), тобто по факту перевірена лише одна закупівля.

Зрозуміло, що не весь персонал Офісу виконує функції державного фінансового контролю, є також і допоміжні служби. Але погодьтеся, що загальна цифра зовсім не вражає.

Наведу для порівняння приклад із власного досвіду. За аналогічний період поточного року мною було перевірено понад 400 закупівель, направлено близько 250 листів стосовно виявлених порушень у закупівлях, ряд виявлених порушень було припинено – внесено зміни до тендерної документації, оприлюднена інформація про закупівлю тощо.

Стверджуючи про низьку результативність роботи органів державного фінансового контролю та про їх неефективність у теперішньому форматі я маю чітке уявлення про кількість можливих для перегляду закупівель, їх моніторинг та можу порівняти результати.

Оскільки Західний офіс під час розгляду моїх листів та проведення моніторингу неналежно досліджував надану мною інформацію, вище керівництво ДАСУ повідомило, що з працівниками Офісу у вересні проведено позапланове економічне навчання, на якому вказано державним службовцям на необхідність належного дослідження інформації та документів при проведенні моніторингу закупівель.

Вказали на необхідність належного дослідження інформації та документів! Без слів!…

Погодьтеся, що такі випадки підтверджують необхідність реформування органу державного фінансового контролю. Некомпетентності не повинно знайтися місце в реформованому державному органі ХХІ століття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]